Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 70 Μπονσάι για τα μάτια σας μόνο στην Καλαμαριά

Μια διαφορετική έκθεση με άρωμα… Ιαπωνίας

 Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μια διαφορετική έκθεση με άρωμα… Ιαπωνίας φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην γκαλερί Remezzo, δίπλα στο ομώνυμο δημοτικό αναψυκτήριο στην Καλαμαριά (πλαζ Αρετσούς). Εβδομήντα μπονσάι ζωντανά, αποξηραμένα και απολιθωμένα, μπονσάι ξυλόγλυπτα, αλλά και με πλαστικά λουλούδια στις άκρες. Φτιαγμένα από φυτά όπως τα καραγάτσια, οι μποκαμβίλιες, οι ελιές και ό,τι είναι μικρόφυλλο πχ μικρές λεμονιές, αμυγδαλιές, καϊσιές, μέχρι τα διεθνή όπως οι καρμόνες, η σέρισα, οι καμέλιες, και τα πιο ιδιαίτερα όπως τα πίνους παρβιφλόρα.

«Έχω περίπου γύρω στα 800 κομμάτια ζωντανά και αποξηραμένα. Και φυσικά τα ψάρια μου» μας δήλωσε ο Καλαμαριώτης συλλέκτης Μιχάλης Τσομπανίδης. Σημειώστε πως ο ίδιος έχει στο σπίτι του και ενυδρεία με χιλιάδες ψάρια κόι και για μερικά από αυτά έχει βραβευτεί ακόμη και στην Ιαπωνία το 2009.

Πώς ξεκίνησαν όλα; Ο ίδιος είναι μηχανολόγος – υδραυλικός, όμως εδώ και χρόνια έχει πάθος με τα μπονσάι και τα ψάρια. Το 1985 είχε πάρει το πρώτο βραβείο στο Παλατάκι από τον τότε ΥΜΑΘ κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο για τα λουλούδια του για το πιο πράσινο μπαλκόνι της Καλαμαριάς. Το βραβείο το κερδιζε επί 5 χρόνια συνεχόμενα. Μετά μπήκε στην επιτροπή. «Ήταν ένας πολύ σημαντικός θεσμός», τονίζει ο ίδιος. Κρίμα που δεν υπάρχει πια», σχολίασε.

Επίσης την χρονιά που ανακαινισε το πατρικό του για τα Χριστούγεννα βραβεύτηκε από τον τότε δήμαρχο Καλαμαριάς κ. Χριστόδουλο Οικονομίδη.

Η αγάπη για την Ιαπωνία

Όταν μιλάει για την Ιαπωνία το πρόσωπό του λάμπει. «Πήγα το 2009 και μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι άνθρωποι εκεί. Είναι σεμνοί, εξυπηρετικοί και έχουν άλλη κουλτούρα. Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από την επίσκεψή μου», δήλωσε.

Η βραβευμένη ελιά-μπονσάι

Θα ξαναπήγαινε, τον ρωτάμε. «Αν έχω χρήματα ναι! Θα πάω στην Ομίγια! Πέρυσι έστειλα μια ελιά μπονσάι στην Χιροσίμα και πήραμε το πρώτο βραβείο σε έναν διαγωνισμό», σημείωσε.

Μπονσάι, το φυτό της υπομονής

Τι χρειάζεται για να γίνει ένα μπονσάι; «Θέλει υπομονή. Το ξεκινάς από πολύ μικρό. Και περιμένεις χρόνια. Πρέπει να γίνει 7 ετών για να θεωρηθεί μπονσάι. Μένει σε ένα κασπό με λίγο χώμα και μετά από 2 χρόνια το μεταφυτεύεις. Έχει ειδικό λίπασμα χούμους για να αναπτυχθεί. Το κλίμα εδώ βοηθά.

Εγώ έχω πολλά μπονσάι από την ελληνική φύση, αλλά και από την Ιαπωνία, και από άλλες χώρες. Το 1981 μέσω Ολλανδίας είχα φέρει ένα ούλμους και μια καρμόνα και είχα πληρώσει τότε 30.000 δραχμές. Από εκείνα έκοψα μοσχεύματα και έκανα περισσότερα».

Όσα θα δείτε στην Καλαμαριά είναι μόνο εκθέματα. Αν θελήσετε να αγοράσετε μπορείτε να απευθυνθείτε στον ίδιο. Οι τιμές ξεκινούν από 10-20 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 50 ευρώ.

Όσο για την συντήρησή τους; «Τα αποξηραμένα θέλουν μόνο ξεσκόνισμα», μας είπε. «Τα ζωντανά θέλουν το χειμώνα λίγο πότισμα και από την άνοιξη ειδικό λίπασμα για μπονσάι με χούμους γιατί δεν πρέπει να αναπτυχθεί γρήγορα και για να μπορούμε να πάρουμε και άνθη».

Μιλάει με ιδιαίτερη χαρά για τις μπονσάι μπουκαμβίλιές του. «Είναι μινιατούρες φυτά, φυτά σε ρηχά δοχεία και με την φαντασία και τις γνώσεις σου δίνεις σχήμα και φόρμα πχ να πάει στο πλάι, στο ημι-πλάγιο, υπάρχουν πολλά σχέδια».

Ο ίδιος περιμένει όποιον ενδιαφέρεται για να τον ξεναγήσει από τις 9 το πρωί έως τις 20.00 σε αυτό τον μαγικό κόσμο αυτών των ιδιαίτερων φυτών.

«Δεν θα τα είχα καταφέρει αν δεν είχα τη στήριξη από τον δήμαρχο Καλαμαριάς κ. Θεοδόσης Μπακογλίδη, αλλά και από τον υπεύθυνο του Remezzo palace κ. Γιάννη Τενόγλου και τον αντιδήμαρχο στο τμήμα μεταφοράς οχημάτων κ Τάσος Τασιώνης που με βοήθησε στην μεταφορά των μπονσάι», σημείωσε αποχαιρετώντας μας.

Χρήσιμα

Η έκθεση διαρκεί έως την Κυριακή 18/2/2018. Πρόσβαση στην γκαλερί  είτε μέσα από το δημοτικό αναψυκτήριο Remezzo ή από την είσοδο λίγο μετά το σινέ Αύρα στο υψωματάκι που είναι φωτισμένο. Τηλ επικοινωνίας: 2310-480490, 6944550633.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στην Πάρο
Πρόκειται για τρεις άνδρες αιγυπτιακής καταγωγής - Έκαναν εργασίες καθαρισμού χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας
Τρεις συλλήψεις για την πυρκαγιά στην Πάρο
ΚΥΑ: Αναστολή καταβολής φορολογικών – ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες
«Ως κυβέρνηση κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία» επισήμανε o κ. Θεοχάρης
ΚΥΑ: Αναστολή καταβολής φορολογικών – ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες