Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Το Τελευταίο Βαγόνι»: Χοροθέατρο για την ιστορία των Εβραίων

160 συντελεστές στο Μέγαρο Μουσικής σε μια παράσταση για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

2018. Από ένα Μουσείο ξετυλίγεται το νήμα της Ιστορίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Πώς διώχτηκαν το 1492 από την βασίλισσα Ισαβέλλα και τον σύζυγό της Φερδινάνδο και πώς έφτασαν στην πόλη μας. Πώς έζησαν και πώς έπεσαν ξανά θύματα διωγμού λίγους αιώνες μετά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα από την χοροθεατρική παράσταση «Το Τελευταίο Βαγόνι» που θα ανεβεί στις 10 Μάρτη 2018 ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης”), 160 συντελεστές, στο σύνολό τους παιδιά και έφηβοι, θα αναδείξουν, σε μια συλλογική προσπάθεια, το τι βίωσε η πόλη μας με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

«Πρόκειται για ένα έργο της χορογράφου Τριάδας Αρμουτίδου», δήλωσε στο «typosthes.gr» η χορογράφος και χορεύτρια Νίκη Ρωμανίδου. Και εξήγησε: «Η ιδέα γεννήθηκε ύστερα από μια συνάντηση της κ. Αρμουτίδου με την χορογράφο και καλλιτεχνική διευθύντρια της Ακαδημίας επαγγελματικής σχολής χορού του Poznan της Πολωνίας κ. Krystyna Frackowiak. Η παραπάνω σχολή έχει στενή συνεργασία με το Ισραήλ πάνω στον σύγχρονο χορό και πραγματοποιούν ανταλλαγές μαθητών χορού. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα η κυρία Αρμουτίδου προβληματίστηκε για το ιστορικό κομμάτι του Άουσβιτς που συνδέονταν με τη Θεσσαλονίκη και έψαξε μέσω ίντερνετ για τις ρίζες της ιστορίας στο κομμάτι της πόλης μας.

Κάπως έτσι αποφάσισε να κάνει μια παράσταση η οποία βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου με την εισβολή των Γερμανών στην πόλη».

Σημειώστε πως η παράσταση ανεβαίνει από τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο "ΦΛΟΓΑ" Νεοχωρούδας και το Σύγχρονο θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος-Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους και γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από το ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Τι θα δείτε επί σκηνής; «Δεν ξεκινάμε από την έναρξη της ιστορίας των διωγμών των αλλόθρησκων που άρχισαν από το 1200 στην Αγγλία. Ξεκινάμε από το σήμερα, από το 2018, σε ένα Μουσείο το οποίο θα μας κατευθύνει πίσω στο 1492, στην Ισαβέλλα την Καθολική που εξαπέλυσε διωγμό κατά των μουσουλμάνων και των εβραίων και λόγω αυτής της κίνησής το 1496 αυτή και ο σύζυγός της Φερδινάνδος ονομάστηκαν καθολικοί βασιλείς.

Ουσιαστικά θα δείτε ένα οδοιπορικό για το πώς κατέληξαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης εδώ, γιατί θεωρητικά πιστεύουμε πως οι Εβραίοι της πόλης μας κατάγονταν από την Ισπανία», σημείωσε η κα Ρωμανίδου.

Πώς μπορεί να χωρέσει η Ιστορία σε μια χοροθεατρική παράσταση την ρωτάμε. «Δεν είναι εφικτό να χωρέσει όλη η Ιστορία με κάθε λεπτομέρεια, όμως γίνεται προσπάθεια να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο στα όσα έζησαν οι Εβραίοι εκείνη την περίοδο», μάς απάντησε.

Η Τριάδα Αρμουτίδου

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Αρμουτίδου δεν είναι Εβραία, όμως έχει διπλή καταγωγή, είναι μισή Ελληνίδα και μισή Πολωνή, και θέλησε να ερευνήσει το θέμα της ταυτότητας των ανθρώπων εκείνων που βίωσαν τόσο έντονα τον διωγμό και τον θάνατο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι πληροφορίες δεν είναι μόνο από το ίντερνετ», διευκρίνισε η κυρία Ρωμανίδου. Και τόνισε πως η κυρία Αρμουτίδου στην έρευνά της ήρθε σε επαφή με ένα μέλος της Εβραϊκής κοινότητας για να εντοπίσει τυχόν λάθη και να αναδείξει στοιχεία που θα έπρεπε να φωτιστούν περισσότερο.

Ο τίτλος της παράστασης επιλέχθηκε γιατί στα τελευταία βαγόνια που έφυγαν με Εβραίους προς το Άουσβιτς υπήρξαν άτομα που σώθηκαν καθώς στο μεταξύ ήρθε και η απελευθέρωση. «Συνεπώς το έργο φέρνει ελπίδα;», την ρώτησα. «Προσωπικά πιστεύω πως ναι. Εξάλλου ξέρουμε την ιστορία και την έκβασή της. Όμως οι άνθρωποι που σώθηκαν ήταν ελάχιστοι σε σχέση με αυτούς που ήταν εκεί. Στη Θεσσαλονίκη διέμενε το 75,9% του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας. Και η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης είχε ένα ποσοστό μείωσης του πληθυσμού της κατά 96% στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τους θανάτους που έγιναν στρατόπεδα συγκέντρωσης», σημείωσε.

Τι θα έλεγε στο κοινό για να δει την παράσταση; «Θέλουμε να έρθουν να δουν την προσπάθεια που κάνουν παιδιά και έφηβοι για να εκφράσουν την Ιστορία της πόλης τους πάνω στο Ολοκαύτωμα. Γνωρίζουμε τις δύσκολες στιγμές που έζησε η Ελλάδα, την πείνα, την εξαθλίωση, τα βασανιστήρια, αλλά δεν γνωρίζουμε για την Θεσσαλονίκη, για το τι πέρασε η πόλη μας εκείνη την περίοδο. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες λεπτομέρειες. Ουσιαστικά “Το τελευταίο βαγόνι” είναι μια παράσταση για την Ιστορία της πόλης μας».

Συντελεστές

Στην παράσταση θα συμμετέχουν οι αριστούχοι χορευτές της ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού του Poznan της  Πολωνίας  με χορογράφο την Krystyna Frackowiak.  

Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Επιμέλεια Κοστουμιών-Μουσικής-Ποιημάτων: Τριάδα Αρμουτίδου.

Χορογραφίες: Krystyna Frackowiak, Δέσποινα Ιωάννα Τζέπτιμπη, Νίκος Τσουρούκης, Βερονίκη Τσουγκράνη, Νίκη Ρωμανίδου, Ναταλία Μαρτίνη, Γεύση Τζίτα, Φούλα Σαλασίδου, Ίννα Μπογκαϊτσένκο, Στράτος Μπάχαρης, Σοφία Τσοτουλίδου, Ματίνα Μαρκίδου, Τζένη Σαραμάντου, Ελένη Χαραλαμπίδου, Ρούλα Μαριανού, Μαρία Αθανασιάδου.

Διδασκαλία υποκριτικής από τους καθηγητές του "Σύγχρονου θεάτρου Βασίλης Διαμαντόπουλος - Θεατρικό εργαστήρι για εφήβους": Κατερίνα Γραμμενίδου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Δόμνα Χουρναζίδου.

Είσοδος: 22€, 12€, 7€ (μειωμένης ορατότητας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ