Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Theater of Life: Το συσσίτιο με τα περισσότερα αστέρια Μισελέν

Το ντοκιμαντέρ για τους σεφ που μαγείρεψαν για άστεγους και πρόσφυγες στο Μιλάνο προβάλλεται αύριο στην αίθουσα Σταύρος Τορνές

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στην Παγκόσμια Έκθεση EXPO που έγινε στο Μιλάνο το 2015 o φημισμένος σεφ Μάσσιμο Μποτούρα είχε μια ιδέα: να καλέσει 60 κορυφαίους σεφ από όλον τον κόσμο με σκοπό να μετατρέψουν τα περισσεύματα τροφίμων από την Expo που προορίζονταν για τα σκουπίδια, σε νόστιμα γεύματα για τους άστεγους και τους πρόσφυγες της περιοχής.

Ο επιμελητής του κύριου θεματικού περιπτέρου της Expo, Davide Rampello, αγκάλιασε την ιδέα. Και οι δύο άνδρες στράφηκαν στο Βατικανό για βοήθεια. Με πρόταση της ενορίας του Greco, μιας γειτονίας εργατών, προτάθηκε να γίνει μια τραπεζαρία σε ένα εγκαταλελειμμένο θέατρο το οποίο βρίσκονταν κοντά στην εκκλησία. Η σκηνή του θεάτρου έγινε κουζίνα και οι θέσεις του κοινού έγιναν τραπεζαρία. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Refettorio Ambrosiano, που σέρβιρε πιάτα με ζεστό φαγητό σε άστεγους και πρόσφυγες, με υλικά που είχαν περισσέψει από την Παγκόσμια Έκθεση και τα οποία διαφορετικά θα είχαν καταλήξει στα σκουπίδια.  

Η ιστορία γυρίστηκε σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Theater of Life» από τον Καναδό Peter Svatek και θα προβληθεί αύριο Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 21.00 στην πόλη μας, στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Σε αυτήν μπορεί κανείς να δει γαστρονομικές δημιουργίες των μεγαλύτερων σεφ του κόσμου, όπως των θρυλικών Ferran Adrià, Alain Ducasse, Mario Batali, René Redzepi, και Gastón Acurio, οι οποίοι φέρνουν τη γνώση και το ταλέντο τους στους χώρους συσσιτίων.

Ο σκηνοθέτης Peter Svatek εστιάζει την κάμερά του πίσω από τη δημοσιότητα των celebrity chefs, για να ανακαλύψει το ανθρώπινο πρόσωπο όσων συμμετέχουν σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα.

Από την πλευρά του ο Μάσσιμο Μποτούρα υποστηρίζει ότι οι σεφ δεν μπορούν πλέον να μαγειρεύουν μόνο για την ελίτ, αγνοώντας τα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας.

Η προβολή γίνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά και σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε». Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υποτίτλους. Είσοδος: 5 ευρώ.

Και διαγωνισμός

Η ταινία προβάλλεται επίσης στην Αθήνα και στο Βόλο, ενώ αυτό το διάστημα γίνεται και διαγωνισμός με αφορμή την προβολή της. Συγκεκριμένα δίνεται η ευκαιρία σε τρία άτομα να κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου «A TAVOLA. Η τέχνη της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας σε 234 συνταγές» (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη).

Για να συμμετάσχετε πρέπει να στείλετε email με το ονοματεπώνυμο σας και τον τίτλο του βιβλίου στο [email protected]. Ο διαγωνισμός λήγει την Πέμπτη 14/12 στις 12:00 και τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Για περισσότερες πληροφορίες:  www.cinedoc.gr .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη