Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Ανδρέας Πασπάτης μάς καλεί σε… “Τσάι Party”

Μια πρόσκληση σε μια stand up comedy

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ήταν τον καιρό που ζούσε στην Αγγλία όταν τον κάλεσαν για πρώτη φορά να πάει σε Τσάι Party. Αυτή η επαφή του με την βρετανική κουλτούρα γέννησε την ιδέα για μια stand up παράσταση που έγινε sold out τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Ο λόγος για το “Τσάι Party” του Ανδρέα Πασπάτη που ουσιαστικά αποτελείται από τα καλύτερα κείμενα που έγραψε τα χρόνια που υπηρετεί το stand up. Τώρα ο γνωστός κωμικός απευθύνει πρόσκληση στο πάρτι του και στους Θεσσαλονικείς στο Θέατρο Αθήναιον (Μικρή Σκηνή – Βασιλίσσης Όλγας 35) όπου θα βρίσκεται από 15 έως 30 Δεκεμβρίου (Παρασκευές και Σάββατα). Μάλιστα η παράσταση του Σαββάτου στις 16 Δεκεμβρίου θα βιντεοσκοπηθεί και θα αποτελέσει το πρώτο του Special.

Ο ίδιος απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας είπε για το stand up, για το πώς αντέδρασε η μητέρα του όταν της είπε πως θα ασχοληθεί με αυτό, για τα σχέδιά του, αλλά και για το τι είναι αυτό που τον κάνει να γελάει.

 

-Το τσάι είναι συνδεδεμένο με κάτι το συντηρητικό, ίσως βρετανικό ή και παραδοσιακό. Πώς σκεφτήκατε να κάνετε μια stand up comedy παράσταση που να έχει ως τίτλο το ρόφημα αυτό;

-Δεν λέγεται απλώς «Τσάι» η παράσταση, αλλά «Τσάι Party”!  Πού το πας αυτο; Μου αρέσει πάρα πολύ η αντίθεση του Τσάι με το Party και έχεις δίκιο πως είναι Βρετανικό γιατί και εγώ όταν ζούσα στην Αγγλία έμαθα τον όρο Τσάι Party (tea party), όταν με κάλεσαν σε ένα τέτοιο. Ουσιαστικά έγραψα τότε ένα κείμενα βασισμένο σε αυτό και από εκεί είναι εμπνευσμένος και ο τίτλος της παράστασης. Δεν λέω παραπάνω για να μην κάνω spoiler!

-Τι θα δούμε επί σκηνής;

-Ουσιαστικά εμένα να μιλάω! Να λέω αστεία δηλαδή όχι απλά να μιλάω! Σε σοβαρή βάση, η παράσταση είναι μια κλασσική stand up comedy παράσταση και αποτελείται από τα καλύτερα μου κείμενα όλων αυτών των χρόνων. Άρα καταλαβαίνεις ότι  περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θεματολογιών η οποία περνάει από προσωπικές ιστορίες, φοβίες, ανθρώπινες σχέσεις, εμμονές μέχρι και ένα φυστίκι που δεν ανοίγει.

 

-Υπάρχουν θέματα ταμπού στις παραστάσεις stand up;

-Προσωπικά πιστεύω ότι επειδή η κωμωδία είναι τέχνη μπορείς να πιάσεις ότι θέμα θέλεις. Σημασία έχει η οπτική σου γωνία και ο τρόπος που θα το αναλύσεις. Όσο φροντίζεις αυτά τα δύο να έχουν στόχο το γέλιο και όχι να προσβάλεις νομίζω πως έισαι εντάξει.

-Πώς συνδυάζεται  η Πληροφορική  και το Game Design με το stand up;

-Όταν βρω θα σας πω! Αυτός που σίγουρα τα συνδυάζει πολύ καλά σε μια πρόταση είναι η μάνα μου: «Βρε αγόρι μου πτυχίο πληροφορικής και μεταπτυχιακό στο Game Design και κάνεις stand up comedy;»

Σοβαρά τώρα, αυτό που σίγουρα προσφέρει είναι όπως όλες οι επιπλέον εμπειρίες και γνώσεις, έτσι και αυτές βοηθάνε να ανοίξει το μυαλό σου και σου δίνουν παραπάνω οπτικές όταν γράφεις κωμωδία.

 

-Τι σας κάνει να γελάτε;

-Να σου πω με διάφορα πράγματα γελάω. Κάτσε να φτιάξω μια μικρή λίστα τώρα.

Σίγουρα γελάω όταν παθαίνουν οι φίλοι μου πράγματα – όχι σοβαρά προφανώς. Όταν σκάει κάποιος φίλος μέσα στα νεύρα στην παρέα και ξεκινάει με το «Ακούστε να δείτε τι έπαθα». Εκεί ήδη ξέρω ότι θα περάσω καλά. Βέβαια πολλές φορές είμαι και εγώ αυτός ο τύπος αλλά οκ, γελάω αργότερα.

Γελάω με φάρσες που κάνω στους φίλους μου, με φάρσες που μου κάνουν και σίγουρα γελάω με καλή κωμωδία.

-Παρακολουθείτε τη δουλειά άλλων συναδέλφων σας; Αν ναι, υπάρχει κάποιος/α που ξεχωρίζετε για το ταλέντο του και με τον οποίο θα θέλατε να συνεργαστείτε;

-Εννοείται πως παρακολουθώ όλους τους συναδέλφους. Μάλιστα, ξέρω και πολλά αστεία τους απέξω. Είναι σχεδόν τρομακτικό! Είναι μικρή η σκηνή ακόμα και έχω την χαρά και την ευκαιρία να μπορώ να συνεργάζομαι με τους περισσότερους, αν όχι με όλους, σε διάφορες παραστάσεις. Αν τώρα ξεχωρίζω κάποιον σίγουρα είναι η Ήρα η Κατσούδα με την οποία συνεργαζόμαστε πολύ συχνά, έχουμε κάνει πολλά πετυχημένα project μαζι και ήδη ανυπομονώ για την επόμενη συνεργασία μας. Την θεωρώ απο τους καλύτερους  Έλληνες κωμικούς και πλέον είναι και πολύ καλή μου φίλη.

-Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

-Αυτό τον καιρό έχω επικεντρωθεί στο σόλο μου και στην βιντεοσκόπηση του που θα γίνει το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Αθήναιον. Παράλληλα γράφω καινούρια κείμενα για την επόμενη μου παράσταση και φυσικά υπάρχουν και άλλα projects στον ορίζοντα που δυστυχώς δεν μπορώ να ανακοινώσω ακόμα.

Παραστάσεις από 15-30 Δεκεμβρίου: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:30.

Διάρκεια 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Εισιτήρια 10 ευρώ. Προπώληση: Ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr και στο ταμείο του Θεάτρου Αθήναιον (ημέρες και ώρες παραστάσεων). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές