Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Οι Άθλιοι» επιστρέφουν στα σχολεία

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΚΘΒΕ πραγματοποιείται και φέτος

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική του πολιτική, παρουσιάζει θεατροποιημένα για δεύτερη χρονιά το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ σε διασκευή  και σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται από 3/11/2017 στα σχολεία με την υποστήριξη των Δήμων.

Δύο λόγια για το έργο

«Οι Άθλιοι» περιγράφουν τη ζωή των εξαθλιωμένων κατοίκων του Παρισιού και της γαλλικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα, ακολουθώντας τις περιπέτειες του Γιάννη Αγιάννη αλλά και του διώκτη του, του αστυνόμου Ιαβέρη. Γύρω απ' αυτούς τους δύο αμφίσημους χαρακτήρες, ο Ουγκώ συνθέτει μια ανεπανάληπτη πινακοθήκη ηρώων, με στόχο να πραγματευτεί την έννοια του Καλού και του Κακού.

Ο Νίκος Βουδούρης αναφέρει σε σημείωμά του: «Η συνεχιζόμενη κρίση του πολιτισμού και της κοινωνίας οδηγεί τη σκέψη μας και φέτος θεματολογικά σε αναφορές γύρω από τη φτώχεια και την ανισότητα. Αυτή τη φορά με αφορμή κειμενικά αποσπάσματα των '' Αθλίων του Βίκτωρα Ουγκώ'', ξετυλίγουμε θεατροποιημένα  τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας για το κοινωνικό - πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε και  κινούμαστε.

Με το συγκεκριμένο παγκόσμια  καταξιωμένο μυθιστόρημα γιορτάζουμε ίσως με τον καλύτερο τρόπο τα 15 χρόνια ύπαρξης των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στις αίθουσες των Σχολείων. 

Ευχαριστούμε την Εκπαιδευτική Κοινότητα για την αποδοχή όλων αυτών των χρόνων».

Συγγραφέας: Βίκτωρ Ουγκώ

Διασκευή: Νίκος Βουδούρης

Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης

Επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Α. Κολοβός

Βοηθός σκηνοθέτη: Γρηγόρης Τίλδης

Σκίτσα: Τηλέμαχος Κοσμέτσας

Φωτογράφηση παράστασης: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου

Ηθοποιοί: Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Ιαβέρης), Μελίνα Αποστολίδου  (Αφηγήτρια) Αναστασία Δαλιάκα  (Τιτίκα), Παντελής Καλπάκογλου (Αφηγητής), Νίκος Κουσούλης (Μάριος), Γιάννης Καραμφίλης (Γιάννης Αγιάννης).

Οι παραστάσεις – παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας και απευθύνονται σε μαθητές 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Λόγω της αυξημένης συμμετοχής, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιεί μια επίσκεψη σε κάθε σχολείο που ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό σχολείων.

Επιπρόσθετα η υλοποίηση του προγράμματος θα δώσει προτεραιότητα σε σχολεία που το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί στο παρελθόν.

«ΟΙ AΘΛΙΟΙ»

Έναρξη Προγράμματος: Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Διάρκεια: 45 λεπτά

Πληροφορίες για τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΘΒΕ από Τρίτη έως Παρασκευή 12:30-14:30:

Αθηνά Σαμαρτζίδου: 2315200037, e-mail: [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές