Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Λυδία Κονιόρδου στην Ουάσιγκτον για την έκθεση Tomb of Christ

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στα εγκαίνια της έκθεσης στο μουσείο του National Geographic

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της μεγαλειώδους και τεχνολογικά σύγχρονης ψηφιακής έκθεσης «Tomb of Christ: The Holy Sepulchre Experience», στο μουσείο του National Geographic στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017. Στην έκθεση παρουσιάζεται  το έργο Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου που πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για την Προστασία των Μνημείων. 

Η εντυπωσιακή, διαδραστική έκθεση, χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και τρισδιάστατα μοντέλα, με σκοπό να μεταφέρει νοητά το κοινό στα Ιεροσόλυμα, στον Ναό της Αναστάσεως, ώστε να «δει από κοντά» τις εργασίες αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2017 από την ελληνική ομάδα, με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου και μέλη τον ομότιμο καθηγητή Εμμανουήλ Κορρέ (Σχολή Αρχιτεκτόνων), τον καθηγητή Ανδρέα Γεωργόπουλο (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών), την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου (Σχολή Χημικών Μηχανικών), τον καθηγητή Κωνσταντίνο Σπυράκο (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών) και τον επίκουρο καθηγητή Χαράλαμπο Μουζάκη(Σχολή Πολιτικών Μηχανικών).

Στην ομιλία της στην επίσημη έναρξη της έκθεσης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογράμμισε ότι η μεγάλη επιτυχία του έργου συνίσταται τόσο στην τεχνολογική πρωτοπορία του ΕΜΠ και στην ανάδειξη των αξιών του μνημείου, που οδήγησε στην συνύπαρξη των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων μετά από 200 χρόνια, όσο και στην οικουμενική συσπείρωση που δημιουργήθηκε. Επίσης η κα Κονιόρδου,  με την ευκαιρία της παρουσίασης του έργου από το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων (World Monument Fund - WMF), το  National Geographic και το ΕΜΠ, έδωσε ομιλία στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον και  που διοργάνωσε  η Ένωση για την Διατήρηση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Society for the Preservation of the Greek Heritage - SPGH).

Το Υπουργείο Πολιτισμού προτείνει το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου  ως υποδειγματικό έργο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έτους 2018 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η έκθεση «Ο Πανάγιος Τάφος- Το μνημείο και το έργο Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου από το ΕΜΠ» θα φιλοξενηθεί το 2018 (Άνοιξη-Φθινόπωρο), στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ