Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Φως» στο παλαιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Μέσα από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό –Εγκαίνια της έκθεσης του ΠΙΟΠ   ...

Η ιστορία του παλαιού εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης «ζωντανεύει» μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970» την οποία εγκαινίασε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), παρουσία πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι επισκέπτες θα περιηγηθούν νοερά το ιστορικό κέντρο, θα γνωρίσουν τις διαδοχικές επαγγελματικές χρήσεις όλης αυτής της περιόδου και θα αφουγκραστούν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης.

Όπως εξήγησε η Άννα Καλλινικίδου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος της υπηρεσίας μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, μέσα από την εικόνα που σώζεται από την πόλη μας ή και από αυτήν που πια είναι αόρατη, βλέπουμε τις ιστορίες των ανθρώπων που λειτούργησαν επαγγελματικά στο παλαιό ιστορικό κέντρο που ορίζεται από τις οδούς Βενιζέλου, Εγνατία, Δωδεκανήσου και Κουντουριώτη.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ενότητες, η πρώτη αφορά την πόλη, την οικονομία και το εμπόριο και η δεύτερη τους δρόμους και τα επαγγέλματα. Στην πρώτη ενότητα κυρίαρχο είναι το τοίχος, ενώ στην δεύτερη κυριαρχεί το «αόρατο» πια τοίχος. Εκεί κυρίαρχος στοιχείο είναι οι δρόμοι, οι γειτονιές και τα μαγαζιά. Μέσα σε αυτά και έξω από αυτά βλέπουμε να εξελίσσεται η ιστορία της πόλης και των ανθρώπων.

Τέλος, γίνεται και σύνδεση με το σήμερα, καθώς βλέπουμε πώς όλοι αυτοί οι δρόμοι που κάποτε είχαν διαφορετική χρήση, συνεχίζουν να λειτουργούν σήμερα.

Η έκθεση, η οποία βασίστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα που εκπόνησε ο δρ Ευάγγελος Χεκίμογλου, παρουσιάζεται Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2018.

Το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, από τη συλλογή καρτ-ποστάλ Άγγελου Παπαϊωάννου/ ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης, από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, καθώς και από τους ιδιώτες συλλέκτες Αλέξη Λαπούρτα, Άρη Παπατζήκα, Νίκο Πολίτη και τους ερευνητές Ευφροσύνη Ρούπα και Ευάγγελο Χεκίμογλου. Προβάλλονται, επίσης, αποσπάσματα της σειράς «Πανόραμα του αιώνα», σε σκηνοθεσία Φώτου Λαμπρινού, τα οποία παραχωρήθηκαν από το «Αρχείο ΕΡΤ Α.Ε.» στο ΠΙΟΠ.

Η σκεπαστή αγορά της οδού Βενιζέλου, αρχείο Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1950, αρχείο Α. Παπατζήκα.

Δείτε τι δήλωσε για την έκθεση η Άννα Καλλινικίδου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος της υπηρεσίας μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00, Σάββατο-Κυριακή  10:00-16:00

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παράλληλες δράσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται από το ΠΙΟΠ, σε συνεργασία με την πολιτιστική ομάδα Dot2Dot, ειδικές θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις στο παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα (ώρα 11:00). Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαραίτητη η κράτηση.

Παράλληλα, με αφορμή την έκθεση, το ΠΙΟΠ συμμετέχει στο φετινό πρόγραμμα του OPEN HOUSE THESSALONIKI 2017 με την ειδική θεματική διαδρομή «Χώροι εμπορίου», για σχολικές ομάδες (24/11) και για γενικό κοινό (25-26/11). Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Για τις σχολικές ομάδες, απαραίτητη η κράτηση. Για το γενικό κοινό, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περισσότερα εδώ.

Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς

Κατούνη 12-14, 546 25, Θεσσαλονίκη

Τ: 2310385662 | www.piop.gr

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ