Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Ζωντανεύει» το ιστορικό διατηρητέο, Βίλα Πετρίδη (ΦΩΤΟ)

Με μουσική δωματίου, υπαίθριες συναυλίες, προβολές μέχρι και κινέζικη μουσική...

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

 Από μουσική δωματίου, προβολές στην αυλή του, υπαίθριες συναυλίες με μικρά μουσικά σύνολα μέχρι και… μαθήματα κινεζικής μουσικής- αρκεί να βρεθεί βέβαια ο απαραίτητος δάσκαλος- θα φιλοξενήσει η Βίλα Πετρίδη που ετοιμάζεται να υποδεχτεί πλέον και επίσημα το κοινό της πόλης μας.

Έχοντας περάσει από διάφορα στάδια από την αποκατάστασή της μέχρι την τελική έναρξη της χρήσης της, η ιστορική αυτή Βίλα, που βρίσκεται στην οδό Αναγεννήσεως απέναντι από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και με θέα το λιμάνι, θα κάνει το… εναρκτήριο λάκτισμα για την καθημερινή λειτουργία της με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Βίλα Πετρίδη zefxis».

Η έναρξη θα γίνει στις 9/12 ώρα 17.00 με την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κουκή με θέμα «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης» για τις ανάγκες της οποίας ο καλλιτέχνης απαθανάτισε άγνωστες όψεις του λιμανιού, και θα ακολουθήσει συναυλία με το κουαρτέτο εγχόρδων Αιμίλιος Ριάδης, ενώ την Κυριακή 10/12 στις 19.00 θα δώσει live το φωνητικό σύνολο Ad Hoc.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που επιτέλους μετά από 5 χρόνια θα αξιοποιήσουμε αυτό το ιστορικό κτίριο που μπορεί η οικογένεια Πετρίδη να ήταν ο τελευταίος της ιδιοκτήτης όμως έχει μακρά πορεία στον χρόνο. Κτίστηκε από έναν βούλγαρο Πρίγκιπα που ήθελε να έρχεται εδώ και να βλέπει τη θάλασσα γιατί η παραλία παλιά ήταν σε πολύ κοντινό σημείο από το σπίτι αυτό. Ελπίζουμε με την ανάπλαση και τη νέα χρήση να το αγκαλιάσουν οι κάτοικοι του β’ δημοτικού διαμερίσματος και όχι μόνο», σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης τονίζοντας πως η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται η Βίλα Πετρίδη θα αναπτυχθεί περαιτέρω στα επόμενα χρόνια. Έκανε μάλιστα λόγο για το Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα χτιστεί, το Μητροπολιτικό Πάρκο που σχεδιάζεται και το Ανοιχτό Μουσείο Σιδηροδρόμων που θα γίνουν στην περιοχή του πρώην Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Τη χαρά της για την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Βίλας Πετρίδη εξέφρασε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Έλλη Χρυσίδου. «Το 2014 είχαμε κάνει μια πρώτη παρέμβαση με μια δράση των Δημητρίων με θέμα το φως. Στα χρόνια που πέρασαν αντιμετωπίσαμε προβλήματα κυρίως με τα νερά και αυτό δημιούργησε καθυστέρηση για την έναρξη λειτουργίας του χώρου. Υπήρχαν σκέψεις για να γίνει Μουσείο Κόμικ όμως αυτή η ιδέα δεν καρποφόρησε. Σιγά σιγά γεννήθηκε η ιδέα ο χώρος να αποτελέσει μια δομή του δήμου που να είναι ανοιχτή για νέα προγράμματα. Και σκεφτήκαμε πως θα μπορούσε να γίνει ένα Ωδείο με την χρήση να ανήκει στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Να γίνει ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού για την περιοχή», εξήγησε.

«Φιλοδοξούμε η Βίλα Πετρίδη να αποτελέσει βασικό σημείο αναφοράς των δράσεων του Κέντρου Πολιτισμού και μάλιστα άμεσα. Επίσης φιλοδοξούμε να αποτελέσει σημείο συνάντησης ανήσυχων και δημιουργικών πνευμάτων με κοινωνική ευαισθησία, όραμα και όρεξη, προκειμένου να αναδειχτεί  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δυναμική του τόπου και των ανθρώπων του», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Μακρυγιαννάκης.

«Θέλουμε να γίνει ένα στέκι μουσικόφιλων και σταδιακά να αποκτήσει και την οικονομική του αυτονομία», σχολίασε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Ελευθέριος Κιοσέογλου αναφερόμενος στη Βίλα Πετρίδη και συμπλήρωσε πως κάθε δράση γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο κτίριο. «Δεν βάλαμε ούτε ένα καρφί για τα έργα της έκθεσης του κυρίου Κουκή», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Χρήστος Γρίβας είπε «στόχος είναι να δείξουμε το κτίριο αλλά και τη δουλειά που έγινε σε αυτό». Και αναφερόμενος στις μουσικές εκδηλώσεις είπε πως θα συνεχιστούν και την Άνοιξη, ενώ θα υπάρξουν και συναυλίες μουσικής δωματίου που θα γίνονται πραγματικά σε δωμάτιο. Σημειώστε πως η είσοδος στις συναυλίες θα είναι μόνο με κράτηση στο τηλ 2310-552993.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας: Ποια ερμηνεύτρια θα ψάλει τον Εθνικό Ύμνο
«Το ήθελα για τη Γαλλία να συμβεί, γιατί οι πρώτοι που με πήραν από την Ελλάδα ήταν οι Γάλλοι» δήλωσε η μεγάλη ερμηνεύτρια
Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας: Ποια ερμηνεύτρια θα ψάλει τον Εθνικό Ύμνο