Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η «Ρωσική Επανάσταση» αναβιώνει στην σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου

Στην παράσταση του ΚΘΒΕ που σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ήταν 25η Οκτώβρη 1917 (με το παλιό ημερολόγιο) όταν ξέσπασε η Οκτωβριανή Επανάσταση. Εκατό χρόνια μετά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμώντας την επέτειο αυτή ανεβάζει το έργο «Ρώσικη Επανάσταση» σε δραματουργία και σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Μάλιστα η πρεμιέρα θα δοθεί στις 25 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο, στο πλαίσιο των Παράλληλων Εκδηλώσεων των 52ων Δημητρίων.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης υπήρξε λακωνικός ως προς το περιεχόμενο της παράστασης και ουσιαστικά είπε πως το έργο θα μιλήσει από μόνο του στον κάθε θεατή ξεχωριστά. Τόνισε μόνο πως ήθελε να επικεντρωθεί στη νύχτα της 25ης Οκτώβρη, την πρώτη νύχτα της Επανάστασης μέσα από τη ματιά ενός απλού ανθρώπου. «Στην παγκόσμια δραματουργία δεν υπάρχει κανένα έργο που να αναφέρεται σε αυτή την νύχτα. Γι’ αυτό και επικεντρώθηκα σε αυτήν», σχολίασε ο δημιουργός, ενώ πρόσθεσε πως έμπνευση άντλησε και από το ρωσικό έργο «Ο άνθρωπος με το όπλο». Είπε πως είχε την ελευθερία να προσθέσει στο κείμενο και υπαρκτά πρόσωπα όπως ο Λένιν και ο Γκόρκι και μάλιστα στην παράσταση λένε τα δικά τους λόγια, λόγια που έχουν πει και στην πραγματικότητα.

«Στόχος μου δεν είναι να μιλήσω για την Ιστορία. Αυτό το κάνει ένας ιστορικός. Εγώ είμαι καλλιτέχνης. Και μαζί με τους συντελεστές μου, τον Βιτάουτας Νάρμπουτας στα σκηνικά- κοστούμια, τον Έντι Λάμε στην χορογραφία-κίνηση, τον Μαρτίνας Μπιαλομπζέσκις στη μουσική, και τον θίασό μου, που είναι και ο καλύτερος στον κόσμο, θα δώσουμε μια οπτική για αυτόν  τον μύθο, την Ρωσική Επανάσταση», πρόσθεσε ο κ. Γκραουζίνις και εστιάζοντας στον θίασό του είπε: «Βλέποντάς τους το βράδυ της Τετάρτης μετά την πρόβα ένιωσα πως είχαν τέτοιο ενθουσιασμό και τέτοια δυναμική που θα μπορούσαν μέχρι και να αλλάξουν την πολιτική κατάσταση της χώρας».

Αναφερόμενος στο θέμα της παράσταση είπε χαριτολογώντας: «Ξέρω ότι θα δεχτώ επιθέσεις. Οι δεξιοί θα με κατηγορήσουν για προπαγάνδα και οι αριστεροί για οπορτουνισμό. Εγώ θα πω παραδίνομαι! Μην βάλετε βόμβα στο αυτοκίνητό μου… το αυτοκίνητο που δεν έχω. Ξέρω ότι το θέμα που θίγει η παράσταση είναι ευαίσθητο στην Ελλάδα γιατί στην χώρα σας ο Εμφύλιος Πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Αυτό το γνωρίζω με βεβαιότητα». Συμπλήρωσε πως είναι σίγουρος πως αυτή θα είναι η καλύτερη δουλειά που θα έχει κάνει.

«Η “Ρωσική Επανάσταση” αναφέρεται σε θέματα που άπτονται της Παγκόσμιας Ιστορίας. Η παράσταση στέκεται στις πρώτες μέρες της Ρωσικής Επανάστασης. Και το Τσέζαρις που γεννήθηκε στη Λιθουανία και σπούδασε στη Ρωσία ήταν ο πιο κατάλληλος για να σκηνοθετήσει αυτή τη δουλειά», σημείωσε από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Γιάννης Αναστασάκης. Μάλιστα πρόσθεσε πως στο τέλος κάθε παράστασης θα γίνονται και συζητήσεις για την Ρωσική Επανάσταση ώστε να υπάρξει μια σύνδεση του καλλιτεχνικού γεγονότος με το ιστορικό γεγονός.

Παραστάσεις από 25/10: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00. Είσοδος: Τετάρτη και Πέμπτη 5 ευρώ, Παρασκευή 10,8 και 7 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή 13, 10 και 8 ευρώ. Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, www.ntng.gr , Τ. 2315 200 200.

Από 26/10 ξανά «Ανεμοδαρμένα ύψη»

 

Εν τω μεταξύ από τις 26/10 θα ανεβούν ξανά στην σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της  Έμιλυ Μπροντέ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Χήθκλιφ και της Κάθριν, η περσινή επιτυχία θα «ζωντανέψει» και πάλι στη σκηνή.

Παραστάσεις Τετάρτη: 18.00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00. Είσοδος: ισχύουν οι ίδιες τιμές με την «Ρωσική Επανάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ