Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

La mamart: Μαμάδες εν δράσει στη Θεσσαλονίκη

Μια έκθεση από ανήσυχες μαμάδες που έκαναν το χόμπι τους δουλειά

Κοσμήματα, παιδικά ρούχα, σαπούνια, διακοσμητικά αντικείμενα είναι μερικά μόνο από τα όσα μπορείτε να βρείτε από 13 έως και τις 17 Δεκέμβρη στην έκθεση la mamart που φιλοξενείται στο κεντρικό κτήριο της ΧΑΝΘ (συγκεκριμένα στο καφέ Το Αίθριο). Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 18.00 στις 13/12/2017. Και η έκθεση θα λειτουργεί με ωράριο 10.00-22.00.

Για όσους δεν γνωρίζουν η έκθεση la mamart  διοργανώνεται εδώ και 13 χρόνια στη Θεσσαλονίκη κι αποτελεί έναν από τους καλλιτεχνικούς θεσμούς της πόλης.

Σκοπό της έχει την ανάδειξη, στήριξη και προώθηση αυτοδίδακτων χειροτεχνών - καλλιτεχνών γυναικών της πόλης μας. Πρόκειται για γυναίκες που είναι εργαζόμενες, μητέρες, νοικοκυρές, σύζυγοι, με καλλιτεχνικές ανησυχίες που μέσα από την ανάγκη τους για δημιουργία και καλλιτεχνική έκφραση έκαναν το χόμπι τους δουλειά. Είναι γυναίκες που στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, προσπάθησε να βρει διέξοδο και να ισορροπήσει τους πολλαπλούς της ρόλους.

Σε σημείωμά τους για την έκθεσή τους αναφέρουν: «Η παράδοση του χειροποίητου χάνεται στο παρελθόν. Αντανακλά τον πολιτισμό του τόπου μέσα από παλιές τεχνικές της γιαγιάς και του τεχνίτη. Έχει μια ιστορία να διηγηθεί γιατί είναι αυθεντικό, μοναδικό. Έχει ταυτότητα. Έμεινε για χρόνια στην αφάνεια, καθώς η τεχνολογία, η μαζική παραγωγή, το εύκολο και το φτηνό επικράτησαν. Ήρθε όμως ξανά η εποχή που το βελονάκι, ο αργαλειός, η ραπτομηχανή, το μέταλλο, η πέτρα, το χαρτί, το ξύλο πέρασαν στα χέρια ανθρώπων που τους δώσανε σύγχρονη πνοή. Εμπνεύστηκαν απ’ το παλιό, και δημιούργησαν πρωτοποριακά σύγχρονα αντικείμενα, χρηστικά και διακοσμητικά. Οι δημιουργίες τους μπήκαν στα πωλητήρια μουσείων, στις γκαλερί, αποκτώντας όλο και μεγαλύτερο κοινό.

Η έκθεση la mamart, εδώ και 13 χρόνια τώρα, στηρίζει και προβάλει χειροτέχνες-καλλιτέχνες , με όποια τεχνική κι αν έχουν επιλέξει να εκφραστούν».

Στην τωρινή la mamart τιμώμενη καλλιτέχνης είναι η Ντίνα Παπαδοπούλου που φτιάχνει κοσμήματα. Επίσης συμμετέχουν: Agape, Alia Jewelries, ΒΡΟΧΗ-hand crafted olive oil soap, Chaosmatic Clothing, Coqueta caretta handmade art, Different … art by K&M, eutuxia amano, Λένα Ζαχαριάδου, Μαρία Καντεράκη, Καπελόνειρα, Little Helen handmade cosmetics, LotusMoon_design, lunak jewels, MARVIE - Handmade Kids Clothing, Mosaicists, Όλγα Μπεληγιάννη, Παραδείγματος Χάριν, Ρούλα Πιτιά, Γιώτα Ράμμου, Τίνα Ρεΐση, Resail, Ειρήνη Ροντογιάννη, Royal Wisdom, Sail in, Σοφία Σιαρίδου, Silia & the Pink Dragonfly, Έλενα Χλιοπάνου, Παυλίνα Ψωνοπούλου, Uriel-Εύα Μαυρουδίδου. Πρόκειται για μια διοργάνωση από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΕΚΘΕΣΙΣ». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ