Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 130 ταινίες μικρού μήκους προβάλλονται στο Λιμάνι

Στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Εκατόν τριάντα ταινίες θα προβληθούν από 13 έως 17 Δεκέμβρη στο φετινό TiSFF - Thessaloniki International Short Film Festival που φέτος μετακομίζει στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι της πόλης μας, στις αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα.

Συγκεκριμένα αυτή τη φορά στις αίθουσες της αποθήκης Δ’ θα προβληθούν 105 ξένες δημιουργίες και 25 ελληνικές, διαλεγμένες από τις 1480 που έστειλαν σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών βραβευμένοι δημιουργοί, πού πήραν τα πιο σημαντικά βραβεία της χρονιάς, σε Κάννες, ΟΣΚΑΡ, Κλερμόν-Φεράν, Σεζάρ, Sundance.

Ιθύνων νους για το TiSFF είναι ο Γιάννης Ζαχόπουλος, ιδρυτής του AZA cinema club, ο οποίος εδώ και χρόνια μαθαίνει σε μικρούς και μεγάλους το καλό σινεμά μέσα από τις ταινίες που διαθέτει στο κατάστημά του.

Ο ίδιος δήλωσε στο «typosthes.gr» αναφερόμενος στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης πώς φέτος «θα υπάρχει διπλή έναρξη με προβολές και στις δύο αίθουσες που θα φιλοξενήσουν το TiSFF. Επίσης στα πιο πολλά έργα θα υπάρχει ελληνικός υποτιτλισμός και σε κάθε αίθουσα στην προβολή των 20.30 θα γίνεται και από ένα αφιέρωμα σε μία χώρα. Συνολικά θα αφιερώματα θα γίνουν στο Γαλλικό, στο Βελγικό, στο Γερμανικό, στο Ολλανδικό, στο Αυστριακό, στο Καναδέζικο, στο Αμερικάνικο και τέλος στο Ελληνικό Σινεμά. Επίσης masterclass θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 16/12 ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης».

Σημειώστε πως το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πώς γεννήθηκε…

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε πως το TiSFF - Thessaloniki International Short Film Festival δημιουργήθηκε το 2007 και στόχο έχει «την προβολή και προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου, οι οποίοι σε μικρής διάρκειας ταινίες (5 – 45 λεπτών), συμπυκνώνουν και καταγράφουν την πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό ή όποιο άλλο».

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της πορείας του το TiSFF έχει συμπεριληφθεί στα 44 καλύτερα φεστιβάλ μικρού μήκους τού πλανήτη, εκ των οποίων τα 27 είναι ευρωπαϊκά όπως Κάννες, Βερολίνο, Κλαιρμόν - Φεράν, κ.ά..

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη λίστα και στα 3 καλύτερα από όλες τις Βαλκανικές χώρες.

Έχει παρουσιάσει το έργο νέων ελλήνων σκηνοθετών σε φεστιβάλ άλλων πόλεων της Ελλάδας (Αθήνα, Πάτρα, Κέρκυρα) αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού (Μπρίστολ, Βρυξέλλες, Βαρκελώνη, Κεμπέκ, Σμύρνη, Σανταντέρ κ.ά.).

Μια… πρόγευση από το φεστιβαλικό του κλίμα θα έχουν όσοι παρευρεθούν το βράδυ της Τρίτης 12/12 στο μπαρ Θερμαϊκός. Εκεί θα είναι παρόντες Έλληνες και Ευρωπαίοι σκηνοθέτες οι ταινίες των οποίων θα προβληθούν στο TiSFF.

Όσο για το πρόγραμμα; Θα γίνονται δύο 3ωρες προβολές κάθε μέρα, στις 5μμ και στις 8:30 μ.μ. . Τιμές εισιτηρίου: 7€ ημερήσιο, 5€ 3ώρη, 4€ φοιτητικό και 0€ για ανέργους.

Περισσότερα στο http://www.tisff.eu/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης
Στις 11.00 το πρωί στο Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα η τελετή ορκωμοσίας - Παρών θα είναι και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης