Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τι απαντά ο Γιώργος Χρανιώτης στο Typosthes.gr για τη διαμαρτυρία

Ο γνωστός ηθοποιός σχολίασε την προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της παράστασης «Η ώρα του διαβόλου» στην οποία πρωταγωνιστεί

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τον "πιο γοητευτικό αρσενικό χαρακτήρα που έχει διαβάσει στην λογοτεχνία, τον Διάβολο", υποδύεται ο Γιώργος Χρανιώτης στην παράσταση «Η ώρα του Διαβόλου» που σκηνοθετεί o Γρηγόρης Αποστολόπουλος. Το έργο του Fernando Pessoa παίζεται στο Θέατρο Αριστοτέλειο(Εθν.Αμύνης 2), όμως μια μερίδα πιστών με επικεφαλής τον πατήρ Κλεομένη κατηγορεί τους συντελεστές της για βλασφημία και προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το θέατρο το βράδυ της Τετάρτης 18/10/2017, ώρα 20.30. Στη συζήτησή μας με τον γνωστό ηθοποιό μιλήσαμε για αυτή την αντίδραση κατά της παράστασης, για το έργο, την τηλεόραση και τo Survivor, το ριάλιτι που τον έφερε στις οθόνες κάθε σπιτιού της χώρας μας.

-Πώς σχολιάζετε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Τετάρτης 18/10/2017 από ορθόδοξους χριστιανούς κατά της παράστασης;

-Είναι πρωτοφανές για θεατρικά χρονικά να κατηγορούμαστε άμεσα εμείς, εγώ η Ευγενία Σαμαρά και ο σκηνοθέτης μας Γρηγόρης Αποστολόπουλος, και εμμέσως ο Πεσσόα, για σατανισμό. Είναι αστείο. Εγώ έχω γελάσει πολύ. Και ελπίζω να μείνω στο γέλιο γιατί θέλω να γίνει η παράσταση, επειδή άκουσα σχόλια πως δεν θα μας επιτρέψουν να γίνει η παράσταση. Εμείς λοιπόν δεν θα επιτρέψουμε να μην γίνει η παράσταση.

Ίσως να μπορούσα να το ερευνήσω λίγο περισσότερο αν ήταν ένας άγνωστος συγγραφέας, ένας νέος Θεσσαλονικιός ή Αθηναίος φέρελπις συγγραφέας, ένα άτομο που δεν ξέρουμε το έργο του. Όμως ο Πεσσόα είναι γνωστός. Από το 1989 μεταφράζεται το έργο του. Είναι από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς του 20ου αιώνα και ξαφνικά κατηγορείται και αυτός, και κατά συνέπεια και εμείς, ότι συμμετέχουμε σε μια βλάσφημη παράσταση επειδή ο τίτλος της είναι «Η ώρα του διαβόλου». Έπρεπε να κάνουν περισσότερη έρευνα πριν προβούν στην αντίδραση. Αυτοί που μας κατηγορούν είναι ανίδεοι γιατί κάνουν λόγο για ταινία και όχι για θεατρική παράσταση.

Οι άνθρωποι είναι πολύπλοκοι όπως λέει ο Πεσσόα, αλλά τέτοιου είδους πολυπλοκότητα δεν την περίμενα, ειδικά στις μέρες μας…

 

-Έχετε πει πως ο Διάβολος είναι ο πιο γοητευτικός αρσενικός χαρακτήρας που έχετε διαβάσει στην λογοτεχνία. Γιατί;

-Γιατί εμπεριέχει τα πάντα, όλους τις ανθρώπινες συμπεριφορές: είναι ερωτικός, είρωνας, ανασφαλής, ανήμπορος προς το τέλος του έργου, έξυπνος, θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει οικογενειάρχη, χρωματιστός σε περιπτώσεις, σκοτεινός σε άλλες, μοναχικός, όμορφος, έντονος, άσχημος μερικές φορές…. Είναι γενικά πολύπλοκος και αυτή η πολυπλοκότητά του τον κάνει να είναι τόσο εξανθρωπισμένος.

Θα έλεγα πως είναι περισσότερο εμπνευσμένος από τους Ολύμπιους θεούς και όχι από τον χριστιανικό Θεό γιατί ακριβώς οι πρώτοι έχουν αυτά τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Φαντάζομαι το ίδιο έργο θα έπαιζα αν λέγονταν «Η ώρα του Θεού» γιατί για τον Πεσσόα, θεός και διάβολος είναι αδέρφια που δεν μαλώνουν, απλώς κουβεντιάζουν και στο τέλος παραδέχονται την ανημποριά τους να υπερασπιστούν το σύμπαν, πράγμα που καθιστά το έργο σύγχρονο.

-Τι έχει αλλάξει για εσάς από το προηγούμενο ανέβασμα;

-Έχει αλλάξει σίγουρα η επικοινωνία μου με την πρωταγωνίστρια. Είναι ένας άλλος άνθρωπος και με την έλευσή του ούτως ή άλλως αλλάζει το έργο. Έχω την αίσθηση πως η νέα Μαρία είναι λίγο πιο εξανθρωπισμένη, έχει μεγαλύτερη διάθεση να παίξει και να επικοινωνήσει, να καταλάβει το παιχνίδι που στήνεται εν γνώση της. Είναι λίγο πιο άφοβη..

 

-Είχατε πει πως τα δύο πράγματα με τα οποία θα θέλατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά μόλις επιστρέψετε από το Survivor ήταν «Η ώρα του διαβόλου» και η μπάντα σας. Τι γίνεται λοιπόν με την μπάντα τους «Imitate your mother»;

-Έχουμε live στο Eightball την Κυριακή 22/10 στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά μιλάμε για νέο ξεκίνημα γιατί ενώ η μπάντα υπήρχε από το 2012, ένα χρόνο παρέμεινε ανενεργή γιατί είχε φύγει ο ντράμερ μας. Τώρα έχουμε νέο ντράμερ τον Άγγελο Τάνη από τους Beggar’s Blues Diary και χαιρόμαστε που θα συνεχίσουμε τα live μας που ξεκίνησαν ξανά δειλά δειλά από το καλοκαίρι.

-Και με την τηλεόραση τι γίνεται;

-Τώρα τελειώνω τα γυρίσματα από το σήριαλ στο οποίο παίζω το «Κόκκινο νυφικό». Πέρασα πολύ ωραία και μου είχε λείψει το τηλεοπτικό γύρισμα με καλούς όρους. Δεν μου αρέσουν οι γρήγοροι χρόνοι στην τηλεόραση όμως οι χρόνοι στην συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά στα γυρίσματα ήταν πολύ μαλακοί, δεν υπήρχε ένταση, και μπορούσαμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Και αυτό νομίζω πως οφείλεται πολύ και στον Ανδρέα Γεωργίου που έχει κάνει έναν ισορροπημένο συντονισμό, πράγμα που στην τηλεόραση δεν είναι αυτονόητο. Το σύνηθες είναι να υπάρχει ένταση, νεύρα και ένα άγχος με τον χρόνο, που εμένα με ξενερώνει και με απομακρύνει, όμως σε αυτή την σειρά όλα κύλησαν πολύ ομαλά.

 

-Τι σας έχει αφήσει η συμμετοχή σας από το Survivor; Βλέπετε τα τωρινά reality;

-Δεν τα βλέπω γιατί δεν έχω τηλεόραση. Και το Survivor όσο είδα το είδα μέσω ίντερνετ για να έχω άποψη. Στο Survival έχω δει μια σκηνή με τον Γιάννη Αϊβάζη που μάλωσε με κάποια παιδιά. Ως παραγωγή δεν με ενθουσίασε. Και είδα και ένα δύσκολο αγώνισμα στο Nomads που περπατούσαν με τα γόνατα και χάρηκα που δεν ήταν τα δικά μου γόνατα….. Πρακτικά όμως δεν έχω άποψη για τα καινούρια. Χαίρομαι πολύ που έπαιξα στο Survivor και που άντεξα 4 ½ μήνες. Ήταν ένα ρίσκο, μια συνθήκη που δεν θα την ξαναζήσω, και χαίρομαι πολύ που είδα τα όριά μου.

Χρήσιμα

Παραστάσεις μέχρι και Κυριακή 22/10/2017 στις 21.30. Υπάρχει δυνατότητα παράτασης. Μετά θα παιχτεί και στην Αθήνα. Είσοδος: 15 €(κανονικό), 12 €(φοιτητικό, ανέργων). Προπώληση: ταμείο θεάτρου και ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τρόμαξα τόσο πολύ, νιώθω ότι με έχουν καταραστεί» σχολιάζουν για ταινία του Netflix
Όσοι δε κατάφεραν να παρακολουθήσουν την ταινία μέχρι το τέλος, σχολίασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι νιώθουν πλέον καταραμένοι
«Τρόμαξα τόσο πολύ, νιώθω ότι με έχουν καταραστεί» σχολιάζουν για ταινία του Netflix
georganti
Μαριάννα Γεωργαντή: Συγκινήθηκε με την έκπληξη για τα γενέθλιά της (VIDEO)
Ο πατέρας της Μαριάννας Γεωργαντή, Μιχάλης, της έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα, το οποίο ακούστηκε στον «αέρα», με την ίδια να ξεσπά σε λυγμούς
Μαριάννα Γεωργαντή: Συγκινήθηκε με την έκπληξη για τα γενέθλιά της (VIDEO)