Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το έργο του ζεύγους Πάρι και Μερόπης Πρέκα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Μυθιστορήματα, γλυπτά, ζωγραφιές και βιτρό σε μια ξεχωριστή έκθεση στο Τελλόγλειο...

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Από το «Μυθιστόρημα» του Πάρι Πρέκα, εμπνευσμένο από την ομότιτλη συλλογή - σταθμό του Γιώργου Σεφέρη, που αποτελεί μέρος μιας ενότητας έργων που εκτέθηκαν στον Αστέρα Βουλιαγμένης και που έκαναν μέχρι και τον Άντονι Κουίν να θελήσει να γνωρίσει τον καλλιτέχνη, μέχρι τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής του, τα κοσμήματα και τα έπιπλα που έφτιαξε, αλλά και από τα έργα ζωγραφικής της συζύγου του Μερόπης, και τα περίφημα βιτρό της περιλαμβάνονται στην έκθεση έργων που θα εγκαινιαστεί στις 14/11/2017 και ώρα 19/30 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ.

Μάλιστα με αφορμή την έκθεση «Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα. Δύο δημιουργοί, δύο κόσμοι»,» είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο κοινό της πόλης μας το έργο του ζεύγους Πάρι και Μερόπης Πρέκα, και παράλληλα ανοίγει στο Τελλόγλειο μια νέα σειρά εκθέσεων με έργα ζευγαριών που υπήρξαν καλλιτέχνες.

Η ίδια η κυρία Πρέκα μιλώντας το πρωί της Δευτέρας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του στησίματος της έκθεσης (σημ. το γνωστό πλέον making of των εκθέσεων του Τελλογλείου που δίνει τη δυνατότητα σε δημοσιογράφους και στο κοινό να δουν πώς στήνεται μια έκθεση) αναφερόμενη στο «Μυθιστόρημα» το επιβλητικό έργο που δεσπόζει στο ισόγειο του Ιδρύματος είπε πως «είναι το πρώτο κομμάτι από μια σύνθεση που φιλοξενήθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Μάλιστα όταν είδε το συγκεκριμένο έργο ο ηθοποιός Άντονι Κουίν είχε ζητήσει από το ξενοδοχείο να γνωρίσει τον καλλιτέχνη που το δημιούργησε. Κάπως έτσι τον γνωρίσαμε, βγήκαμε και φωτογραφία μαζί του και έχω και ένα γράμμα που μας έστειλε όπου ζητούσε να δουλέψει  ο Πάρις μαζί του για μια γκαλερί τέχνης, όμως δεν τα κατάφεραν τελικά γιατί ο σύζυγός μου πέθανε».

«Ο Πάρις ήθελε να τιθασεύσει τα σκληρά υλικά. Σε πολλά θέματά του έχει μια πάλη με το υλικό. Παρά το ότι ασχολούνταν με τη ζωγραφική, ήθελε να κάνει έργα και με χαλκό ή με ξύλο», σημείωσε η κυρία Πρέκα, ενώ μιλώντας για το δικό της έργο είπε πως της αρέσει να κάνει ζωγραφική, και πως ένα ιδιαίτερο κομμάτι της δημιουργικότητάς της διοχετεύεται στην κατασκευή βιτρό. «Ταυτίζομαι με το φως. Θεωρώ πως στα βιτρό η ζωγραφική είναι κινητική και μου αρέσει να χρησιμοποιώ φυσικά γυαλιά γιατί δίνουν περισσότερα χρώματα».

Στην έκθεση υπάρχει και ένας φυσικός διάλογος των έργων των δύο καλλιτεχνών: σε μια ενότητα εκτίθενται για πρώτη φορά έργα του Πάρι Πρέκα από τα ταξίδια του ζεύγους στο Βερολίνο, πριν από την Πτώση του Τείχους. «Ο Πάρις Πρέκας αντλεί έμπνευση από το εξωτερικό των καθεδρικών ναών για έργα ζωγραφικής και η Μερόπη Πρέκα αντλεί έμπνευση από το εσωτερικό για τα βιτρό της», σημείωσε η γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου κυρία Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά.

Πάντως η ίδια η κυρία Πρέκα σημείωσε πως παρά το ότι και οι δύο ήταν καλλιτέχνες και εργάζονταν με πάθος στη δουλειά τους, η ίδια δεν ζητούσε την γνώμη του συζύγου της για τα έργα της. «Το έκανα πολύ σπάνια, γιατί ήταν φοβόμουν την κριτική του», σημείωσε.

Ταξίδια, ιππείς, τάνκερ είναι από τα κύρια θέματα που συναντά κανείς στα έργα του Πάρι Πρέκα. «Υπάρχουν σαφείς ενότητες στα έργα του. Και οι αναφορές στο ταξίδι και στα τάνκερ δείχνουν τις τάσεις φυγής που είχε, και έχουν σχέση με το γεγονός πως είχε ζήσει στη νιότη του εξόριστος στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου. Αυτό είχε σημαδέψει την ψυχοσύνθεσή του», σχολίασε η κυρία Γουλάκη Βουτυρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον 1ο όροφο του Τελλογλείου θα ζωντανέψει το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, με τον πάγκο εργασίας, αντικείμενα και εργαλεία της, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και εργαστήρια για παιδιά.

Διάρκεια έκθεσης έως: 28  Ιανουαρίου 2018. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη,  Πέμπτη και Παρασκευή 9.00 – 14.00, Τετάρτη 9.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ