Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ του Film Factory 2017

Για 6η χρονιά διοργανώνεται ο κινηματογραφικός θεσμός

Το Film Factory 2017, ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, χθες 11 Δεκεμβρίου. Η  Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η COSMOTE TV, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση  και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, διοργάνωσαν για 6η χρονιά, την μεγάλη αυτή γιορτή του σινεμά. Το Film Factory, έχει γίνει πλέον ένας σπουδαίος θεσμός που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με ενδιαφέρουσες δράσεις και διεθνείς παρουσίες.

Οι πρωταγωνιστές αυτού του κινηματογραφικού event, ήταν οι βραβευμένοι κινηματογραφιστές, που παρέδωσαν σεμινάρια και εργαστήρια δωρεάν και ανοιχτά στο κοινό.

Οι αίθουσες του Ινστιτούτου Γκαίτε γέμισαν από κινηματογραφιστές, σπουδαστές αλλά και σινεφίλ που παρακολούθησαν προβολές ταινιών και σεμινάρια των βραβευμένων από την ΕΑΚ επαγγελματιών κάθε ειδικότητας του κινηματογράφου. Οι συμμετέχοντες είχαν μια σπάνια ευκαιρία, μέσα από τις παρουσιάσεις, τις ταινίες και τα σεμινάρια των βραβευμένων κινηματογραφιστών να μάθουν  τα μυστικά του επαγγέλματος και να αντιληφθούν με τον πλέον παραστατικό τρόπο, το πώς η θεωρία γίνεται πράξη.

Ο εκλεκτός φετινός προσκεκλημένος του Film Factory, ο διεθνώς βραβευμένος σκηνοθέτης ANDREAS DRESEN, κατά το αφιέρωμα στις ταινίες του παρουσίασε 3 από αυτές, συνομίλησε με το κοινό και παρέδωσε ένα masterclass με τίτλο «Χωρίς σενάριο», στο οποίο μίλησε για τον αυτοσχεδιασμό, την ένταξη στοιχειών ντοκιμαντέρ μέσα στη μυθοπλασία και ανέπτυξε τις τεχνικές που χρησιμοποιεί, οι οποίες απαρτίζουν το ιδιαίτερο κινηματογραφικό του σύμπαν.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκε ημερίδα απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς, για τη δημιουργία ταινιών από μαθητές. Παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές φωτισμού και μοντάζ και δώθηκαν οδηγίες και παραδείγματα για τον τρόπο που αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε ταινίες που γυρίζονται με ερασιτεχνικό εξοπλισμό και χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν ελάχιστο κόστος.

Το φετινό Film Factory, έκλεισε εορταστικά με συναυλία των DROG_A_TEK, οι οποίοι πήραν φέτος το βραβείο πρωτότυπης μουσικής για την ταινία "Το ξύπνημα της Άνοιξης" του Κ. Γιάνναρη.

ΟΙ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΟΥ FILM FACTORY SHORT FILM FUND

Για τρίτη χρονιά φέτος πραγματοποιείται o διαγωνισμός χρηματοδότησης ταινιών μικρού μήκους, που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η COSMOTE TV.

Φέτος, υποβλήθηκαν πάνω από 160 σενάρια μικρού μήκους. Σε πρώτη φάση, αξιολογήθηκαν από ομάδα μελών της ΕΑΚ, η οποία επέλεξε τα 12 καλύτερα.

Κατά τη διάρκεια του  Film Factory 2017, οι 12 δημιουργοί πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με την επιτροπή, που απαρτίζεται από τους:

-        Γρηγόρη Καραντινάκη και Αχιλλέα Κυριακίδη, σκηνοθέτες, μέλη της Ακαδημίας

-        Γρηγόρη Κοκκινάκη, επικεφαλής Cinema & VOD της COSMOTE TV και

-        Δημήτρη Κατσιμίρη, σκηνοθέτη, εκ μέρους της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Οι συνεντεύξεις έγιναν με σκοπό να επιλεγούν τα 6 τελικά project, που στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν συμβουλευτικά εργαστήρια με ομάδα βραβευμένων κινηματογραφιστών, ώστε να τελειοποιήσουν τους φακέλους παραγωγής τους.

Στις 23 Απριλίου, στην Τελετή Απονομής των επόμενων Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα ανακοινωθούν οι 2 νικητές, που θα χρηματοδοτηθούν από την COSMOTE TV με 15.000 ευρώ έκαστος.

Τα 6 project που περνούν στην επόμενη φάση, είναι:

1.       Απολεσθέντα, της Βίβιαν Παπαγεωργίου

2.       Το Καπρί, του Κωνσταντίνου Τσιόδουλου

3.       Ο κύριος Τάσος, του Αλέξανδρου Έσσλιν

4.       Μίλα, του Ανδρέα Βακαλιού

5.       Όλα καλά, των Ανδρέα Φλουράκη και Ολτιόν Λίπε

6.       Τόλης Live ή Τορόντο, του Αλέξανδρου Ρέλλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ