Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαίρη Μαγουλά: «Το πιο μακρύ ταξίδι μου είναι η αυτογνωσία»

Η συγγραφέας μιλάει για το νέο της μυθιστόρημα

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η Μαίρη Μαγουλά συστήθηκε στον χώρο της λογοτεχνίας με τα «Κύματα του Βοσπόρου». Το μυθιστόρημά της βρήκε ανταπόκριση και αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό. Εδώ και λίγους μήνες, η συγγραφέας επανήλθε με ένα νέο βιβλίο. Τίτλος του; «Το πιο μακρύ ταξίδι».

Αυτή τη φορά ο καμβάς της είναι η Αθήνα της δεκαετίας του ΄50. Τα δαιδαλώδη στενά της Πλάκας και των Αναφιώτικων. Και η νοσταλγική και ενίοτε γλυκόπικρη αίσθηση της γειτονιάς. Μυθοπλαστικοί ήρωές της; Κάτοικοι που έζησαν σε αυτή την περιοχή και έδωσαν τη δική τους μάχη, για την επιβίωση, για τον έρωτα, για την ίδια τη ζωή.

Πολύτιμο υλικό για την γέννηση αυτών των ηρώων υπήρξαν οι ίδιοι οι παλιοί Πλακιώτες αρκετούς από τους οποίους η συγγραφέας τους συνάντησε και συζήτησε μαζί τους. Περισσότερα μάς είπε η ίδια απαντώντας στις ερωτήσεις μας.

-Ποιο είναι το πιο μακρύ ταξίδι που έχετε κάνει; Και ποιο είναι το πιο μακρύ ταξίδι για τους ήρωες του βιβλίου σας;

-Το πιο μακρύ ταξίδι, η πιο μεγάλη διαδρομή είναι αυτή που κάνω μέσα μου προσπαθώντας να ανακαλύψω τον εαυτό μου. Ο κάθε ήρωας του βιβλίου μου κάνει το δικό του μακρύ ταξίδι αναζητώντας την αγάπη…

-Από την Κωνσταντινούπολη όπου ξετυλίγονταν το νήμα για τα «Κύματα του Βοσπόρου» στο δεύτερό σας μυθιστόρημα επιλέξατε ως καμβά της υπόθεσής σας τα Αναφιώτικα. Γιατί;

-Η Πλάκα και τα Αναφιώτικα ήρθαν και με συνάντησαν σε έναν ανοιξιάτικο περίπατο στην περιοχή και μου έδωσαν εικόνες και υλικό για το δεύτερο βιβλίο μου.

-Πώς συλλέξατε υλικό για τη ζωή σε αυτή τη γειτονιά; Συναντήσατε κατοίκους, μιλήσατε μαζί τους;

-Το υλικό το ανακάλυψα μέσα από εφημερίδες της εποχής αλλά και μέσα από όμορφες και ξεχωριστές συζητήσεις που είχα τη χαρά να έχω με παλιούς Πλακιώτες πίνοντας μαζί τους κρασάκι.

 

-Τι προσδίδει σήμερα αυτή η περιοχή στην Αθήνα;

-Η Πλάκα, η παλαιότερη συνοικία της σημερινής Αθήνας, με τα νεοκλασικά σπίτια και τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της και τα Αναφιώτικα, το πιο γραφικό σημείο της στους βορειοανατολικούς πρόποδες της Ακρόπολης, εξακολουθούν να θυμίζουν σε εμάς κάτι από το παρελθόν αυτής της πόλης, αλλά και να είναι πόλος έλξης για τους εκατομμύρια τουρίστες που κάθε χρόνο επισκέπτονται την Αθήνα.

-Υπάρχει κάποιος ήρωας σε αυτό το βιβλίο σας που να τον συμπαθείτε και να τον δικαιολογείτε περισσότερο και αν ναι γιατί;

-Όχι, δεν θα ξεχώριζα κάποιον. Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του και τους λόγους που τον κάνουν να πορεύεται με τον δικό του δρόμο στη ζωή. Αυτό προσπάθησα να μεταφέρω και στους αναγνώστες.

-Τι διαβάζετε αυτό το διάστημα;

-Ανυπομονώ να ξεκινήσω το δεύτερο μέρος της τριλογίας «ΑΙΩΝΑΣ» του Ken Follet «Ο χειμώνας του κόσμου».

*Το βιβλίο «Το πιο μακρύ ταξίδι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Νέα αντιπεριφέρεια για την κλιματική αλλαγή - Το σχέδιο του ΤΕΕ / ΤΚΜ
Παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση, με θέμα «Κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία»
Θεσσαλονίκη: Νέα αντιπεριφέρεια για την κλιματική αλλαγή - Το σχέδιο του ΤΕΕ / ΤΚΜ