Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέο λογότυπο για το ΦΚΘ

Παρουσιάστηκε πριν λίγο σε εκδήλωση για την κοπή βασιλόπιτας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Εμπνευσμένο από το παλιό, όμως με νέα δυναμική θα είναι το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θυμίζει τον  ήλιο/αστέρι της Βεργίνας, έχοντας λιγότερες ακτίνες, αλλά και το κλείστρο μιας φωτογραφικής μηχανής.

«Το παλιό λογότυπο σχεδιάστηκε το 1992 και είχε τον ήλιο της Βεργίνας. Σήμερα φτάσαμε να έχουμε 15 διαφορετικά λογότυπα χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους γραφιστική σύνδεση. Αυτό μπερδεύει το κοινό και εμάς καθώς υπάρχουν διαφορετικές οπτικές ταυτότητες. Υπήρχε ανάγκη για απλοποίηση και ενοποίηση της οπτικής ταυτότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», σημείωσε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ κα Ελίζ Ζαλαντό εξηγώντας το σκεπτικό για την αλλαγή του λογότυπου του ΦΚΘ κατά την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας που έγινε στην αίθουσα Παύλος Ζάννας το μεσημέρι της Παρασκευής παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ και φορέων της πόλης.

Πώς θα είναι το νέο λογότυπο; Στο σκεπτικό για την κατασκευή του από το δημιουργικό γραφείο MNP (www.mnpdesign.gr) αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το νέο λογότυπο του φεστιβάλ, το οποίο, όπως και το παλιό, έλκει την καταγωγή του από τον ήλιο/ αστέρι της Βεργίνας, αποκτά κίνηση κι αυτή η κίνηση ενισχύει την εξωστρέφειά του. Γίνεται ένα σύμβολο πιο οργανικό, πιο φωτεινό, πιο αιχμηρό και πιο ευέλικτο, το οποίο θυμίζει το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής. Το λεκτικό κομμάτι, η τυπογραφία, αποκτά ενεργό και καθοριστικό πια ρόλο στη σύνθεση του λογότυπου, καθώς η θέση των γραμμάτων ορίζει ένα παραλληλόγραμμο σχήμα που παραπέμπει σε ένα κινηματογραφικό κάδρο. Αυτά τα δύο στοιχεία λοιπόν, το φως και το κάδρο, συνδυάζονται για να φωτίσουν και να χωρέσουν μέσα τους ό,τι αξίζει. Απόψεις, ιστορίες, μυθοπλασίες, ψέματα, αγάπη, βία, θάλασσες, τίτλους, ταινίες, τα πάντα».

Να σημειωθεί πως το λογότυπο θα έχει προσαρμογές για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου(μωβ χρώμα), το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (πορτοκαλί χρώμα) και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (πράσινο χρώμα).

Ποιος βρήκε το φλουρί

Στη συνέχεια έγινε η κοπή της πίτας όπου το φλουρί βρήκε η γαλλίδα Manon Baudouin (που είναι ασκούμενη φοιτήτρια στο Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη) και κέρδισε ένα backpack (σακίδιο πλάτης) με το λογότυπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ