Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρεις αρχαιολογικές διαδρομές που θα αναδείξουν την Αμφίπολη

Μέσω του διασυνοριακού έργου του προγράμματος Interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας με προϋπολογισμό 1,3 εκ ευρώ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τρεις διαδρομές για να ενοποιηθούν πολιτιστικοί χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χαράσσονται στην Αμφίπολη στο πλαίσιο του σχετικού διασυνοριακού έργου του προγράμματος Interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας, η έναρξη του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Πηνελόπη Μάλαμα σε εκπροσώπους των ΜΜΕ της πόλης: «: η Αφετηρία της πρώτης διαδρομής θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης με επόμενους σταθμούς το Ανατολικό Τείχος της πόλης και τον Προμαχώνα. Η δεύτερη διαδρομή θα είναι από το Βόρειο Τείχος, από το μονοπάτι δίπλα στον Στρυμόνα, θα συνεχίζει στο Βυζαντινό Πύργο του Μαρμαρίου και θα καταλήγει στην Αρχαία Ξύλινη Γέφυρα. Το τρίτο μονοπάτι έχει σχέση με την χριστιανική Αμφίπολη. Ο επισκέπτης θα περιηγείται στον εσωτερικό χώρο της χριστιανικής Αμφίπολης όπου υπάρχουν 5 σημαντικοί ναοί, έπειτα στο Αρχαίο Γυμνάσιο, στην Ελληνιστική και στην Ρωμαϊκή Οικία».

Στη σημασία του πολιτιστικού τουρισμού εστίασε η κυρία Βλαζάκη λέγοντας πως «η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες χώρες στην επισκεψιμότητα σε ό,τι αφορά στον πολιτιστικό τουρισμό» και πως πρέπει να δώσει έμφαση σε αυτόν γιατί τα έσοδα που προέρχονται από αυτό το κομμάτι τουρισμού είναι πολλά. Παράλληλα πρόσθεσε πως το έργο που ξεκινάει σήμερα σχετικά με τις αρχαιολογικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης θα «κουμπώσει» στο έργο που προωθείται μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 για την προστασία και ανάδειξη του ίδιου του μνημείου του Λόφου Καστά και του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης.

Η πρώτη διαδρομή

Στον πολιτιστικό τουρισμό αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Όπως είπε: «η Περιφέρεια έχει δώσει έμφαση σε αυτό το κομμάτι», και υπογράμμισε πως «την επόμενη 5ετία το όφελος που προβλέπεται από τον πολιτιστικό τουρισμό είναι 21% περισσότερες αφίξεις και 15% περισσότερα έσοδα. Οι επισκέπτες για πολιτιστικό τουρισμό θα ξεπεράσουν σε αριθμό αυτούς που έρχονται για τον ήλιο και τη θάλασσα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας. Νωρίτερα, είχε μιλήσει και για την ανάγκη όλοι οι εταίροι του προγράμματος να τρέξουν ο καθένας τις δικές τους αρμοδιότητες ώστε να μην χαθεί χρόνος. «Είμαστε σίγουροι πως η ΠΚΜ θα κινηθεί γρήγορα και αυτό ζητούμε και από τους υπόλοιπους φορείς ώστε το συντομότερο δυνατό ο Τύμβος Καστά να είναι επισκέψιμος και να αναβαθμίσουμε το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη διαδρομή

Σημειώστε πως ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 1.326.886 ευρώ. Επικεφαλής είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συγκεκριμένα η διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Εταίροι είναι το υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας - Θράκης), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Διά βίου μάθησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Μπλαγκόεβγκραντ από τη Βουλγαρία και το Πανεπιστήμιο Νεόφιτ Ρίλσκι (Neofit Rilski).

Η τρίτη διαδρομή

Το υπουργείο Πολιτισμού θα δημιουργήσει σχετική ιστοσελίδα για τις αρχαιολογικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εκδώσει αναλυτικό λεύκωμα που θα επιμεληθεί η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, με όλα τα ευρήματα από την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, ενώ ο δήμος Αμφίπολης θα δημιουργήσει ένα κέντρο πληροφόρησης.

Πάντως η κυρία Μάλαμα απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν τυχόν βρεθούν σημαντικά ευρήματα στην περιοχή όπου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τα παραπάνω τρία μονοπάτια τόνισε ότι: «Οι εργασίες είναι επιφανειακές και έχουν σκοπό την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και την προστασία του. Αν τυχόν προκύψει κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μια αλλαγή της πορείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ