Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Vinyl is Back: Χιλιάδες δίσκοι βινυλίου και καλή μουσική... κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη!

Γιάννης Αλεξίου: «Τα βινύλια είναι όλη μου η ζωή»

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Το Vinyl is Back, η κορυφαία εκδήλωση για το βινύλιο που έγινε θεσμός στην Αθήνα, κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Πότε; Για ένα τριήμερο 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου 2017, η καρδιά του βινυλίου θα χτυπά δυνατά στον Πολυχώρο «WE»(3ης Σεπτεμβρίου, στάση Αγία Φωτεινή). Εκεί θα μπορείτε να βρείτε όλες τις νέες κυκλοφορίες βινυλίων, δισκογραφικές εκπλήξεις, κληρώσεις και δώρα, συμμετοχές γνωστών δισκάδικων της Μακεδονίας, ανεξάρτητων εταιρειών και ιδιωτών, χειροτεχνίες που συναντούν την κουλτούρα της μουσικής, αλλά και τους καλύτερους djs της Βόρειας Ελλάδας και τα καινούρια πικάπ. Ετοιμαστείτε για μια βραδιά με καλή μουσική και άφθονο χορό! Η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερα μας είπε «η ψυχή του Vinyl Is Back», ο μουσικός δημοσιογράφος, υπεύθυνος επικοινωνίας του θεσμού Γιάννης Αλεξίου. Ο άνθρωπος που διαθέτει στη δισκοθήκη του σήμερα 10.200 βινύλια, 2.000 δίσκους 45 στροφών και πολύ ακόμη μουσικό υλικό, και δηλώνει λάτρης της μουσικής και του τελειότερου τρόπου ακρόασής της που δεν είναι άλλος από τους δίσκους βινυλίου.

 

-Τι σημαίνει το βινύλιο για εσάς;

-Είναι όλη η ζωή μου. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, τον βλέπω μέσα σε δισκάδικα να ψάχνει βινύλια και να ακούει με τις ώρες μουσική. Ξεκίνησα να συλλέγω δίσκους τα Χριστούγεννα του 1978 όταν ο πατέρας μου, μου δώρισε ένα πικάπ Dual 1224, ίδιο μοντέλο με εκείνο που είχε το μουσικό μου  ίνδαλμα, ο Elvis Presley, στην κρεβατοκάμαρά του κι άκουγε μουσική. Έμεινα πιστός σε αυτό ακόμη και τον καιρό των «πέτρινων χρόνων» του βινυλίου, την εποχή του cd, όπως και ένας πυρήνας βινυλιομανών που κράτησε ζωντανή τη φλόγα του βινυλίου την εποχή αυτή κι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάκαμψή του. Το καλύτερό μου είναι να ακούω δίσκους βινυλίου και να σκέφτομαι ή να μην σκέφτομαι τίποτα, συνήθως υπερισχύει το δεύτερο λόγω μουσικής που εκτοπίζει οποιαδήποτε σκέψη ή να εργάζομαι γράφοντας στο κομπιούτερ και το πικάπ μου να παίζει. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς μουσική και τον τελειότερο τρόπο ακρόασής της που είναι οι δίσκοι βινυλίου.

 

-Θυμάστε τον πρώτο δίσκο που αγοράσατε;

-Φυσικά. Ήταν το “Who Are You” των Who που μόλις είχε κυκλοφορήσει και άκουσα τα τραγούδια του στην παρουσίαση που έκανε ο Γιάννης Πετρίδης στο Ποπ Κλαμπ. Η τιμή του ήταν 230 δραχμές και το πήρα από το δισκάδικο “Πυραμίδα” της γειτονιάς μου στη Ν. Σμύρνη.

 

-Πόσους δίσκους έχετε στη συλλογή σας; Και πώς αποκτήθηκαν;

-Η δισκοθήκη μου σήμερα αριθμεί 10.200 βινύλια, 2.000 δίσκους 45 στροφών και πολύ ακόμη μουσικό υλικό. Όλα αγορασμένα ένα προς ένα με πολλές θυσίες και είναι μόνο δίσκοι που μου αρέσουν. Έχω μόνιμα πάνω μου μια λίστα με δίσκους που ψάχνω, η οποία δεν τελειώνει ποτέ. Όλα τα βιώματά μου γύρω από το βινύλιο έχουν καταγραφεί στο εξαντλημένο πρόσφατα βιβλίο μου “Βινύλιο, τα καλύτερά μας χρόνια” (εκδόσεις “Φαρφουλάς”). 

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Vinyl is Back; Και τι σχεδιάζεται για την διοργάνωσή του στη Θεσσαλονίκη;

-Μετά από παρότρυνση των Θεσσαλονικιών εκθετών που συμμετείχαν στις διοργανώσεις του Vinyl Is Back στην Αθήνα και των vinyl maniacs που το επισκέπτονταν, οι οποίοι μας μετέφεραν την λατρεία της Θεσσαλονίκης για το βινύλιο και το έντονο ενδιαφέρων πολύ κόσμου να διεξαχθεί κάτι καλά οργανωμένο στην πόλη σας. Ωστόσο η σκέψη αυτή υπήρχε μετά τις πρώτες πολύ πετυχημένες διοργανώσεις στην Αθήνα, αλλά αυτό ήθελε το χρόνο του για να οργανωθεί όπως πρέπει και στην Θεσσαλονίκη. 

 

-Ποιο το μέλλον για το βινύλιο; Πώς μπορεί να συνεχίσει την πορεία του;

-Αυτό που λέμε τα τελευταία χρόνια, επανάκαμψη του βινυλίου, πιστεύω συμβαίνει τώρα ! Δεν είναι τυχαίο που δραστηριοποιούνται περισσότερες από 80 ανεξάρτητες εταιρίες παραγωγής βινυλίου σε όλη την Ελλάδα και επιβιώνουν. Βέβαια υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Η πορεία του θα συνεχίσει να είναι ανοδική όταν το αγκαλιάσουν ακόμη περισσότεροι νέοι άνθρωποι. Φυσικά και ζούμε στην εποχή των νέων τεχνολογιών, αλλά η εξοικείωση με το βινύλιο γίνεται όλο και μεγαλύτερη από τη νέα γενιά. Σημαντικό ρόλο στην πορεία του θα παίξει η απομόνωση των όποιων καιροσκόπων που κοιτάζουν να επωφεληθούν της κατάστασης χωρίς να έχουν όραμα στην μουσική. Αυτός ήταν ένας σοβαρός λόγος άλλωστε που καταστράφηκε ο ψηφιακός δίσκος κι έκλεισαν οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες.

Χρήσιμα

Ώρες λειτουργίας : Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου:  17.00-22.00, Σάββατο 9 και Κυριακή 10/12: 11.00 – 22.00. Περισσότερα στο: www.vinylisback.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόστιμα 1,48 εκατ. ευρώ σε πασίγνωστα καταστήματα – Ποια είναι, ποια η παράβαση
Βρέθηκαν μετά από ελέγχους στην αγορά - «Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της νομιμότητας απ’ όλους» είπε ο Κώστας Σκρέκας
Πρόστιμα 1,48 εκατ. ευρώ σε πασίγνωστα καταστήματα – Ποια είναι, ποια η παράβαση
Χριστίνα Μπόμπα: Χωρίς μαγιό σε παραλία – Η απάντηση σε αρνητικά σχόλια (ΦΩΤΟ)
«Μήπως να απενοχοποιήσουμε λίγο το γυμνό και τις σεμνοτυφίες και να ασχολούμασταν περισσότερο με τα ταμπού και τις προκαταλήψεις;»
Χριστίνα Μπόμπα: Χωρίς μαγιό σε παραλία – Η απάντηση σε αρνητικά σχόλια (ΦΩΤΟ)