Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στη μαγική σοφίτα της πόλης θα… γραφτούν ιστορίες!

Ένα πρωτότυπο εργαστήρι δημιουργικής γραφής στη Θεσσαλονίκη

Στη μαγική σοφίτα του Μπενσουσάν Χαν, ενός κτιρίου που κρύβει μυστήριο και αρώματα περασμένων εποχών στη συνοικία των Φράγκων, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, σκέψεις και βιώματα θα συνθέσουν ιστορίες. Ένα πρωτότυπο εργαστήρι δημιουργικής γραφής, με τίτλο «Εκεί στης πόλης τα στενά…», που διοργανώνεται τον Μάρτιο από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ταξιδέψουν στο παρελθόν, στην ιστορία της πόλης, να επιλέξουν τους πρωταγωνιστές τους και να περιγράψουν την πορεία τους.

Το Μπενσουσάν Χαν, στην οδό Εδέσσης 6, στην περιοχή των Άνω Λαδάδικων, είναι ένα παλιό εβραϊκό πανδοχείο. Χτίστηκε μεταξύ 1894 και 1907 και έμεινε ανέπαφο από την πυρκαγιά του 1917. Το όνομά του προέρχεται από τον ιδιοκτήτη του, Σαμουήλ Μπενσουσάν. Στους χώρους του έχουν λειτουργήσει συμβολαιογραφικά και τελωνειακά γραφεία, αποθήκες, καταστήματα μπαχαρικών, καφενεία και βιοτεχνίες. Σήμερα φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

«Το Μπενσουσάν Χαν είναι ένας χώρος με ιδιαίτερη ιστορία, πάρα πολύ ατμοσφαιρικός, τον επιλέξαμε για τα εργαστήρια που διοργανώνουμε, επειδή θέλουμε να ξυπνήσουμε τις μνήμες. Όχι μόνο η σοφίτα του, αλλά και η περιοχή, στην οποία βρίσκεται το κτίριο, θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε για τους συμμετέχοντες το κατάλληλο κλίμα, την αίσθηση για να ξεκινήσουν το ταξίδι της γραφής» εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9» η πρόεδρος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ), Ευαγγελία Κανταρτζή.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν συγγραφικό ενδιαφέρον, αγαπούν τη λογοτεχνία, αλλά και σε εκπαιδευτικούς που θέλουν να ενθαρρύνουν, να εμπνεύσουν τους μαθητές τους, ώστε να αγαπήσουν τη γραφή, τόνισε η κ. Κανταρτζή.

Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής θα υλοποιηθεί σε έναν κύκλο 12 ωρών και τεσσάρων συναντήσεων. Σε κάθε συνάντηση οι συμμετέχοντες θα κάνουν έναν μικρό ιστορικό περίπατο και θα παρακολουθούν θεατρικά δρώμενα που θα τους εμπνεύσουν για να μεταφέρουν στο χαρτί τη δική τους ιστορία.

«Έχουμε στην ομάδα σκηνοθέτρια και ηθοποιούς, το εργαστήρι είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να δημιουργεί τα ερεθίσματα για να γράψουν» σημείωσε η ίδια.

Αναφερόμενη στην εμπειρία ανάλογων προηγούμενων εργαστηρίων δημιουργικής γραφής του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, η κ. Κανταρτζή επισήμανε ότι «σε πρώτη φάση γίνονται όλοι μία ομάδα και στη συνέχεια βγαίνει η μνήμη, η νοσταλγία, η συγκίνηση και όταν δημιουργείται όλη αυτή η ατμόσφαιρα είναι επόμενο ότι θα γράψουν και μάλιστα καλά. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γεννιούνται εκπληκτικά κείμενα, ακόμη και από ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τη συγγραφή και όμως γράφουν μέσα από τη δική τους εμπειρία και το δικό τους βίωμα. Αυτό χρειάζεται η γραφή, να μπορώ να εκφράσω τα δικά μου βιώματα, τις δικές μου σκέψεις».

Η κάθε συνάντηση στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής έχει ξεχωριστό θέμα και στόχο και μπορεί ο ενδιαφερόμενος να την παρακολουθήσει και αυτόνομα.

Στην 1η συνάντηση «Εκεί στης πόλης τα στενά, μια νύχτα ξαποσταίνω…» η κατασκευή ήρωα, η πλοκή και οι τεχνικές είναι το ζητούμενο.

Ένας παράξενος ταξιδιώτης του χρόνου φτάνει στην πόλη. Μες στα βελούδα και στα μετάξια του κρύβονται μυστικά, πλοκές και ήρωες.

Η 2η συνάντηση «Με κανέλλες και μπαχάρια, μάγισσα πόλη, τη μνήμη μου κρατάς» είναι αφιερωμένη στις τεχνικές γραφής. Θα αποκαλυφθούν συνταγές για ένα καλό γράψιμο, με σωστό μέτρημα, ζύγισμα των λέξεων και άρωμα κανέλας.

Στην 3η συνάντηση «Κύριε Μπενσουσάν πες μου ποια είναι η αλήθεια και ποια τα παραμύθια;» ο πανδοχέας υποδέχεται τους επισκέπτες του και τους ξεναγεί στα άδυτα των παραμυθιών. Κάθε δωμάτιο του πανδοχείου και με ένα μυστικό για τους παραμυθάδες.

Στην 4η συνάντηση «Εκεί στης πόλης τα στενά κρύβεται η ποίηση...», μετά από έναν απρόβλεπτο περίπατο, οι ποιητές θα ξυπνήσουν και θα ανταλλάξουν στίχους με τους επισκέπτες του πανδοχείου. Γιατί εκεί στης πόλης τα στενά όλα μπορούν να συμβούν.

Οι συναντήσεις, με εισηγήτρια την Ειρήνη Λαρδούτσου, θα πραγματοποιηθούν στις 7, 14, 21 και 28 Μαρτίου από τις 17:00 έως τις 20:00.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) στεγάζεται σε ένα ιδιαίτερο διατηρητέο, νεοκλασικό κτίριο του 1850, στην Αθήνα, στην Πλάκα, πολύ κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης και έχει στόχο την προβολή της ιστορίας της εκπαίδευσης και της ιστορίας της χώρας.

Το ΕΚΕΔΙΣΥ έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, υλοποιεί στην πόλη εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και ξεκινά δράσεις που θα πραγματοποιούνται μέσα στον χώρο του Πολεμικού Μουσείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

afrikaniki-skoni-ispania
Υπουργείο Υγείας για αφρικανική σκόνη: Αποφύγετε παραμονή σε εξωτερικούς χώρους
Οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων δίνει το υπουργείο – Τι αναφέρει για την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
Υπουργείο Υγείας για αφρικανική σκόνη: Αποφύγετε παραμονή σε εξωτερικούς χώρους
ΤΖΟΚΕΡ: Άλλαξε η ζωή του, κέρδισε 7 εκατ. ευρώ - Πού παίχτηκε το «χρυσό» δελτίο
Το τυχερό δελτίο κέρδισε 5,4 + 1,58 εκατ. ευρώ καθώς είχε και 19 επιτυχίες στη δεύτερη κατηγορία – Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
ΤΖΟΚΕΡ: Άλλαξε η ζωή του, κέρδισε 7 εκατ. ευρώ - Πού παίχτηκε το «χρυσό» δελτίο