Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα 10 δρώμενα στο ΦΝΘ που δεν πρέπει να χάσεις!

Από Virtual Reality και… εκτόξευση στο διάστημα, μέχρι ανταλλαγές βιβλίων και ξενύχτι

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Από ταινίες VR/Virtual Reality και… εκτόξευση στο διάστημα μέσω μιας σπέσιαλ προβολής,  και από ανταλλαγές βιβλίων μέχρι ξενύχτι με έναν μαραθώνιο μουσικών ντοκιμαντέρ θα περιλαμβάνονται στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 11 Μαρτίου 2018.

Τι θα δείτε

Διαγωνιστικό τμήμα με ντοκιμαντέρ VR / Virtual Reality

Το γνωρίσαμε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβρη του 2017 και το αγαπήσαμε. Τώρα το Virtual Reality θα έχει θέση και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε στον μαγικό κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας, φορώντας την κατάλληλη μάσκα, και επιλέγοντας ανάμεσα στις προγραμματισμένες προβολές αυτού του νεοσύστατου τμήματος. Σημειώστε πως οι προβολές γίνονται στον χώρο INVR-Virtual Reality Thessaloniki (Αριστοτέλους 6, είσοδος 5 €) από τις 2 έως τις 11 Μαρτίου 2018.

Στο διάστημα και πέρα

Πού βρίσκεται το Voyager; Μάθετε τα πάντα για το διάσημο διαπλανητικό διαστημόπλοιο το Σάββατο 3 Μαρτίου, στις  20:00, στο Ολύμπιον, στην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Το απώτατο σημείο της ανθρωπότητας» της Έμερ Ρέινολντς. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον πολυβραβευμένο διαστημικό επιστήμονα και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, σημαντικό στέλεχος της NASA, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος.

Βραβεία Αγοράς και Πάρτι

Τα βραβεία του Agora Doc Market, θα δοθούν στην Αποθήκη Γ’, στο Λιμάνι, την Τετάρτη 7/3 (19.00-20.00). Μετά τη βράβευση σειρά θα έχει το Agora Party Jameson στο Στέρεο.

De(re)constructing Legends

Ανακαλύψτε όλα τα μυστικά για τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά, του πιο ανατρεπτικού αμερικανού καλλιτέχνη, φίλου του Γουόρχολ, στην ταινία «Boom For Real, The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat»  (Ολύμπιον, 4/3, 20.30) της Σάρα Ντράιβερ στην οποία φέτος το Φεστιβάλ δίνει δίνει carte blanche. Ιδανική προεργασία πριν την ταινία, η συζήτηση με την Σάρα Ντράιβερ και τον δημοσιογράφο και διευθυντή προγράμματος στο Film Society του Lincoln Center της Νέας Υόρκης κ. Dennis Lim που θα γίνει 3/3, στις 17:00, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Ex Libris Crossing – Ανταλλαγή βιβλίων & συζήτηση

Ελάτε σε ένα διαφορετικό book crossing event στην Αποθήκη Γ’ το Σάββατο 10 Μαρτίου, στις 18:45. Φέρτε ένα βιβλίο για να το ανταλλάξετε και συζητήστε με τον Γιάννη Τροχόπουλο, επικεφαλής του οργανισμού «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Όλα αυτά, μετά την προβολή του αριστουργήματος του πρωτοπόρου Frederick Wiseman Ex Libris: The New York Public Library  (10/3, στις 15.00, αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη).

Στο περίεργο σύμπαν των Lucien Castaing-Taylor και Verena Paravel

Το έργο των Lucien Castaing-Taylor και Verena Paravel παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο σύνολό του στο αφιέρωμα του 20ού Φεστιβάλ. Δείτε το και γνωρίστε τους καλλιτέχνες στις 9/3, ώρα 13:00, στην Αποθήκη Γ’ σε μια συζήτηση που θα συντονίσει η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

Πού σταματά η λογοκρισία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης;

Tι μπορεί να θεωρηθεί «επικίνδυνο περιεχόμενο» στην εποχή της πολιτικής ορθότητας και του lobbying; Η απάντηση στο ντοκιμαντέρ «The Cleaners»  που συντάραξε το Φεστιβάλ του Σάντανς. Με αφορμή το ντοκιμαντέρ θα γίνει συζήτηση στις 5/3, ώρα 12:00, στην Αποθήκη Γ' με τον σκηνοθέτη Χανς Μπλοκ, τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννη Ιωαννίδη, τον αρχισυντάκτη του LIFO.GR Άρη Δημοκίδη, και  τον Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT και ενός εκ των εφευρετών του υπολογιστή των 100 δολαρίων Μιχάλη Μπλέτσα.

Ντοκιμαντέρ και ήρωες 20 χρόνια μετά

Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές δύο υπέροχων ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης; Οι ήρωες των ντοκιμαντέρ «Νυχτολούλουδα» του Νίκου Γραμματικού (9/3, 20.00, Παύλος Ζάννας) και «Στο σπίτι του πατέρα μου» της Φάτιμα Τζέμπλι Ουαζάνι (8/3, 17.00, Παύλος Ζάννας) θα είναι μαζί μας στην επετειακή 20ή διοργάνωση για να μας αφηγηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες, είκοσι χρόνια μετά.

Μαραθώνιος μουσικών ντοκιμαντέρ: Ξενυχτάμε με μουσική.

Το ΦΝΘ γιορτάζει τα 20 του χρόνια την Παρασκευή 9 Μαρτίου, στο Ολύμπιον με έναν ολονύχτιο μουσικό σινεμαραθώνιο με αγαπημένα μουσικά ντοκιμαντέρ που έχουν κάνει αίσθηση τα τελευταία χρόνια. Κερτ Κομπέιν, Γιάννης Αγγελάκας, Magnetic Fields, Pulp και Τζορτζ Μάικλ στις ταινίες Cobain: Montage of Heck του Μπρετ Μόργκεν, Ταξιδιάρα Ψυχή της Αγγελικής Αριστομενοπούλου, Strange Powers: Stephin Merrit and the Magnetic Fields των Κέρθι Φιξ και Γκέιλ Ο’ Χάρα, Pulp: A Film About Life Death and Supermarkets του Φλόριαν Χάμπιχτ και George Michael: Freedom του Ντέιβιντ Όστιν.

Ντοκιμαντέρ από την βραβευμένη με Όσκαρ Μπάρμπαρα Κοπλ

Επίσης η βραβευμένη με δυο Όσκαρ ντοκιμαντερίστρια Μπάρμπαρα Κοπλ επιστρέφει στο 20ό Φεστιβάλ με το πορτρέτο» This is Everything: Gigi Gorgeous» (6/3, 22.30, Ολύμπιον και 11/3, 21.00 Σταύρος Τορνές) που αφηγείται την ιστορία της transgender σταρ Gigi Lazzarato, μοντέλο και ΥouΤuber με εκατομμύρια followers και το συνταρακτικό «A Murder in Mansfield» (7/3, 20.30, Ολύμπιον και 9/3, 23.00, Φρίντα Λιάππα) που καταγράφει μια σκοτεινή τραγωδία - τη συνάντηση ενός νεαρού άνδρα με τον πατέρα του, ο οποίος είχε δολοφονήσει τη μητέρα του όταν εκείνος ήταν παιδί.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ