Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δύο χελώνες καλούν τους θεατές να τολμήσουν και να ονειρευτούν

Στο νέο έργο της Σάσας Νάτση που παίζεται στο Θέατρο Τ

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μια απαιτητική ερμηνεία δίνουν αυτές τις μέρες στο Studio Vis Motrix (Έδισσον 4, έναντι Δημαρχείου Θεσσαλονίκης) ο Δημήτρης Φεσσάς και η Ελένη Καναβού στις «Χελώνες», στο νέο έργο της Σάσας Νάτση («Φλύαρα Γόνατα», «Νους Εν Σώματι»). Υποδύονται ένα ζευγάρι από χελώνες που λειτουργούν ακριβώς αντίθετα από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι του έργου, που μετά την μεγάλη εφεύρεση που έχει κάνει το παιδί τους ο άνδρας οδηγείται στην τρέλα και η γυναίκα του στην ολοκληρωτική συντριβή. «Μπροστά στο σκοτάδι και τη σκληρότητα που εμπεριέχει η σχέση του ανθρώπινου ζευγαριού, οι χελώνες αντιπροτείνουν μια απλότητα και μια ελαφρότητα», δήλωσε ο Δημήτρης Φεσσάς απαντώντας στις ερωτήσεις μας.

«Οι χελώνες μέσα από τη σχέση τους, τη φύση και την ουσιαστική επαφή τους αντιτίθενται στον σύγχρονο άνθρωπο και στον κατακερματισμό των διαπροσωπικών σχέσεων. Είναι σαν να δηλώνουν ένα «κατηγορώ» στην πορεία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους», συμπλήρωσε η Ελένη Καναβού.

 

-Η χελώνα είναι ένα ζώο που, παρά τον αργό ρυθμό του, ζει πολλά χρόνια. Σε έναν μύθο του Αισώπου, με την επιμονή και την προσήλωσή της στον στόχο της, κερδίζει τον λαγό. Τι συμβολίζουν οι χελώνες στο έργο;

-Δημήτρης Φεσσάς: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι χελώνες συμβολίζουν τη μητέρα φύση με μια ευρεία έννοια. Με τον ρυθμό τους και με τη σχεδόν παιδική τους ιδιοσυγκρασία εναντιώνονται στην κατάσταση του σύγχρονου αστικού ανθρώπου, όπου όλα είναι νευρικά, γρήγορα και βαριά. Οι χελώνες στο έργο λειτουργούν επίσης ως αντίθεση. Μπροστά στο σκοτάδι και τη σκληρότητα που εμπεριέχει η σχέση του ανθρώπινου ζευγαριού, οι χελώνες αντιπροτείνουν μια απλότητα και μια ελαφρότητα. Μια κατάσταση στην οποία το άτομο μπορεί να έχει διαφορετική οπτική στα πράγματα από τον/την σύντροφό του, αλλά συμβαδίζουν μαζί σε μια κοινή ροή.

 

-Πώς οι χελώνες επηρεάζουν τη ροή της υπόθεσης;

-Ελένη Καναβού: Η επιρροή που ασκούν οι Χελώνες στη ροή της υπόθεσης, έχει τις ρίζες της στην ιδιότητά τους ως Χελώνες. Η ύπαρξή τους δηλαδή και μόνο και όλα τα χαρακτηριστικά που «κουβαλούν» ως είδος, εξυπηρετούν τη ροή. Μας εισάγουν στον δικό τους κόσμο που περιβάλλεται από διαφορετική ατμόσφαιρα, σχεδόν «λυτρωτική» ως προς αυτή του ζευγαριού. Δημιουργεί χώρο και χρόνο αναπνοής, άνεσης, ειλικρίνειας, τρυφερότητας. Η παρουσία τους έρχεται να προσθέσει, να συμπληρώσει, να εναντιωθεί σε ό,τι πρεσβεύει το ζευγάρι. Ο αργός ρυθμός και η βραδύτητα κόντρα στην παράνοια και τους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης εποχής. Ενσαρκώνουν την αντίθεση σε ό,τι παραμορφώνει, παρασιτεί και απομακρύνεται από τη φυσικότητα. Μέσα από τη σχέση τους, τη φύση και την ουσιαστική επαφή τους αντιτίθενται στον σύγχρονο άνθρωπο και στον κατακερματισμό των διαπροσωπικών σχέσεων. Είναι σαν να δηλώνουν ένα «κατηγορώ» στην πορεία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Οι Χελώνες για μένα αποτελούν ένα κάλεσμα, μια υπενθύμιση βαθιά που χωρίς αυτή η υπόθεση ίσως είχε την ίδια κατάληξη αλλά με τελείως διαφορετική δυναμική. Διακόπτουν απότομα τη ροή και εξυπηρετούν τη μετάβαση από το «αιχμηρό» και «εκκωφαντικό» στην απλότητα και την εμπιστοσύνη.

 

-Γιατί η χελώνα που ερμηνεύετε θέλει να πετάξει;

-Ελένη Καναβού:  Τώρα, σχετικά με το «πέταγμα» της Χελώνας. Και ποιος δε θα ήθελε να μπορεί να πετάει; Η επιθυμία της θηλυκής Χελώνας να πετάξει, για μένα αντικατοπτρίζει τη βαθιά επιθυμία, ίσως και ανάγκη, για ελευθερία, ελπίδα, περιπέτεια και εξερεύνηση. Η θηλυκή Χελώνα έχει όνειρα και επιθυμίες κι εδώ αναδύεται και το στοιχείο της επιμονής και της προσήλωσης στον στόχο (μύθος Αισώπου). Τολμά, ρισκάρει, δεν αυτοπεριορίζεται, αμφισβητεί τα δεδομένα, πιστεύει σε ένα αθώο όνειρο κι επιχειρεί να το κάνει δικό της. Ποιότητες κάπως ξεχασμένες στην πληθώρα του κόσμου, κυρίως των ενηλίκων. Με τη διάχυτη αφέλεια, αθωότητα και παιδικότητά της προσκαλεί τους θεατές να τολμήσουν και να ονειρευτούν κι αυτοί.

 

-Είστε, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας σας πάνω στη σκηνή, με έντονη σωματική κίνηση και προσεγμένα μελετημένη ώστε να θυμίζει την κίνηση μιας χελώνας. Πώς τα καταφέρατε; Και ποιες οι δυσκολίες που συναντήσατε;

-Δημήτρης Φεσσάς: Η σωματική φόρμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα κράμα των εικόνων που είχε στο μυαλό του ο σκηνοθέτης μας κ. Παυλίδης και των τεχνικών που χρησιμοποιήσαμε εμείς για να προσεγγίσουμε αυτές τις εικόνες. Οι δυσκολίες που συναντήσαμε βρίσκονταν στην ίδια την προσέγγιση αυτή καθ’ αυτή. Πώς μπορεί  κανείς να παρουσιάσει μια χελώνα χωρίς να μοιάζει με χαρακτήρα από παιδικό θέατρο; Ανακαλύψαμε ότι οι ισορροπίες είναι λεπτές, εκεί είναι όμως που οι τεχνικές πιάνουν τόπο. Καταφέραμε (νομίζω) να δώσουμε στις χελώνες μια ανάλαφρη αίσθηση, ταυτόχρονα όμως  γειώνοντάς τες σωματικά. Από κει και πέρα, οι αφύσικες για το ανθρώπινο σώμα στάσεις δημιούργησαν προβλήματα όπως π.χ. μικροτραυματισμούς, τα οποία όμως τα χρησιμοποιήσαμε ως οδηγό για μια ουσιαστικότερη ερμηνεία.

 

-Ποια τα επόμενα/παράλληλα σχέδιά σας;

-Η συνεργασία μεταξύ μας θα συνεχιστεί όπως και με τον σκηνοθέτη κ. Παυλίδη. Τα υπόλοιπα θα ανακοινωθούν μέσα στην χρονιά.

Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:30. Είσοδος: 10€, 5€ κάθε Τρίτη. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6979 323 061.

Παίζουν: Δημήτρης Ήλκος, Ελένη Καναβού, Αναστασία Κωστοπούλου, Δημήτρης Φεσσάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ