Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Οι 30 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις!

Οδηγός επιβίωσης για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

To 58o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει σήμερα τις πύλες του και το Typosthes.gr έχει ετοιμάσει για τα μάτια σας μόνο τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης για το ομορφότερο σινεφίλ δεκαήμερο του χρόνου. Με 30 ταινίες του προγράμματος που αξίζουν την προσοχή σας, κατανεμημένες ανά τμήματα, μαζί με όλες τις απαραίτητες συνοδευτικές πληροφορίες (σύνοψη, ημερομηνία και ώρα της κάθε προβολής, αίθουσες). Ραντεβού στις αίθουσες στο Ολύμπιον και στο Λιμάνι! 

vant que je forme la demande en referee, ssolution de notre margiafe, pour les raisons suivantes:aleur des acquets peut s'notreσύνοψ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Lucky, του Τζον Κάρολ Λιντς

Το κύκνειο άσμα του μυθικού Χάρι Ντιν Στάντον, στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζον Κάρολ Λιντς, ενός από τους σπουδαιότερους καρατερίστες στην ιστορία του αμερικάνικου σινεμά. Στα χνάρια του ρόλου του στο Παρίσι, Τέξας, ο Στάντον υποδύεται έναν περιπλανώμενο 90χρονο άθεο, που επιζητεί συμφιλίωση με τη θνητότητα και τα ανθρώπινα πάθη και λάθη.

Παρασκευή 10/11: 18.00 - Ολύμπιον

Σάββατο 11/11: 15.45 - Φρίντα Λιάππα

Καθοδήγηση Ζωής ΑΕ, της Ρουθ Μάντερ

Σε μία οργουελική δυστοπική κοινωνία του μέλλοντος, μία εταιρία αναλαμβάνει να «διορθώσει» τη συμπεριφορά των μελών της κοινωνίας που παρεκκλίνουν από τη λειτουργικότητα και τον μέσο όρο. Ο Αλεξάντερ, από το πουθενά, θα ξεστομίσει μία φαινομενικά άκακη κουβέντα στον γιο του, η οποία θα πυροδοτήσει αυτό τον μηχανισμό «επανόρθωσης» και «νουθεσίας»...

Δευτέρα 6/6: 15.15 - Ολύμπιον

Τρίτη 7/6: 18.00 - Φρίντα Λιάππα

Ούτε όνομα, ούτε υπογραφή, του Βαΐντ Βαλιτζάντ

Ένα εκλεκτό δείγμα του σύγχρονου ιρανικού σινεμά των ηθικών διλημμάτων και της ενδελεχούς ανάλυσης σύνθετων χαρακτήρων. Ένας ιατροδικαστής εμπλέκεται σε τροχαίο, όπου τραυματίζεται 8χρονο αγοράκι, ο πατέρας του οποίου αρνείται την καταβολή αποζημίωσης. Το επόμενο πρωί, το αγοράκι μεταφέρεται νεκρό στο νοσοκομείο, με τη γνωμάτευση να ρίχνει περισσότερο σκοτάδι παρά φως στην όλη υπόθεση...

Τετάρτη 8/11: 18.00 - Ολύμπιον

Πέμπτη 9/11: 15.30 - Φρίντα Λιάππα

Φορτίο, του Ζιλ Κουλιέ

Ένας ψαράς πέφτει από το αλιευτικό του σκάφος στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας και ανασύρεται σχεδόν κλινικά νεκρός. Οι τρεις γιοι του πρέπει να βρουν έναν τρόπο να διαχειριστούν το σοκ της απώλειας, αλλά και να βάλουν τη ζωή τους σε τάξη, διευθετώντας τα χρέη, τις αμαρτίες του παρελθόντος, τα προσωπικά τους κατάλοιπα και απωθημένα. Μία ταινία για την απόγνωση και για την ανάγκη της ορθοπόδησης, επειδή απλούστατα δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Τρίτη 7/11: 15.30 - Ολύμπιον

Τετάρτη 8/11: 18.30 - Φρίντα Λιάππα

Κτήνος, του Μάικλ Πιρς

Σε μία απομονωμένη νησιωτική κοινότητα, μία γυναίκα ερωτεύεται παράφορα ένα μυστηριώδη ξένο, ο οποίος βρίσκεται ξάφνου κατηγορούμενος για μία σειρά ανεξήγητων και βίαιων φονικών. Καθώς τον υπερασπίζεται μέχρι τελικής πτώσεως, έρχεται αντιμέτωπη με τα δικά της όρια, με τις ακραίες τιμές του χαρακτήρα της και αναλογίζεται ώς πού είναι ικανή να φτάσει.

Πέμπτη 9/11: 15.15 - Ολύμπιον

Παρασκευή 10/11: 18.00 - Φρίντα Λιάππα

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κάτω από το δέντρο, του Χάφσταϊν Γκούναρ Σίγκουρντσον

Ο χωρισμένος πατέρας ενός 4χρονου κοριτσιού αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του και βιώνει από πρώτο χέρι τη λυσσαλέα διαμάχη των γονιών του με τους γείτονες. Μήλον της έριδος ο παχυλός ίσκιος που προσφέρει ένα δέντρο στο πίσω μέρος της αυλής τους και τον οποίο διεκδικούν αμφότερες οι πλευρές. Κι η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα, σχεδόν στα όρια της φάρσας, σε ένα ακόμη διαμαντάκι από την Ισλανδία.

Σάββατο 4/11: 20.30 - Φρίντα Λιάππα

Κυριακή 5/11: 13.00 - Φρίντα Λιάππα

Αχανής έκταση για πούλημα, του Άνγκους ΜακΛάχλαν

Ο σεναριογράφος του indie τοτέμ ονόματι Junebag φιλοτεχνεί μία ταινία για το πένθος, τη συμφιλίωση, τη μάταιη ψευδαίσθηση της ιδιοκτησίας (υπό μεταφορική έννοια), τη διαχείριση της απώλειας και την ανάγκη για επικοινωνία. Σε μία φάρμα με καπνοτόπια, στις εσχατιές της Βόρειας Καρολίνας, δύο αδέλφια βλέπουν την κληρονομιά τους να αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης από τρεις άγνωστους άνδρες. Σημειωτέον ότι ο Μάρτιν Σκορσέζε διατελεί χρέη executive producer στην ταινία.

Παρασκευή 10/11: 22.15 – Παύλος Ζάννας

Κυριακή 12/11: 15.15 - Παύλος Ζάννας

Νιούτον, του Αμίτ Β. Μασουρκάρ

Μία κωμωδία του παραλόγου στα βάθη της ινδικής ζούγκλας, όπου ένας νεαρός δημόσιος λειτουργός, με δονκιχωτική μαχητικότητα και ισοπεδωτική αίσθηση του καθήκοντος, θα παλέψει με νύχια και με δόντια για την ορθή τέλεση της εκλογικής διαδικασίας. Πανέξυπνο χιούμορ, στιγμές ατόφιας κατάλυσης της λογικής, μία τρυφερή μπαλάντα ηθικής δέσμευσης και πάλης για το δίκαιο.

Σάββατο 4/11: 22.30 - Τζον Κασσαβέτης

Τετάρτη 8/11: 20.15 - Τώνια Μαρκετάκη

Δεν είμαι μάγισσα, της Ρουνγκάνο Νιόνι

Ένα ασήμαντο περιστατικό, σε ένα απομονωμένο χωριό στην καρδιά της Αφρικής, έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό ενός 8χρονου κοριτσιού σε ένα άτυπο στρατόπεδο συγκέντρωσης μαγισσών. Σε αυτή την απομόνωση που ισορροπεί μεταξύ φυλακής και φολκλόρ τουριστικής ατραξιόν, το δίλημμα είναι εκκωφαντικό: επιβίωση ή αντίσταση;

Σάββατο 4/11: 16.00 - Φρίντα Λιάππα

Τρίτη 7/11: 20.45 - Φρίντα Λιάππα

Γουέστερν, της Βαλέσκα Γκρίζενμπαχ

Έντεκα χρόνια μετά την επιτυχία του Longing, η Γερμανίδα σκηνοθέτις επιστρέφει με ένα γουέστερν όπου οι καουμπόηδες είναι οι Γερμανοί υπάλληλοι μίας κατασκευαστικής εταιρίας, ενώ τον ρόλο των ερυθρόδερμων ενδύονται οι γηγενείς κάτοικοι των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, όπου τελούνται οι εργασίες ενός μεγάλου επιχειρηματικού πρότζεκτ. Μία ειρωνική αλληγορία για την πάση θυσία ανάπτυξη, τον οικονομικό επεκτατισμό, τη new age διελκυστίνδα ισορροπιών στον σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Δευτέρα 6/11: 20.15 - Τζον Κασσαβέτης

Τρίτη 7/11: 14.00 - Παύλος Ζάννας

Η πληγή, του Τζον Τρένγκοουβ

Ένα βίαιο τελετουργικό ενηλικίωσης στη Νότια Αφρική, που τελείται στα απομακρυσμένα βουνά που υψώνονται πάνω από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Ένας εργάτης που καλείται να μυήσει μία ομάδα αγοριών σε αυτή τη μυσταγωγία του πόνου, έρχεται αντιμέτωπος με θαμμένες θύμησες του παρελθόντος και αναγκάζεται να κοιτάξει κατάματα τις δικές του πληγές που δεν λένε να επουλωθούν.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου: 22.15 - Τζον Κασσαβέτης

Κυριακή 12 Νοεμβρίου: 13.00 - Τζον Κασσαβέτης

Και καλή σας μέρα, του Λιου Τζιαν

Ένα νεό-νουάρ animation, με ψήγματα παραμυθιού και ονειροπόλησης, made in China. Σε μια μικρή πόλη της νότιας Κίνας, ένας σοφέρ κλέβει από το αφεντικό του μία τσάντα γεμάτη χρήματα, για να χρηματοδοτήσει την «επιδιόρθωση» της αποτυχημένης πλαστικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε η αρραβωνιαστικιά του. Μόλις γίνεται γνωστή η ληστεία, ένα ξέφρενο και αλλοπαρμένο κυνηγητό στήνεται σε ένα βροχερό σκηνικό.

Τετάρτη 8/11: 21.00 - Φρίντα Λιάππα 

Αραβία, του Αφόνσο Ουσόα

Ένας έφηβος, που ζει σε ένα χωριό της βιομηχανικής ενδοχώρας της Βραζιλίας, ανακαλύπτει το ημερολόγιο ενός άνδρα που μόλις έχει πεθάνει σε εργατικό ατύχημα που συνέβη στη γύρω περιοχή. Κάθε σελίδα του ημερολογίου σηματοδοτεί και μία καινούργια εξιστόρηση περιπετειών και περιπλανήσεων του αγοριού σε ένα κόσμο θραυσματικών αναμνήσεων και διακεκομμένων επιθυμιών.

Δευτέρα 6/11: 17.30 - Τζον Κασσαβέτης

Τρίτη 7/11: 15.00 - Τζον Κασσαβέτης

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (Kυρίως πρόγραμμα)

Μια σύντομη εκδρομή, του Ίγκορ Μπεζίνοβιτς

Ο Στόλα περνά το ράθυμο καλοκαίρι του από πάρτι σε πάρτι, δίχως κανένα σκοπό ή προορισμό. Ωσότου συναντά τον Ρόκο, έναν παλιό του γνωστό, ο οποίος πείθει τον Στόλα και την παρέα του να τον ακολουθήσουν στην αναζήτηση μεσαιωνικών φρέσκο, στα μοναστήρια της περιοχής. Όταν το λεωφορείο που τους μεταφέρει στον προορισμό τους ξεμείνει στη μέση του πουθενά, η εκδρομή τους θα αποκτήσει μία αλληγορική διάσταση ψηλάφησης του αγνώστου.

Σάββατο 4/11: 18.00 - Σταύρος Τορνές

Κυριακή 5/11: 18.00 - Σταύρος Τορνές

Ρέκβιεμ για την κυρία Γ., του Μπόγιαν Βούλετιτς

Αυτή η κυρία έχει πια κουραστεί. Ο άνδρας της έχει πεθάνει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και η ίδια δεν λέει να ξεπεράσει την απώλεια. Επιπλέον, απολύεται από τη δουλειά της, ενώ οι δύο κόρες της δεν δείχνουν καμία κατανόηση απέναντι στην καταθλιπτική φάση που διανύει. Αποφασίζει, λοιπόν, να αυτοκτονήσει ανήμερα της επετείου του θανάτου του συζύγου της, αφού πρώτα τακτοποιήσει διάφορες εκκρεμότητες. Και αντιλαμβάνεται πως καμιά φορά είναι ακόμη πιο δύσκολο να πεθάνεις από το να ζήσεις. Μία όμορφη γλυκόπικρη ιστορία, γεμάτη ευτράπελα και τρυφερότητα, από τη Σερβία.

Παρασκευή 3/11: 23.15 - Σταύρος Τορνές

Τετάρτη 8/11: 18.00 - Σταύρος Τορνές

Μυστικό συστατικό, του Γκιόρτσε Σταβρέτσκι

Κεντρικός μας πρωταγωνιστής ένας απελπισμένος άνεργος, που αδυνατεί να βρει τα χρήματα για να αγοράσει τα απαραίτητα φάρμακα για τον καρκινοπαθή πατέρα του. Αποφασίζει, λοιπόν, μέσα στην απελπισία του, να κλέψει χόρτο από μία σπείρα κακοποιών και να το χρησιμοποιήσει ως γέμιση σε ένα κέικ, μπας και προσφέρει ανακούφιση στον πατέρα του. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, μόνο που τώρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους γείτονες που ζητούν επίμονα τη θαυματουργό συνταγή και τους κακοποιούς που θέλουν πίσω τα ναρκωτικά τους.

Πέμπτη 9/11: 20.30 - Σταύρος Τορνές

Παρασκευή 10/11: 20.30 - Σταύρος Τορνές

Ο ανθρακωρύχος, της Χάνα Σλακ

Στα έγκατα της Γης, σε ένα δαίδαλο από στοές και τούνελ, ένας ανθρακωρύχος ανακαλύπτει έναν ομαδικό τάφο προσφύγων από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ξεκινά ένα μοναχικό δονκιχωτικό αγώνα για να αποδώσει δικαιοσύνη, επιμένοντας ότι πρέπει να δρομολογηθεί η αναγνώριση και ταφή των οστών που βρέθηκαν. Μία ιστορία για τα βρώμικα μυστικά που όταν ξεθάβονται προκαλούν ανεξέλεγκτη αμηχανία.

Παρασκευή 3/11: 18.00 - Σταύρος Τορνές

Σάββατο 4/11: 20.30 - Σταύρος Τορνές

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

(Από τις λέξεις στις εικόνες - Βαλκανική Λογοτεχνία και Κινηματογράφος)

 Τρία, του Αλεξάνταρ Πέτροβιτς

Μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία του σινεμά της τέως Γιουγκοσλαβίας, το αντιπολεμικό δράμα του Αλεξάνταρ Πέτροβιτς ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, το 1965. Μια συρραφή τριών ιστοριών που εκτυλίσσονται στην αρχή, τη μέση και το φινάλε του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο ίδιος πρωταγωνιστής λειτουργεί ως παρατηρητής, ως θύμα και ως θύτης της άλογης βίας που γεννά σωρηδόν ο παραλογισμός του πολέμου. Η ταινία βασίζεται σε διηγήματα της συλλογής Η φτέρη και η φωτιά του Αντόνιγιε Ισάκοβιτς.

Τετάρτη 8/11: 13.30 - Σταύρος Τορνές

Πέμπτη 9/11: 23.00 - Σταύρος Τορνές

Η επιστροφή του νεκρού στρατού, του Ντιμίτερ Αναγκνόστι

Δεκαπέντε χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δύο Ιταλοί, ένας στρατιωτικός κι ένας ιερέας, επιστρέφουν στην Αλβανία προκειμένου να επαναπατρίσουν οστά πεσόντων Ιταλών στρατιωτών. Εκεί, θα έρθουν αντιμέτωποι με μία ιστορία φρίκης και εκδίκησης, από εκείνες που ευδοκιμούν στα ματωμένα χρόνια του πολέμου. Η ταινία αποτελεί μεταφορά του μυθιστορήματος Ο στρατηγός της νεκρής στρατιάς, του διάσημου Αλβανού συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ.

Τετάρτη 8/11: 15.45 - Σταύρος Τορνές

Παρασκευή 10/11: 18.15 – Σταύρος Τορνές

Η σημύδα, του Άντε Μπάμπαγια

Κάπου στην επαρχία της Κροατίας, στη δεκαετία του ’20, μία όμορφη και εύθραυστη νεαρή κοπέλα παντρεύεται παρά τη θέλησή της έναν άξεστο και βίαιο χωρικό, ο οποίος την κακομεταχειρίζεται και την εξευτελίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μία ταινία - σταθμός στην ιστορία του κροατικού σινεμά, ένα πανέμορφο κράμα παγανιστικού λυρισμού και σκληρού ηθογραφικού ρεαλισμού.

Σάββατο 4/11: 15.30 - Σταύρος Τορνές

Δευτέρα 6/11: 23.30 - Σταύρος Τορνές

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

O γιος της Σοφίας, της Ελίνας Ψύκου

Τέσσερα χρόνια μετά το ενδιαφέρον ντεμπούτο της Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, η Ελίνα Ψύκου επιστρέφει με μία ταινία που πρώτευσε στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Tribeca Film Festival. Το καλοκαίρι του 2004, ενόσω η Ελλάδα είναι βυθισμένη στην παραζάλη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο 11χρονος Μίσα έρχεται από τη Ρωσία στην Αθήνα, για να βρει τη μητέρα του Σοφία. Μία ιστορία απότομης ενηλικίωσης, με όχημα τη σκοτεινή πλευρά του κόσμου των παραμυθιών.

Τρίτη 7/11: 18.00 - Ολύμπιον

Πέμπτη 9/11: 22.15 - Τώνια Μαρκετάκη

Γυναίκες που περάσατε από ‘δω, του Σταύρου Τσιώλη

Όταν η νέα ταινία του Σταύρου Τσιώλη φιγουράρει στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αυτομάτως αποκτά θέση και στις προτάσεις μας για τη φετινή διοργάνωση. Δύο άνεργοι άνδρες προσλαμβάνονται ως τσιλιαδόροι κατά το αυθαίρετο χτίσιμο ενός επιπλέον δωματίου σε ένα αθηναϊκό σπίτι. Η αμήχανη ανάγκη για επαφή και επικοινωνία, το χιούμορ ως έσχατη λύση ανακούφισης από το βάρος της μελαγχολίας, ο γνώριμος ζεστός κόσμος του Σταύρου Τσιώλη.

Σάββατο 11/11: 20.00 - Ολύμπιον

Κυριακή 12/11: 17.00 - Τώνια Μαρκετάκη

Η επιφάνεια των πραγμάτων, της Νάνσυ Μπινιαδάκη

Υπάρχει ένας αστικός μύθος στην Αθήνα, που υποστηρίζει ότι το αρχαίο ποτάμι του Ερρινυού, το οποίο όλοι γνωρίζουν αλλά ποτέ κανείς δεν έχει, εμφανίστηκε ορμητικά και χειμαρρωδώς τη δεκαετία του ’80, παρασέρνοντας ένα κορίτσι στο διάβα του. Η Νάνσυ Μπινιαδάκη φτιάχνει ένα κουβάρι που μπλέκει τον μύθο με την πραγματικότητα, έχοντας ως πρώτη ύλη το βιβλίο Τέσσερις ιστορίες για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού της Άντζελας Δημητρακάκη.

Δευτέρα 6/11: 18.00 - Ολύμπιον

Τετάρτη 8/11: 22.15 - Τώνια Μαρκετάκη

The Ox, του Γιώργου Νικόπουλου

Ένα live action animation, με αναφορές στη λαϊκή παράδοση, στα δημοτικά τραγούδια και στο θέατρο σκιών, με λιτά και δωρικά εκφραστικά μέσα, που κατορθώνει όμως να γίνει τρομερά εύγλωττο και βροντερό. Σε ένα τόπο αποκύημα της φαντασίας του Νικόπουλου, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι καλούνται να συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις μίας αθέατης εξουσίας, που τους επιβάλλει να ρίξουν στα σπαρτά τους ένα φάρμακο που θα μετατρέψει σε χρυσάφι. Ένα κοριτσάκι θα ορθώσει ανάστημα και θα δείξει πως η υποταγή δεν είναι μονόδρομος.

Πέμπτη 9/11: 18.00 - Ολύμπιον

Σάββατο 11/11: 17.30 – Τώνια Μαρκετάκη

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: Ρούμπεν Έστλουντ

Play (2011)

Δύο παρέες αγοριών, η μία αποτελούμενη από μιγάδες και η άλλη από λευκούς, συναντούνται καταμεσής ενός έρημου εμπορικού, με τη διασταύρωση αυτή να λαμβάνει επικίνδυνες και παράξενες διαστάσεις. Ο Έστλουντ βυθίζεται και μας βυθίζει στην ψυχοπαθολογία της αγελαίας βίας και στη σκοτεινή ηδονή που αυτή εκκρίνει. Η ταινία γυρίστηκε κατόπιν εκτεταμένης έρευνας του σκηνοθέτη στο φαινόμενο του bullying, η οποία περιελάμβανε μία μακρά σειρά από συνεντεύξεις με θύτες και θύματα.

Τετάρτη 8/11: 15.30 - Φρίντα Λιάππα

Παρασκευή 10/11: 12.30 - Τζον Κασσαβέτης

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: Ιλντικό Ενιέντι

 Ο εικοστός αιώνας μου (1989)

Δύο δίδυμες γεννιούνται στη Βουδαπέστη, το 1880, τη μέρα που ο Έντισον εφευρίσκει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Λίγα χρόνια αργότερα, υιοθετούνται η καθεμιά από διαφορετική οικογένεια και οι δρόμοι τους χωρίζουν. Το 1900, στη χαραυγή του 20ού αιώνα, ανταμώνουν στο Όριεντ Εξπρές, χωρίς να γνωρίζει η μία την ύπαρξη της άλλης. Μία αλληγορία για τη θολή διαχωριστική γραμμή μεταξύ των εποχών, για τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που κινούνται παράλληλα με τη δική μας καθημερινότητα, για τον ρόλο και την ταυτότητα της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο.

Σάββατο 4/11: 17.30 - Παύλος Ζάννας

Κυριακή 12/11: 11.00 - Τζον Κασσαβέτης

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: Άιντα Λουπίνο

 Ο δολοφόνος της λεωφόρου (1953)

Από το φετινό αφιέρωμα στη φοβερή και τρομερή Άιντα Λουπίνο δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει τούτη η ιστορική ταινία, το πρώτο φιλμ νουάρ που γυρίστηκε με γυναίκα στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Δύο ανυποψίαστοι φίλοι βλέπουν την ανέμελη εκδρομή τους να μετατρέπεται σε εφιάλτη, όταν ο διαβάτης που τους ζητά οτοστόπ αποδεικνύεται ένας καταζητούμενος κατά συρροήν δολοφόνος. Χωρίς femme fatale και με την απεραντοσύνη του τοπίου να αντικαθιστά τον δαίδαλο της μητρόπολης ως κοιτίδα του υπαρξιακού angst, η Λουπίνο βουτά σε νουάρ νερά χωρίς να φοβηθεί να αμφισβητήσει τους πατροπαράδοτους κώδικες του είδους.

Παρασκευή 3/11: 15.00 - Παύλος Ζάννας

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το δείπνο της Αντέλα, του Όλντριχ Λίπσκι

Στον απόηχο του Τσέχικου Νέου Κύματος (1977), ο σκηνοθέτης του θρυλικού Τζο ο Λεμονάδας φτιάχνει μία αλλοπρόσαλλη και θεοπάλαβη κωμωδία που παρωδεί τις ταινίες μυστηρίου και θρέφεται από τον σαρκασμό της. Ο διάσημος ντετέκτιβ Νικ Κάρτερ, λοιπόν, επιστρέφει στην Πράγα και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον προαιώνιο εχθρό του, τον Κηπουρό. Παράλληλα, έχουμε ένα σκύλο που αγνοείται κι ένα μυστηριώδες σαρκοβόρο φυτό που σκορπά τον φόβο.

Σάββατο 4/11: 23.15 - Παύλος Ζάννας

1945, του Φερέντς Τούρουκ

Μία ζεστή αυγουστιάτικη μέρα του 1945, ένα μικρό χωριό της Ουγγαρίας έχει φορέσει τα γιορτινά του, καθώς ο γιος του τοπικού ιερέα ετοιμάζεται να παντρευτεί. Ξάφνου, δύο Ορθόδοξοι Εβραίοι αποβιβάζονται στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού, κουβαλώντας διάφορα ογκώδη δέματα. Οι ντόπιοι πανικοβάλλονται ευθύς αμέσως, φοβούμενοι ότι πρόκειται για επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος που επέστρεψαν για να διεκδικήσουν τις χαμένες περιουσίες τους.

Παρασκευή 3/11: 18.00 - Φρίντα Λιάππα

Σάββατο 4/11: 15.00 - Τζον Κασσαβέτης

ROUND MIDNIGHT

Ο ευ-θανατωτής, του Τέεμου Νίκι

Στο τμήμα του Φεστιβάλ που έκανε πρεμιέρα πέρσι και σουλατσάρει στα φεστιβαλικά πέριξ (περίπου) όταν σημάνουν μεσάνυχτα συναντούμε αυτό το βίαιο μείγμα σπλάτερ και νουάρ από τη Φινλανδία. Ήρωάς μας ένας 50χρονος μηχανικός διατηρεί και μία δεύτερη ασυνήθιστη δουλειά: προσφέρει ευθανασία σε άρρωστα κατοικίδια ζώα. Αρκεί, φυσικά, να είναι όντως άρρωστα... Σε αντίθετη περίπτωση, φροντίζει να στείλει στα θυμαράκια όποιον επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού και ελέους απέναντι στα ζώα.

Κυριακή 5/11: 23.00 - Ολύμπιον

Πέμπτη 9/11: 23.30 - Φρίντα Λιάππα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει
Επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η χορήγηση βίζας με διαδικασία express για επισκέπτες από Τουρκία
Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει