Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…

Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως γιατί να μείνουμε σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.

Καλή διασκέδαση!

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ρεσιτάλ ακορντεόν του διεθνούς φήμης ακορντεονίστα Κωνσταντίνου Α. Ράπτη την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και ώρα 20:30 στο Βυζαντινό Λουτρό Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση γίνεται με την έγκριση της Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Είσοδος ελεύθερη με τήρηση σειράς προτεραιότητας μέσω της διεύθυνσης  [email protected]

-Παρουσίαση της σειράς «minima» την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, στις 7.30 μμ στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη).

Η σειρά περιλαμβάνει σύντομα δοκίμια από το ευρύ θεματικό πεδίο των Επιστημών του Ανθρώπου. Φιλοδοξία της είναι να επαληθεύσει την ιδέα που ενέπνευσε τον σχεδιασμό της: το μικρό μέγεθος ενός κειμένου όχι μόνον δεν αποκλείει, αλλά μπορεί κάλλιστα να συμβαδίζει με την ξεχωριστή αξία του, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του, τη σημασία του για τους μελετητές και για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο ΑΠΘ Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, η αναπλ. καθηγήτρια Γερμανικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο ΑΠΘ Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, ο αναπλ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιάννης Παπαθεοδώρου και ο διευθυντής του ΜΙΕΤ Διονύσης Καψάλης.

-Παρουσίαση διηγημάτων, δράσης, μυστηρίου και έρωτα του δημοσιογράφου-συγγραφέα Στράτου Σιμιτζή από τις  εκδόσεις Μέθεξις και τα Public, στο Public της Τσιμισκή (Στοά Χιρς) στις 19.00.

To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει για ακόμη μία φορά στην πανελλαδική δράση "Περιβάλλον και Πολιτισμός", που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το θέμα της δράσης για το 2017 είναι: «Πνοές Ανέμων».

Το Μουσείο έχει προγραμματίσει μια σειρά δραστηριοτήτων με τον τίτλο «Πνοές Ανέμων. Ανθρώπινη (ανα)πνοή και Αερικά». Πρόκειται για εκπαιδευτικές περιηγήσεις, θεματικές ξεναγήσεις και ένα θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠΠΟΑ. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων για σήμερα έχει στις 10.00 Εκπαιδευτική περιήγηση για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου με θέμα την τεχνολογία του φυσητού γυαλιού από τον αρχαιολόγο Δρ Αναστάσιο Αντωνάρα.

 

-Performance ‘Γαύδος: Το Σπίτι’ από τους Ευθύμη Θέου & Ηλέκτρα Αγγελοπούλου που εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Περφόρμανς της  6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στις 19 Οκτωβρίου, ώρες 18:00 -18:30 & 20:00-20:30, στην Δ´ Φοιτητική Εστία ΑΠΘ (Λέοντος Σοφού 11). Τι θα δείτε;

Ένα σύγχρονο ζευγάρι προσκαλεί τους θεατές να ακούσουν την ιστορία του, η

οποία συμπαρουσιάζεται με εκείνη του χώρου που τους φιλοξενεί. Ο χώρος, το σώμα, η μνήμη και η αφήγηση αποτελούν τα κύρια στοιχεία του έργου Γαύδος: Το Σπίτι το οποίο εντάσσεται σε μια σύγχρονη πρακτική που ενεργοποιεί τα μέσα και τα εργαλεία της αρχαιολογίας και του θεάτρου στη διαδικασία προσέγγισης της τέχνης της περφόρμανς.

-To Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει στο χώρο υποδοχής (φουαγιέ), έκθεση χειρογράφων της συλλογής του, στο πλαίσιο της σπονδυλωτής έκθεσης με θέμα: «Πέντε εκθέσεις χειρογράφων μικρών συλλογών της Θεσσαλονίκης» από τις 18-10 έως τις 18-11-2017.  Η μικρή αυτή έκθεση, που περιλαμβάνει χειρόγραφα από τις αποθήκες του Μουσείου, οργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής  Παλαιογραφικής Εταιρείας (ΕΛΠΕ, Θεσσαλονίκη) το 1997. Πρόκειται για  δέκα χειρόγραφους κώδικες και σπαράγματα που χρονολογικά, καλύπτουν την περίοδο από τους παλαιοχριστιανικούς έως τους νεότερους χρόνους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το περγαμηνό ευαγγέλιο του 9ου αι.. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ένα «καραμανλίδικο» Προφητολόγιο, που χρονολογείται στα τέλη 18ου - αρχές 19ου αιώνα.

Ελεύθερη είσοδος. Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας Μουσείου: Δευτ. – Κυρ.: 08.00-20.00 (έως 31/10) & 09.00-16.00 (1-18 Νοεμβρίου).

-Ο εικαστικός χώρος ρώ (Ρωμανού 5, Λευκός Πύργος) μας προσκαλεί στην έκθεση «8 Γυναίκες». Παράλληλη εκδήλωση απόψε, στις 19:00 η αρχαιολόγος Δέσποινα Μακροπούλου θα μιλήσει για την «Κεραμική στα χρόνια του Βυζαντίου. Ανάγκη, δημιουργία, τρόποι» και οι κεραμίστριες Θεοδοσία Νικόλτση και Λίνα Χατζητάτση θα μοιραστούν τη γνώση τους για όψεις της κεραμικής στον 21ο αιώνα. Διάρκεια έκθεσης 17-22 Οκτωβρίου 2017. Λειτουργεί: Τρ.-Τετ.-Πε.-Πα.: 11:00-21:00, Σαβ.-Κυρ.: 11:00-16:00.

-Ομαδική έκθεση "διά Πυρός και Σιδήρου"από τους Βασίλη Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρα Νάκου, Δημήτρη Παλάντζα, Γιώργο Τσακίρη στην γκαλερί της Λόλας Νικολάου (Τσιμισκή). Ώρες 12.00-20.00.

-Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον Δημήτρη Α. Φατούρο με τίτλο "Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966" στο στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108). Διάρκεια έως Νοέμβρη 2017. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή 10.00-18.00.

-Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον Δημήτρη Α. Φατούρο με τίτλο "Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966" στο στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108).

 Η έκθεση είναι μια γνωριμία με το ζωγραφικό έργο του Δημήτρη Φατούρου, ένα έργο που αρχίζει να διαμορφώνεται στο τέλος της δεκαετίας του ’40, αναπτύσσεται δυναμικά και με διάφορες μορφές τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, για να διακοπεί συνειδητά το 1966.

Περιλαμβάνει περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που αποτελείται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου –περίπου τα δύο τρίτα– εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη. Ένα αρχείο επιφυλάσσει εκπλήξεις και, πράγματι, τα έργα που ανασύρονται από το αρχείο του Φατούρου, κυρίως τέμπερες και σχέδια σε χαρτί, ξαφνιάζουν με τη ζωντάνια του χρώματος, την ευαισθησία και τη φρεσκάδα της σκέψης που περιέχουν.

Διάρκεια έως Νοέμβρη 2017. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή 10.00-18.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κόσμου γιόρτασαν τα Κούλουμα στον Δήμο Παύλου Μελά
Η δημοτική αρχή πρόσφερε στους παρευρισκόμενους παραδοσιακή φασολάδα, σαρακοστιανά εδέσματα, λαγάνα και κρασί, ενώ επίσης, μοιράστηκαν εκατοντάδες...
Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κόσμου γιόρτασαν τα Κούλουμα στον Δήμο Παύλου Μελά