Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εναρκτήριο λάκτισμα για MOMus με μια «Συμφωνία σε 20 μέρη»

Με την παραπάνω έκθεση ΚΜΣΤ και ΜΜΣΤ εκθέτουν έργα από τις συλλογές τους –Μέχρι Απρίλη και τυπική επικύρωση της μορφής του νέου φορέα

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Το εναρκτήριο λάκτισμα της πραγματικής διαδικασίας συνένωσης αποτελεί η έκθεση “Συμφωνία σε 20 μέρη. Σύγχρονα έργα από τις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» που δείχνει ένα δείγμα του τι μπορούμε να κάνουμε μαζί και τι εκπληκτικό υλικό έχουμε στο σεντούκι μας που θα απογειώσει το MOMus».

Με τα παραπάνω λόγια αναφέρθηκε στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 16 Φλεβάρη και ώρα 20.00 στο ΜΜΣΤ (εντός ΔΕΘ) ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΜΣΤ κ. Ανδρέας Τάκης. Παράλληλα μιλώντας για το MOMus («Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης»), τον φορέα δηλαδή που θα προκύψει από τη συνένωση ΚΜΣΤ, ΜΜΣΤ, Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείου Άλεξ Μυλωνά και Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, είπε: «Μπήκαμε στην τελική ευθεία νομικών ζητημάτων για τη δημιουργία του νέου φορέα. Καταθέσαμε ένα σχέδιο νόμου το οποίο εξετάστηκε τη Δευτέρα από τη Νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, και πιστεύουμε ότι σε 1 ½ -2 μήνες θα έχουμε και τυπική επικύρωση της συνεργασίας με τη μορφή του νέου φορέα».

Η πρόεδρος του ΜΜΣΤ κ. Ξανθίππη Σκαρπιά Χόιπελ σημείωσε πως πολύτιμη στάθηκε η συμβολή του κυρίου Τάκη ο οποίος ως νομικός βοήθησε στο να γίνει το σχέδιο νόμου για το MOMus. Παράλληλα μιλώντας για τη νέα έκθεση των δύο μουσείων την χαρακτήρισε ως μια «εικαστική συμφωνία με τον δικό της μουσικό ήχο» και αναφέρθηκε στην ιστορία της συνένωσης λέγοντας πως οι πρώτοι σπόροι μπήκαν από την κοινή τους έκθεση στο Cosmopolis (με έργα ΜΜΣΤ και ΜΜΣΤ) και πως ακολούθησε η προσπάθεια συνεργασίας βάση κοινοπρακτικού σχεδίου στην εποχή που υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Είπε πως χρειάστηκαν εννέα χρόνια, επτά υπουργοί πολιτισμού και τέσσερις κυβερνήσεις για την ωρίμανση του αιτήματος συνένωσης των δυο μουσείων Σύγχρονης τέχνης στην πόλη μας.

Υποστήριξε πως αντίθετα με τα όσα λέχθηκαν «δεν πάμε για να σώσουμε το ΜΜΣΤ. Το  Μουσείο μας μπορεί να ζήσει, όμως μέσω του νέου φορέα θα φτάσει σε άλλα επίπεδα. Θέλουμε να βλέπουμε στις εκθέσεις μας ουρές επισκεπτών και να δώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε για την Θεσσαλονίκη», σχολίασε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εφορείας του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Μαραγκούλης είπε πως «η συνένωση δυνάμεων είναι μια αναγκαία συνθήκη για να αναδείξει η πόλη τις δημιουργικές της δυνάμεις και να έχει αντίκτυπο και εκτός συνόρων». Και εστιάζοντας στο ΜΦΘ είπε πως «θα αναδείξει τη δυναμική του χώρου της φωτογραφίας».

Μιλώντας για την έκθεση των δύο μουσείων «Συμφωνία σε 20 μέρη» η επιμελήτρια της και διευθύντρια του ΜΜΣΤ κα. Θούλη Μισιρλόγλου είπε πως «μοιάζει με ένα συμφωνικό έργο» και πως «πρόκειται για ένα στοίχημα». Τόνισε πως υπάρχει «ανεξάντλητός πλούτος στις συλλογές των δύο μουσείων (σημειώστε πως το ΜΜΣΤ έχει περισσότερα από 2300 έργα και το ΚΜΣΤ είχε ως αρχικό πυρήνα την περίφημη Συλλογή Κωστάκη, ενώ σήμερα η συλλογή του μουσείου ξεπερνά τα 900 έργα σύγχρονης τέχνης) και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει μια χαρτογράφησή αυτών των συλλογών.

Σε πτυχές της έκθεσης αναφέρθηκε ο δεύτερος επιμελητής της Γιάννης Μπόλης λέγοντας πως έχει έργα από τις δεκαετίες ’60-’70, έργα από νέους ρεαλιστές Έλληνες ζωγράφους, έργα με αφαίρεση, ενότητες για τη Θεσσαλονίκη κ.ά..

Σημειώστε πως στη νέα έκθεση παρουσιάζονται έργα σχεδόν 200 καλλιτεχνών.

Διάρκεια έως 20/5/2018.

Τα επόμενα σχέδια των μουσείων για το 2018

Όσο για τα επόμενα σχέδια των μουσείων για το 2018 αναφέρουμε επιγραμματικά:

-στο ΚΜΣΤ θα δούμε παρουσίαση έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας , θα δημιουργηθεί κέντρο για την έρευνα της Ρωσικής Πρωτοπορίας και τον Σεπτέμβρη θα γίνει έκθεση για τη φοιτητική εξέγερση στα Πανεπιστήμια της Αμερικής (μέρος της έκθεσης θα αφορά και στον Μάη του ’68), επίσης η συλλογή Κωστάκη θα ταξιδέψει εκτός Ελλάδας (Σεπτέμβριος 2018 - Φεβρουάριος 2019) στο Μουσείο Sabanci, Κωνσταντινούπολη, στο Μουσείο Pompidou (Παρίσι), στο Reina Sofia (Μαδρίτη) και στο Εβραϊκό Μουσείο (ΝΥ),

-στο ΜΜΣΤ θα υπάρχει έκθεση στο πλαίσιο του εορτασμού των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην ΔΕΘ, ενώ θα γίνει και έκθεση για τον Αλέξανδρο Ιόλα και παράλληλα θα καθιερωθεί βραβείο Ιόλα που θα απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες,

-στο Μουσείο Φωτογραφίας θα εγκαινιαστεί στις 27/2 η έκθεση «Self images» με selfies, ενώ όλες οι… μηχανές τόσο του ΜΦΘ όσο και των υπόλοιπων προαναφερθέντων μουσείων θα φουλάρουν για τις προετοιμασίες της Photobiennale που φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη γέννησή της

-το ΚΣΤΘ (που θα λειτουργεί ως αυτόνομο τμήμα του ΜΟΜus) θα δώσει έμφαση στην όσμωση τεχνών όπως η performance, ο χορός και το θέατρο, ενώ το καλοκαίρι ετοιμάζει μια μεγάλη έκθεση στο Λιμάνι που θα συνδέει την αστική ανθεκτικότητα με την ανθεκτικότητα των ανθρωπίνων σχέσεων,

-η επαναλειτουργία του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Πρώτη δράση μια μεγάλη αναδρομική έκθεση της Άλεξ Μυλωνά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Διπλασιασμός με γκολ στο Νόριτς
Ανεβασμένοι είναι οι ρυθμοί στο ποδοσφαιρικό κουπόνι της Παρασκευής (29/03), με πληθος αγώνων λίγο πριν ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο.
Πάμε Στοίχημα: Διπλασιασμός με γκολ στο Νόριτς