Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Θες en Français» με μακαρόν, λογοτεχνία και ιστορία

Μια σειρά από δράσεις έχει ετοιμάσει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης για το 2018

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τι κοινό έχουν η ιστορία της Bartissol στην κατασκευή του λιμανιού της πόλης μας το 1904, ένα γαλλόφωνο αυτοκίνητο που θα ταξιδεύει σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, τα γνωστά γλυκά macarons, γαλλόφωνοι συγγραφείς και ταινίες από διάσημα έργα της comédie français;

Αποτελούν μέρος δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2018 από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με τον γενικό τίτλο «Θες en Français» ή «Η Θεσσαλονίκη στα Γαλλικά» αν προτιμάτε την ελληνική μετάφρασή του.

«Θελήσαμε να συσφίξουμε τις ελληνο-γαλλικές σχέσεις, να ιχνηλατήσουμε την Γαλλική παρουσία και τα επιτεύγματά της στη Θεσσαλονίκη και να φέρουμε γαλλόφωνους τουρίστες στην πόλη», σχολίασε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γάλλος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη κ. Philippe Ray κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Όπως είπε για να γίνει πραγματικότητα το πρόγραμμα που ετοίμασαν συνεργάστηκαν με φορείς της πόλης και με εκπροσώπους των ΜΜΕ ώστε να σχεδιαστούν εκδηλώσεις που να συνδέονται με τον παλμό της Θεσσαλονίκης.

Ο Γιασμίνα Χάντρα

Κορωνίδα των δράσεων είναι η συμμετοχή στην φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα γίνει 3-6/5 και όπου θα είναι τιμώμενη η «Γαλλοφωνία». «Στο πλαίσιό της θα έρθουν προσκεκλημένοι γαλλόφωνοι συγγραφείς και από τις πέντε ηπείρους όπως ο Αλγερινός Γιασμίνα Χάντρα, η Σλοβένα Μπρίνα Σβιτ, η βιετναμέζα Άνα Μόι, ενώ θα γίνουν συζητήσεις με το κοινό, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και θα προβληθούν, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ταινίες που είναι βασισμένες σε βιβλία γαλλόφωνων συγγραφέων», εξήγησε η υπεύθυνη γραφείου τύπου του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κυρία Κατερίνα Σπυροπούλου.

Μια δεύτερη σημαντική εκδήλωση αποτελεί ο εορτασμός των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλαίσιο αυτής της επετείου θα γίνουν δύο εκδηλώσεις στις 29/11 (Ανακωχή της Θεσσαλονίκης) και 11/11 (τέλος του Πολέμου). Αναμένεται να εκδοθεί ένα μικρό βιβλίο σε πολλές γλώσσες που θα αναφέρεται στο Μακεδονικό Μέτωπο και θα έχει πληροφορίες για το γαλλικό μουσείο του Zeitenlick, ενώ θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης το πρωτότυπο μουσικό έργο «Zeitenlick, lapaix retrouvee» γραμμένο από τον Γάλλο συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Philippe Forget και εμπνευσμένο από κείμενα και μαρτυρίες στρατιωτών του Μακεδονικού Μετώπου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η έκθεση για την Γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη που θα εστιάσει σε πτυχές πχ της αρχιτεκτονικής με παράδειγμα την ανοικοδόμηση της πόλης μετά τη φωτιά του 1917 βασισμένη σε έργα του Ernest Hebrard, της προξενικής παρουσίας στην πόλη, της Γαλλόφωνης εκπαίδευσης, ενώ το κοινό θα μάθει περισσότερα για το πώς το Λιμάνι Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε το 1904 από τη γαλλική εταιρεία Bartissol, που όπως τόνισε ο κ. Ray «είχε κατασκευάσει σχεδόν όλα τα λιμάνια περιοχών που ανήκαν στην πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία», αλλά και πώς τώρα τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού θα κάνει πάλι μια γαλλική εταιρεία (η CMA-CGM).

Να σημειώσουμε πως θα συνεχιστούν οι «Ελληνογαλλικές συζητήσεις της Θεσσαλονίκης» με πρώτη προγραμματισμένη για το 2018 στις 21/2 με θέμα «Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Επιτεύγματα και προκλήσεις», παρουσίαση των γαλλικών πανεπιστημίων θα γίνει στις 26/2, έκθεση χαρτών του Λουδοβίκου 14ου για τις Κυκλάδες και το Αιγαίο θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το ΑΠΘ από τις 14/2, το Γαλλικό Ινστιτούτο θα συμμετάσχει στα Δημήτρια με την παράσταση σύγχρονου χορού της Sarah Cerneaux, διεθνές συνέδριο θα γίνει στις 8-9/3 αφιερωμένο στη μνήμη της γαλλόφωνης Αλγερινής συγγραφέως Ασσια Ντζεμπάρ και σε συνεργασία με το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, ενώ στις 13/2 θα ανοίξει ο νέος λογοτεχνικός κύκλος με τίτλο «Ιδέες, γνώση, πολιτισμός» με πρώτο προσκεκλημένο τον συγγραφέα Ντανύ Λαφερριέρ.

Να τονίσουμε πως στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί περιλαμβάνεται και η προβολή 5 σημαντικών θεατρικών έργων της Comédie français που έχουν μαγνητοσκοπηθεί από την εταιρεία Pathé και που θα προβληθούν στην πόλη μας σε συνεργασία με το ΦΚΘ. Το πρώτο θα γίνει στις 20/1 και θα είναι ο «Μισάνθρωπος».

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη δράση γαλλόφωνο αυτοκίνητο όπου ένα όχημα θα κάνει περιοδεία για τέσσερις εβδομάδες σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας όπως η Καστοριά, η Κοζάνη, η Δράμα και η Αλεξανδρούπολη και με εκδηλώσεις όπως προβολές ταινιών και εργαστήρια θα ενισχύσει το έργο των καθηγητριών γαλλικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τελευταίο, μα όχι ήσσονος σημασίας, η προβολή της γαλλικής κουζίνας. Αυτή θα γίνει μέσα από το «Goût de France» που για 4η συνεχόμενη χρονιά καλεί τα εστιατόρια της πόλης να φτιάξουν ένα μενού εμπνευσμένο από γαλλικές συνταγές για να το δοκιμάσουν οι πελάτες τους. Και φέτος θα γίνει το Marché français, μια έκθεση γαλλικών γαστρονομικών προϊόντων, ενώ αυτό που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα θα είναι ο διαγωνισμός macarons. Ζαχαροπλάστες θα κληθούν να φτιάξουν το καλύτερο ελληνικό macaron. Η πρώτη επιλογή θα γίνει στις 24/2 στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη επιλογή και απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 19/3 στην Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ