Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένα βιβλίο για την δικτατορία από τον Ξενοφώντα Μαυραγάνη

Παρουσιάστηκε χθες βράδυ στην αίθουσα της Εταιρίας Λογοτεχνών

Το βιβλίο με τίτλο "Εφτά και κάτι νύχτες", του δικηγόρου και δημοσιογράφου, Ξενοφώντα Μαυραγάνη, παρουσιάστηκε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια εκδήλωσης στην αίθουσα της Εταιρίας Λογοτεχνών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο βιβλίο, που αποτελεί αυτοβιογραφικό-μυθιστορηματικό χρονικό της εφτάχρονης δικτατορίας (εκδόσεις "Νησίδες") ο συγγραφέας, επιλέγοντας το τρίτο πρόσωπο, αναφέρεται αρχικά στην ιστορία ενός "λοιπού οπλίτη" του 1966, που υπηρετώντας τη θητεία του γίνεται "εκών άκων επαναστάτης", ζώντας μέσα από τις τάξεις του στρατού τη Χούντα. Αναφέρεται ακόμα μεταξύ άλλων, στις αντιδράσεις των πολιτών την εποχή εκείνη, στις δίκες των στρατοδικείων, στην καθημερινή ζωή, στη συμπεριφορά ανθρώπων της Αριστεράς, ενώ στο εξώφυλλο του βιβλίου κυριαρχεί μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από τη δίκη της "Δημοκρατικής Άμυνας", το 1968, στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, περιγράφει σημαντικά γεγονότα από τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη και το κλίμα της εποχής, ασκώντας κριτική σε όσους "έλαμψαν" με την απουσία τους τα δύσκολα εκείνα χρόνια, αλλά επωφελήθηκαν μετά τη μεταπολίτευση.

Ο Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης, γεννήθηκε στο Πλωμάρι Λέσβου, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάσθηκε ως δικηγόρος και δημοσιογράφος. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, νομικός σύμβουλος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης. Πρόσφατα, με απόφαση του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ του απονεμήθηκε το ?Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου? για το έτος 2017.

Στη βιβλιοπαρουσίαση μίλησαν ο Χρίστος Ζαφείρης, δημοσιογράφος-συγγραφέας και η συγγραφέας?σκηνοθέτης Αλεξάνδρα Μυλωνά, ενώ χαιρέτησε ο πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Ηλίας Κουτσούκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ