Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη!

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…

Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως γιατί να μείνουμε σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.

Καλή διασκέδαση!

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

-Εορταστική εκδήλωση με αφορμή την Εθνική Επέτειο  της 28ης Οκτωβρίου διοργανώνει στις 19.00 στο Αμφιθέατρο Σταύρος Κουγιουμτζής ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και η αντιδημαρχία Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων και περιλαμβάνει  ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ και Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Αθανάσιο Καραθανάση, ενώ θα γίνει και παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα από τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων και του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Πανοράματος.

Εικαστικά

-Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις δράσεις με εκδηλώσεις που προγραμματίζονται και σήμερα Κυριακή 22 Οκτωβρίου  και ώρες 11:00-13:00. Οι θεματικές για το εργαστήριο που θα υλοποιηθεί στο χώρο θα στηρίζονται στη συμβολή του αέρα στις τέχνες και στη ναυσιπλοΐα. Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν από τη συλλογή πνευστά μουσικά όργανα και εκθέματα που χρησιμοποιούν τον άνεμο ως πηγή κινητικής ενέργειας. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 913047 (Α. Δέλλιου).

-Έκθεση του Γιώργου Λάππα με τίτλο "Magams of blood and magams of milk" στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου) στο πλαίσιο των 52ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ. Λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Δευτέρας, ώρες 11.00-18.00.

-To Mουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει στο χώρο υποδοχής (φουαγιέ), έκθεση χειρογράφων της συλλογής του, στο πλαίσιο της σπονδυλωτής έκθεσης με θέμα: «Πέντε εκθέσεις χειρογράφων μικρών συλλογών της Θεσσαλονίκης» από τις 18-10 έως τις 18-11-2017.  Η μικρή αυτή έκθεση, που περιλαμβάνει χειρόγραφα από τις αποθήκες του Μουσείου, οργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής  Παλαιογραφικής Εταιρείας (ΕΛΠΕ, Θεσσαλονίκη) το 1997. Πρόκειται για  δέκα χειρόγραφους κώδικες και σπαράγματα που χρονολογικά, καλύπτουν την περίοδο από τους παλαιοχριστιανικούς έως τους νεότερους χρόνους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το περγαμηνό ευαγγέλιο του 9ου αι.. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ένα «καραμανλίδικο» Προφητολόγιο, που χρονολογείται στα τέλη 18ου - αρχές 19ου αιώνα.

Ελεύθερη είσοδος. Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου 2017

Ώρες λειτουργίας Μουσείου: Δευτ. – Κυρ.: 08.00-20.00 (έως 31/10) & 09.00-16.00 (1-18 Νοεμβρίου).

-Ο εικαστικός χώρος ρώ (Ρωμανού 5, Λευκός Πύργος) μας προσκαλεί στην έκθεση «8 Γυναίκες». Παράλληλη εκδήλωση απόψε, στις 19:00 η αρχαιολόγος Δέσποινα Μακροπούλου θα μιλήσει για την «Κεραμική στα χρόνια του Βυζαντίου. Ανάγκη, δημιουργία, τρόποι» και οι κεραμίστριες Θεοδοσία Νικόλτση και Λίνα Χατζητάτση θα μοιραστούν τη γνώση τους για όψεις της κεραμικής στον 21ο αιώνα. Διάρκεια έκθεσης 17-22 Οκτωβρίου 2017. Λειτουργεί: Τρ.-Τετ.-Πε.-Πα.: 11:00-21:00, Σαβ.-Κυρ.: 11:00-16:00.

-Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον Δημήτρη Α. Φατούρο με τίτλο "Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966" στο στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108).

 Η έκθεση είναι μια γνωριμία με το ζωγραφικό έργο του Δημήτρη Φατούρου, ένα έργο που αρχίζει να διαμορφώνεται στο τέλος της δεκαετίας του ’40, αναπτύσσεται δυναμικά και με διάφορες μορφές τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, για να διακοπεί συνειδητά το 1966.

Περιλαμβάνει περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που αποτελείται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου –περίπου τα δύο τρίτα– εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη. Ένα αρχείο επιφυλάσσει εκπλήξεις και, πράγματι, τα έργα που ανασύρονται από το αρχείο του Φατούρου, κυρίως τέμπερες και σχέδια σε χαρτί, ξαφνιάζουν με τη ζωντάνια του χρώματος, την ευαισθησία και τη φρεσκάδα της σκέψης που περιέχουν.

Διάρκεια έως Νοέμβρη 2017. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή 10.00-18.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ