Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Υπάρχουν και όμορφα καινούρια πράγματα, αν ψάξεις λίγο παραπάνω»

Ταξίδι… μουσικό με το γκρουπ «The Sailing Tomatoes» λίγο πριν το live του στο WE

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ντομάτες … εν πλω; Το γκρουπ «The Sailing Tomatoes» σίγουρα έχει ένα ευφάνταστο όνομα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιώργος Μουτούκιας και ο Πέτρος Αναγνωστόπουλος αποφάσισαν να παίξουν μουσική για χρηματοδοτήσουν τις διακοπές τους σε κάποιο ελληνικό νησί. Για τον ίδιο περίπου στόχο συνεχίζουν να παίζουν μουσική και σήμερα. Με νέα σύνθεση μελών. Θα τους ακούσουμε ζωντανά στις 27/1/2018 στο WE σε ένα live με τους Largo και τους Lemonostifel.

Λίγο πριν μιλήσαμε για τη μουσική, την σχέση τους με το κοινό, τα αγαπημένα τους ακούσματα, αλλά και τα σχέδιά τους.

-Τι σημαίνει για εσάς μουσική;

-Έμπνευση, δημιουργία, έκφραση, ένας τρόπος για να ζήσουμε.

-Αν έπρεπε να επιλέξετε 5 άλμπουμ για να σας συντροφεύσουν σε ένα μακρινό ταξίδι, ποιοι θα ήταν και γιατί;

1.Tom Waits- Swordfishtrombones

Η πρώτη φορά που άκουσαμε το “Underground”, άλλαξε την αντίληψη  μας για το τι μπορεί να είναι μελωδικό ή μουσικό. Από τότε περιπλανιόμαστε στο σκοτεινό, μαγικό Υπόγειο του θείου Τομ.

2.The Beatles-Revolver

Νομίζουμε δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις, είναι οι Beatles, είναι ένα από τα καλύτερα τους άλμπουμ, το “Tomorrow never Comes” μοιάζει να γράφτηκε χθες και όχι 50 χρόνια πριν.

3.Μάνος Χατζιδάκις-Το Χαμόγελο της Τζοκόντας.

Ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης, σε μια από  τις πιο ώριμες δουλειές του παραδίδει δωρεάν μαθήματα σύνθεσης και ενορχήστρωσης.

4.Sixto Rodriguez-Cold Fact

Αρτιότατο  μουσικά και στιχουργικά, με πρωτοποριακή για τη εποχή παραγωγή, ένας από τους πιο αδικημένους δίσκους και καλλιτέχνες στη σύγχρονη μουσική, κερδίζει ευτυχώς τα τελευταία χρόνια την προσοχή που πάντα άξιζε.

Αυθεντικά σπαρακτικοί στίχοι, σκληρές μελωδίες ,έξυπνη ενορχήστρωση, το ελληνικό ροκ υπάρχει ακόμα. Μάλλον το άλμπουμ που ακούσαμε περισσότερο μέσα στο 2017.

-Πότε και γιατί επιλέξατε να φτιάξετε τους Sailing Tomatoes;

-Την αρχή έκαναν ο Γιώργος και ο Πέτρος, το 2010, με σκοπό να χρηματοδοτήσουν τις διακοπές τους σε κάποιο ελληνικό νησί. Στη συνέχεια προστέθηκαν σιγά-σιγά και τα υπόλοιπα μέλη και φτάσαμε στη σημερινή μας σύνθεση το 2016.Σκοπός μας συνεχίζει να είναι να χρηματοδοτούμε τις διακοπές μας.

 

-Πώς επιλέξατε αυτό το όνομα;

-Ο  τότε τραγουδιστής της μπάντας, ο Dennis, είναι καπετάνιος σε ιστιοπλοϊκό, ο ντράμερ, ο Βαγγέλης, είχε μαγαζί στη λαχαναγορά. Έτσι, έγινε ένα λογοπαίγνιο.

-Ο ήχος των δίσκων σας μπλέκει την παράδοση της Μεσογείου με την αμερικανική φολκ και τζαζ. Πώς γεννήθηκε; Γενικώς υπάρχουν όρια στη μουσική;

-Το πώς γεννήθηκε έχει μάλλον να κάνει με τα ακούσματα και τις μουσικές μας προτιμήσεις, κατά κάποιο τρόπο πήγε από μόνο του σ’ αυτή την κατεύθυνση. Όρια υπάρχουν μεταξύ της τίμιας μουσικής με σκοπό την έκφραση και της φτηνής, επιτηδευμένης μουσικής με σκοπό το κέρδος. Από ’κει και πέρα όλα είναι θέμα γούστου.

-Πώς θα σχολιάζατε τη σημερινή μουσική πραγματικότητα στην Ελλάδα και στον κόσμο;

-Θα λέγαμε ότι σε όσον αφορά την απήχηση, η φτηνή μουσική που αναφέραμε πριν έχει τη μερίδα του λέοντος. Ωστόσο πάντα υπάρχουν και όμορφα καινούρια πράγματα, αν ψάξεις λίγο παραπάνω.

-Έχετε δώσει live και έχετε παίξει και στους δρόμους της πόλης. Τι σημαίνει για εσάς η διάδραση με το κοινό;

-Σίγουρα σε κάθε χώρο είναι διαφορετική, στο δρόμο ή σε ένα μικρό μαγαζί είναι πιο άμεση η τριβή με τον ακροατή, σε μια μεγάλη σκηνή μπορείς να προβάλεις την δουλειά σου πιο άρτια.

-Στις 27/1 θα παίξετε στο WE. Τι θα ακούσουμε;

-Θα ακούσετε κομμάτια από το δίσκο “Dive”, καθώς και κάποια καινούρια κομμάτια απ’ τον δίσκο που ετοιμάζουμε.

 

-Τι σας περιμένει για το 2018; Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

-Αυτό τον καιρό δουλεύουμε τον καινούριο μας δίσκο, τον οποίο θα ξεκινήσουμε να ηχογραφούμε στους επόμενους μήνες. Επίσης θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις σε ελληνικές πόλεις.

Οι Sailing Tomatoes είναι:

Γιώργος Μουτούκιας – μπουζούκι, μαντολίνο

Θόδωρος Μουτούκιας-μπάσσο

Φίλιππος Σέινκμαν – κιθάρα, φωνητικά

Βαγγέλης Δόμανος – ντραμς, κρουστά

Πέτρος Αναγνωστόπουλος – ακορντεόν

Βαγγέλης Κάραλης – βιολί

Ορφέας Κάππα-κλαρίνο,φυσαρμόνικα,φωνητικά

Κώστας Βασιλούδης - φωνή

Είσοδος: 6€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:30.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν και πάλι τα έργα του FlyOver στον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)
Το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση αναμένει η ανάδοχος κατασκευαστική μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν και πάλι τα έργα του FlyOver στον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)