Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

OPEN HOUSE Thessaloniki: Γίνε τουρίστας στην πόλη σου!

Για ένα Σαββατοκύριακο δωρεάν ξεναγήσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τι κοινό έχουν ο Λευκός Πύργος, το Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος, ένα διαμέρισμα στη Λεωφόρο Νίκης και ένα στην Αριστοτέλους, το Stay Hybrid Hostel, η Κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη, το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, η Οικία Τέλλογλου, το Βυζαντινό Λουτρό και το Γήπεδο του ΠΑΟΚ;

Είναι μερικά μόνο από τα κτίρια που μπορείτε να δείτε στο φετινό OPEN HOUSE Thessaloniki. Για δύο μέρες, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοέμβρη 2017, 98 (σημ. αφαιρέθηκε η Casa Bianca και το Trilogy House) δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Τι ξεχωρίζει στο φετινό πρόγραμμα; Η υπεύθυνη επικοινωνίας του  OPEN HOUSE Thessaloniki κυρία Ρενάτα Δούμα δήλωσε στο typosthes.gr: «Το φετινό πρόγραμμα απαρτίζεται από πλήθος παράλληλων δράσεων οι οποίες ξεκίνησαν μια εβδομάδα νωρίτερα. Ήδη από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου λειτουργεί το OPEN BOX, το ενημερωτικό περίπτερο δηλαδή της εκδήλωσης. Στο ΟΗΤ 2017 συμμετέχουν 100 κτίρια και 500 εθελοντές είναι έτοιμοι να υποδεχτούν το κοινό και να το ξεναγήσουν.

Φέτος έχουμε εισάγει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα οργανωμένες θεματικές διαδρομές όπως είναι  το OPEN WALK_ΛΙΜΑΝΙ και οι ΧΩΡΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού (OPEN HUNT) και το OPEN VOTE όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει στο openhousethessaloniki.gr την αγαπημένη του ξενάγηση για το ΟΗT 2017».

Αναμένονται 40.000 επισκέπτες

 

Όπως δήλωσε η κα Δούμα: «στο περσινό OPEN HOUSE Thessaloniki πραγματοποιήθηκαν 37.000 επισκέψεις. Η εμπειρία μας, μας δείχνει ότι κάθε χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή. Πιστεύουμε φέτος ότι θα έχουμε πάνω από 40.000!»

Όσο για το τι θα συμβούλευε σε κάποιον που δεν γνωρίζει το θεσμό και θέλει να πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις στα κτίρια που θα γίνονται οι δωρεάν ξεναγήσεις σημείωσε τα ακόλουθα: «Το OPEN HOUSE είναι μια γιορτή, μια ευκαιρία να γίνεις τουρίστας στην πόλη σου, ένας βιωματικός τρόπος να γνωρίσεις την αρχιτεκτονική και την ιστορία της πόλης στην οποία ζεις και επισκέπτεσαι.

Όσοι θέλουν να επισκεφτούν τα κτίρια του ΟΗΤ 2017, μπορούν να προμηθευτούν το έντυπο πρόγραμμα με τον χάρτη της εκδήλωσης από το ενημερωτικό μας περίπτερο ή από τα βιβλιοπωλεία IANOS, έτσι ώστε να μπορέσουν να προγραμματίσουν τις ξεναγήσεις τους. Συνιστούμε επίσης να προσέλθουν εγκαίρως στα κτίρια που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου. Η είσοδος είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κράτηση».

 

Πώς γεννήθηκε ο θεσμός…

Για την ιστορία να πούμε πως το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. Στην πόλη μας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012. Και αμέσως αγαπήθηκε από το κοινό. Αν θέλετε να δείτε κι εσείς τα κτίρια στα οποία γίνονται ξεναγήσεις δεν έχετε παρά να μελετήσετε το πρόγραμμα και τις ώρες που είναι επισκέψιμα, να φορέστε άνετα παπούτσια και να ετοιμαστείτε για τη βόλτα σας, για να γίνετε για λίγο τουρίστας στην πόλη σας.

 

Δείτε ποια κτίρια μπορείτε να επισκεφθείτε: http://www.openhousethessaloniki.gr/buildings/open2017/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί