Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μόλις 15.164 ευρώ τα έσοδα των Δημητρίων – Πόσο κόστισαν

Τι αναφέρθηκε στην εκδήλωση απολογισμού των 52ων Δημητρίων

Θετικός, "διδακτικός" και "ενισχυτικός" της άποψης που "θέλει να σπάνε τα στερεότυπα, να στοχεύουμε μακριά, να συνεργαζόμαστε και να προτείνουμε" ήταν, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και γενική υπεύθυνη της διοργάνωσης των Δημητρίων, Ελλη Χρυσίδου, ο απολογισμός της 52ης διοργάνωσης του αρχαιότερου και σημαντικότερου πολιτιστικού φεστιβάλ της πόλης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πολύωρη εκδήλωση χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, για την 52η διοργάνωση δαπανήθηκε το ποσό των 345.437,76 ευρώ ( σύνολο του προϋπολογισμού ήταν 440.000, αλλά οι 90.000 "χάθηκαν", καθώς δεν έγινε δυνατό να διατεθούν μέσω των διαγωνισμών).

Συνολικά στις 51 εκδηλώσεις των Δημητρίων, που διήρκησαν 28 μέρες και διεξήχθησαν σε 23 χώρους της πόλης, συμμετείχαν 151 καλλιτέχνες απο το εξωτερικό και 284 απο την Ελλάδα. Η αμοιβή της τετραμελούς καλλιτεχνικής επιτροπής ήταν 13.300 ευρώ κι αυτή των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις 134.440 ευρώ. Στη διοργάνωση μετείχαν 85 εθελοντές και 63 χορηγοί επικοινωνίας

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν 61.585 θεατές που "έφεραν" έσοδα (512 προσκλήσεις, 1.150 φοιτητικά εισιτήρια) μόλις 15.164 ευρω.

«Η 52η διοργάνωση των "Δημητρίων" ολοκληρώνεται απόψε με τον απολογισμό της, αλλά και τον προγραμματισμό της επόμενης διοργάνωσης. Τα "Δημήτρια" βρίσκονταν σε ένα σημείο που θα έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μέσα από συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς και να δημιουργήσουμε παράγωγες, να "εξάγουμε" την ελληνική πολιτιστική παραγωγή ώστε να μην ανακυκλωνόμαστε, ώστε να την πάμε στο εξωτερικό τώρα που έχουμε ανοίξει συνεργασίες με αλλά φεστιβάλ. Αν δεν γίνει αυτό, το φεστιβάλ θα ανακυκλώνεται», τόνισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου.

Στον απολογισμό της 52ης διοργάνωσης θα "στηριχθεί" και ο σχεδιασμός της επόμενης -του Οκτωβρίου του 2018. Η ομάδα των καλλιτεχνικών συμβούλων της 52ης διοργάνωσης -Δήμητρα Κορωναίου (δασκάλα χορού, διευθύντρια στο Τμήμα χορού του Κέντρου μουσικής και χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης), Εμμανουήλ Παπαδόπουλος (φωτογράφος), Σάββας Πατσαλίδης (καθηγητής θεατρολογίας Α.Π.Θ.) και Γιώργος Πεντζίκης (μουσικός, συνθέτης, μουσικός παραγωγός)- παραμένει ίδια κατά το ήμισυ. Τη θέση του συμβούλου για θέματα μουσικής αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τρίκας κι αυτή των εικαστικών η διευθύντρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου.

Τα εικαστικά θα κινηθούν με βασικό άξονα το μεγάλο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Ιόλα, που ετοιμάζει ήδη το υπό ενοποίηση (ΚΜΣΤ και ΜΜΣΤ) MOMus. Στο περιθώριο της εκδήλωσης έγινε λόγος για την εξασφάλιση της συμμετοχής στις εκδηλώσεις των Δημητρίων "ηχηρών" ονομάτων καλλιτεχνών απ’ τον χώρο του θεάτρου κι αυτόν της μουσικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ