Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το «Σπίτι της» συστήνεται με «Καύσωνα» μέσα στον χειμώνα

Η νεοσύστατη ομάδα της πόλης μας ανεβάζει το πρώτο της έργο στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Έναν… καύσωνα εν μέσω της καρδιάς του χειμώνα θα φέρει η ομάδα «Σπίτι της». Συγκεκριμένα θα ανεβάσει το φρεσκογραμμένο έργο «Καύσωνας» των Εμμανουέλλας Κοντογιώργου και Χριστίνας Μπιρμπίλη σε σκηνοθεσία της πρώτης από 21 Γενάρη 2018 στον Πολυχώρο ΕΝΩ (Ερμού 11 και Ίωνος Δραγούμη).

«Αποφοίτησα πρόσφατα από το τμήμα Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ και ήθελα να κάνω κάτι δικό μου. Πιστεύω πως υπάρχουν εξαιρετικοί καθηγητές, αλλά πρέπει να κάνεις κάτι δικό σου για να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που θέλεις. Εγώ το ανακάλυψα με τη βοήθεια ενός φίλου. Παράλληλα αυτή η δουλειά προέκυψε από μια δεύτερή μου ανάγκη. Πιστεύω πως τελευταία τα φώτα έχουν πέσει στον σκηνοθέτη, όμως προσωπικά θεωρώ πως ο ηθοποιός είναι συνδημιουργός και αυτό σήμερα το έχουμε ξεχάσει», σχολίασε το μεσημέρι της Δευτέρας η κυρία Κοντογιώργου, και πρόσθεσε πως η ομάδα τους θα έχει το στοιχείο της συνεργασίας, της συνδημιουργίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το όνομα της ομάδας είπε πως αυτό γεννήθηκε βλέποντας μια αφίσα στο δρόμο. «Μετά από μια πολύωρη συζήτηση για το θέατρο με έναν φίλο, ξαφνικά είδαμε μια αφίσα που έγραφε “Το σπίτι της”, και από κάτω με άλλα γράμματα “Μπερνάρντα Άλμπα”. Ο φίλος μου είπε πως “Το σπίτι της” θα ήταν πολύ ωραίο όνομα. Και όταν έγινε η ομάδα, αποφασίσαμε να την ονομάσουμε έτσι. Δεν πιστεύω πως μια ομάδα πρέπει να παίζει μόνο σε μια σκηνή. Εμείς θέλουμε η ομάδα μας να κάνει σπίτι της το κάθε μέρος που θα παίζει. Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη για παράδειγμα θα είναι ένας χώρος με μπαρ, σταντ και τραπεζάκια», σχολίασε η δημιουργός.

Όσο για την υπόθεση του έργου;

Ξετυλίγεται μια μέρα που έχει καύσωνα σε ένα καφέ σε σταθμό μιας εθνικής οδού (rest area). Εκεί εργάζονται δύο κορίτσια που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Στον χώρο καταφθάνει ένα ταξιδιωτικό γκρουπ (που θα είναι ουσιαστικά οι θεατές της παράστασης), με τον ξεναγό τους, μια χήρα που έχει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της τον νεκρό σύζυγό της και μια νευρωτική κυρία. Οι συναντήσεις με τους παραπάνω χαρακτήρες μπορεί να λειτουργήσουν άθελά τους ως καταλύτες στις πορείες των δυο κοριτσιών; Θα φανεί στη σκηνή!

Σε σημείωμά της η ομάδα αναφέρει ότι: «Ο «Καύσωνας» είναι ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο που αποτελεί ένα γλυκόπικρο σχόλιο σε όλα όσα προβληματίζουν τη σύγχρονη κοινωνία, μια αλληγορία για τα αδιέξοδα του σημερινού ανθρώπου και τις συνθήκες πίεσης στις οποίες αυτός υπόκειται, η οποία αποδίδεται μέσα από έναν συνδυασμό  δραματικών αλλά και χιουμοριστικών στοιχείων, ρεαλιστικών αλλά και σουρεαλιστικών καταστάσεων».

Διάρκεια παράστασης: 60΄.

 

Από τη συνέντευξη τύπου 

Συντελεστές 

Κείμενο: Εμμανουέλλα Κοντογιώργου, Χριστίνα Μπιρμπίλη, Σκηνοθεσία: Εμμανουέλλα Κοντογιώργου, Μουσική επιμέλεια: Νίκος Κοντογιώργου. Σχεδιασμός φώτων και επιμέλεια σκηνικού χώρου: Δήμητρα Αλουτζανίδου

Ερμηνεύουν: Ζηνοβία Ανανιάδου, Σταυρούλα Κουλούρη, Δημήτρης Τσάκας, Μαρία Παπαδοπούλου, Εμμανουέλλα Κοντογιώργου.

Παραστάσεις: 21 Ιανουαρίου στις 9μμ (πρεμιέρα) έως 25 Φεβρουαρίου

Ημέρες και ώρες: Σάββατο στις 9μμ και Κυριακή στις 8μμ. Είσοδος: 8ευρώ (κανονικό), 6ευρώ (μειωμένο), 4ευρώ (ατέλεια – ανέργων).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ