Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Μια Ξεχωριστή Μέρα» στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία

Πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή 8/12

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ο Γκαμπριέλε (Σταύρος Ζαλμάς) διώκεται από το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας του 1938. Έχει μέχρι την δύση του ηλίου για να τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Αντονιέτα (Δήμητρα Ματσούκα) πιστή μέχρι σήμερα στο καθεστώς, παντρεμένη με έξι παιδιά, τον συναντάει χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τις «ανατρεπτικές» του αντιλήψεις. Οι ώρες που θα περάσουνε μαζί θα συνταράξουν τα πιστεύω της σε σχέση με το καθεστώς αλλά και με την μέχρι τώρα ζωή της. Την σχέση της με τον άντρα της, τον φεμινισμό, την ομοφυλοφιλία, τον κόσμο, και κυρίως την σχέση με τον ίδιο της τον εαυτό. 

Τα παραπάνω συμβαίνουν στo «Μια Ξεχωριστή Μέρα» που οι περισσότεροι θα γνωρίζουν από την ομώνυμη πολυβραβευμένη ταινία ορόσημο του Έττορε Σκόλα που είχε πρωταγωνιστές τους Μαρτσέλλο Μαστρογιάννη και Σοφία Λόρεν.

Από την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου όμως το κοινό της πόλης μας θα έχει την ευκαιρία να δει το έργο αυτό σε μια θεατρική διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα και  σε σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη στο Θέατρο Αυλαία (Πλ.ΧΑΝΘ, τηλ. 2310 237 700). Μάλιστα με αυτή την παράσταση θα αρχίσει το 2ο φεστιβάλ με τίτλο «Το Αυλαία πάει Αυλαία».

«Πρόκειται για ένα έργο που έχει πολλά νοήματα, που μιλάει για την ελευθερία. Μπορεί να θίγει τον φασισμό, όμως μιλάει για κάθε είδος φασισμού. Για τον εγκλωβισμό που μπορεί κανείς να νιώσει είτε στη δουλειά του, ή σε μια σχέση του, στην οικογένειά του ή σε κάποια επιλογή του ή ακόμη και στην απόφασή του να ζει σε μια πόλη που δεν του ταιριάζει», σημείωσε το μεσημέρι της Τρίτης η Άσπα Καλλιάνη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το «Μια Ξεχωριστή Μέρα». Πρόσθεσε η κεντρική ηρωίδα του έργου «είναι μια μάνα που το σκάει από το κλουβί της και μετά από ένα άγαρμπο πέταγμα, επιστρέφει. Όμως δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια και αν το φέρουν οι συγκυρίες θα το ξανακάνει».

Η σκηνοθέτης πρόσθεσε πως οι στιγμές της απόδρασης είναι σημαντικές για τον καθένα, ενώ δήλωσε τυχερή που συνεργάστηκε με τον Σταύρο Ζαλμά (με τον οποίο οι δρόμοι τους έχουν συναντηθεί και στο παρελθόν), αλλά και με την Δήμητρα Ματσούκα.

O Σταύρος Ζαλμάς είπε πως «όσο δυσκολεύει η ζωή, ο φασισμός που ελλοχεύει θα εμφανίζεται» και πρόσθεσε πως «είναι καλό να παίζονται τέτοια έργα για να θυμόμαστε αυτά που δεν πρέπει να ξεχνάμε, για να θυμόμαστε τι σημαίνει βία, υποκρισία και μίσος». Ακόμη, αναφερόμενος στην ηρωίδα του έργου σχολίασε πως η γυναίκα «είναι ακόμα αδικημένη και ως προς τη θέση της και ως προς το πώς την αντιμετωπίζει η κοινωνία».

Τη χαρά της που συμμετέχει σε αυτή την παράσταση εξέφρασε από την πλευρά της η ηθοποιός Δήμητρα Ματσούκα.

Μετάφραση/ Διασκευή: Αλέξανδρος Ρήγας, Σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη, Σκηνικά: Group 1, Φωτισμός: Σωτηρόπουλος Νίκος , Πρωτότυπη μουσική:     Γιώργος Μελισσινός, Ηχητικός Σχεδιασμός: Κωστής Κόντος, Βοηθός Σκηνοθέτη Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, Ενδυματολόγος Ελένη Μπλέτσα, Κατασκευή Σκηνικών Eno Shkodrani, Φωτογραφίες Χρήστος Κοτσιρέας. Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ.  Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Δήμητρα Ματσούκα, Αρτέμης Γαβριλούκ, Γιώτα Ζερδεβά, Νίκος Νικολαίδης, Λεωνίδας Χρυσομάλλης.

Προπώληση από: VIVA.GR & Ταμείο Θεάτρου Αυλαία  προς 12 €. Παραστάσεις: 8,9 Δεκεμβρίου, ώρα 21.15. 10,11 Δεκεμβρίου ώρα 20.00 15,16,17 Δεκεμβρίου, ώρα 21.15.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ