Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη!

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…...

Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως γιατί να μείνουμε σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.

Καλή διασκέδαση!

 Φιλολογικό βραδινό

-Φιλολογικό βραδινό με αφηγήσεις από την ιστορία της πόλης

Τρεις σημαντικοί φορείς της πόλης μας το Σωματείο Φίλων Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν φιλολογικό βραδινό με αφηγήσεις από την ιστορία της πόλης. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα χρονικά των αλώσεων της Θεσσαλονίκης (από τους Άραβες το 904, από τους Νορμανδούς το 1185, από τους Τούρκους το 1430). Οι συγγραφείς, Ιωάννης Καμινιάτης, Άγιος Ευστάθιος Θεσσαλονίκης και Ιωάννης Αναγνώστης, αυτόπτες μάρτυρες, περιγράφουν τα φρικτά γεγονότα, τις σφαγές και την αγριότητα των εχθρών, αλλά και τις ομορφιές της πόλης και τις ευτυχισμένες μέρες των κατοίκων πριν ξεσπάσει η λαίλαπα της καταστροφής.

Θα διαβαστούν επίσης αποσπάσματα  από τον Τιμαρίωνα, συγγραφέα του 12ου αιώνα, στο έργο του οποίου «Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη» ζωγραφίζεται η μεγάλη πανήγυρη των Δημητρίων και από το βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω» με εικόνες της πόλης από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αφηγήσεις θα κλείσουν με την πυρκαγιά του 1917, την οποία παρουσιάζει ο ποιητής Γιώργος Βαφόπουλος στο έργο του «Σελίδες Αυτοβιογραφίας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 στην Αίθουσα Τιμών της Στρατιωτικής Λέσχης, Εθνικής Αμύνης 1. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάζουν οι καταξιωμένοι ηθοποιοί, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κώστας Σαντάς και Νέλλη Δελλή.

Την επιμέλεια του φωτογραφικού υλικού και το μοντάζ έχει αναλάβει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ενώ στο πιάνο συνοδεύει ο συνοδεύει ο Άγγελος Ποιμενίδης.

Εγκαίνια εκθέσεων

-Εγκαίνια των εκθέσεων-αφιερωμάτων σε ένα σημαντικό ζευγάρι δημιουργών με πολύπλευρη καλλιτεχνική δράση, τον Πάρι και τη Μερόπη Πρέκα στο Τελλόγλειο, σήμερα στις 19.30. Οι εκθέσεις έχουν τίτλο "Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: δύο δημιουργοί, δύο κόσμοι".

-Η Myrό Gallery φιλοξενεί για μία εβδομάδα αδιαμεσολάβητη έκθεση του γνωστού στο εξωτερικό Θεσσαλονικιού ζωγράφου Νίκου Ζάρα, αδιαμεσολάβητη έκθεση του γνωστού στο εξωτερικό εικαστικού δημιουργού Σωκράτη Πίντζα καθώς και μία παρουσίαση των πρωτότυπων κεραμικών γλυπτών της Χρυσούλας Βογιατζή στον χώρο της Myro Showroom (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης). Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 στις 19.00.

 Εκδήλωση λόγου

-Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών Διασταυρώσεις, διοργανώνει την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, στις 19:00, εκδήλωση λόγου με τίτλο "Φωτογραφία και Θέατρο", σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Στην εκδήλωση θα διερευνηθεί η δημιουργική συνάντηση της φωτογραφίας με το θέατρο και η σύγκλισή τους στην αναπαράσταση του πραγματικού. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Λίλα Βλαχοπούλου και Στέφανος Πίττας θα διαβάσουν απόσπασμα από το έργο του Ίταλο Καλβίνο Η περιπέτεια ενός Φωτογράφου (1955).

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν: Ο καθηγητής Θεατρολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου & Παραστατικών Τεχνών, Σάββας Πατσαλίδης, η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ, Ζωή Βερβεροπούλου, ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος, Χρήστος Μπρούφας.

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

(Αποθήκη Α΄, 1ος όροφος, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310 566716)

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, 19:00

Είσοδος ελεύθερη

Η Govedarou Art Gallery σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε) διοργανώνει έκθεση στο χώρο της γκαλερί με έργα τέχνης μικρών διαστάσεων και σε πολύ χαμηλές τιμές. Συμμετέχουν 28 μέλη του συλλόγου.

Γ.Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων, στάση Γεωργίου).

-Μία ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση με τίτλο "Αιγαίου Έμπνευσις" που φιλοτέχνησε ο εικαστικός δημιουργός Δημήτριος Στεφάνου, θα φιλοξενηθεί από τις 12 έως και τις 26 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέντρου Πολιτισμού Πανοράματος (Αποστόλου Σαμανίδη 21, Πανόραμα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ