22

JUN
2018

Ο Σπύρος Σμυρνής μιλάει για την συλλογή διηγημάτων του «Ανθρώπινες Σκιές» και για τη μουσική

«Κάθε λέξη που ‘χω γράψει, έχει από πίσω της το δικό της soundtrack»

08 Mar 201819.00

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Ανθρώπων Σκιές» τιτλοφορείται η πρώτη συλλογή 21 διηγημάτων του Σπύρου Σμυρνή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ και η οποία θα παρουσιαστεί την Κυριακή 11 Μαρτίου, στις 19.00, στην Ζώγια (Αλεξάνδρου Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη). Σκοπός; Η γνωριμία με τον συγγραφέα, η γνωριμία με τις λέξεις και τις ιστορίες που αποτυπώνει στο χαρτί του, η γνωριμία με την φρέσκια λογοτεχνική τάση, που αφήνει μια πιο ελεύθερη γλώσσα να μας παρασύρει.

«Οι σκιές για μένα είναι σιωπηλός ακόλουθος του εαυτού μας», τόνισε ο συγγραφέας που εδώ και χρόνια εργάζεται στο γραφείο τύπου της Didi Music, της εταιρείας που διοργανώνει συναυλίες με γνωστούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, δίνοντας έμφαση στην ροκ μουσική. Είπε πως τον γοήτευαν ανέκαθεν οι ιστορίες και πως ήθελε να γράψει κι αυτός τις δικές του ιστορίες. Τώρα το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Μα πάντα πίσω από τις λέξεις του υπάρχει η μουσική! «Κάθε λέξη που ‘χω γράψει ποτέ, έχει από πίσω της το δικό της soundtrack. Κάθε τραγούδι που έχει κρυφτεί στις σελίδες του βιβλίου έχει πάρει μαζί του και ένα κομμάτι δικό μου!», μάς είπε.

-Οι σκιές συνήθως δείχνουν μια άλλη εικόνα από την πραγματική. Κρύβουν την αλήθεια. Τι αντιπροσωπεύουν οι ανθρώπινες σκιές του βιβλίου σας;

-Ενδιαφέρουσα αντιστοιχία για τις σκιές. Για μένα είναι περισσότερο ο σιωπηλός ακόλουθος του εαυτού μας. Δεν μιλούν, δεν έχουν σαρκί και κόκαλα μα φέρουν το βάρος των ανείπωτων, των άυλων, αυτών που δεν είναι εύκολα ορατά με γυμνό μάτι. Οι ανθρώπινες σκιές είναι λοιπόν ήρωες που αντιμετωπίζουν βαρέως την φυσική φθορά του χρόνου και την συναισθηματική φθορά του έρωτα. Μια κάστα ρομαντικών, σε ένα κόσμο που κανείς δεν συγχωρεί όσους από έρωτα εκπέσαν.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό να με γοητεύουν όσοι λέγανε ιστορίες. Όχι για αυτούς τους μεγάλους και τρανούς που αναπαράγονται στις εφημερίδες και στα δελτία ειδήσεων, μα για εκείνους που ένα βράδυ ζήσανε λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο, σταμάτησαν λοιπόν τον χρόνο σε εκίνη την στιγμή και έγιναν στα χείλη κάποιου ιστορία. Νομίζω πως έτσι ξεκίνησαν όλα. Ήθελα και γω να γράψω ιστορίες για όλους αυτούς που γνώρισα κάποια «μεθυσμένη» στιγμή της ζωής μου. Άλλες φορές από αλκοόλ, άλλες από έρωτα, άλλοτε από φόβο, και άλλοτε από οργή μέθυσα μαζί τους.

-Σε σημείωμά σας για το βιβλίο χωρίζετε τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες: αυτούς που μάχονται και αυτούς που έπαψαν να αγωνίζονται. Γιατί;

-Νομίζω πως όλες οι άλλες κατηγορίες που επιχειρούν να χωρίσουν τους ανθρώπους (κατά φύλο, ηλικία, πατρίδα και λοιπά) δεν έχουν και τόση σημασία. Στο τέλος της ημέρας φάτσα απέναντι στον καθρέφτη σου βλέπεις τον εαυτό σου. Και εκείνος κρίνει καλύτερα από τον καθένα αν προσπάθησες ή όχι να γίνεις αυτό που ήθελες όταν θα μεγάλωνες τελικά.

-Η κύρια ενασχόλησή σας είναι στον χώρο της μουσικής. Πόσο επηρέασε το γράψιμό σας; Και τι σημαίνει η μουσική για εσάς; 

-Με ένα φίλο από αυτούς που αποκαλώ αδερφικό λέμε συχνά πως αν δεν υπήρχε η μουσική θα είχαμε τινάξει πιθανόν τα μυαλά μας στον αέρα. Κάθε λέξη που χω γράψει ποτέ, έχει από πίσω της το δικό της soundtrack. Κάθε τραγούδι που έχει κρυφτεί στις σελίδες του βιβλίου έχει πάρει μαζί του και ένα κομμάτι δικό μου!

Χρήσιμα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελένη Σκάρπου , η δημοσιογράφος - διευθύντρια εκδοτικού οίκου ΠΑΜΑΚ Ιωάννα Δανδέλια και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων

Ανδριάνα Κουλιέρη .

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και στο διαδικτυακό κατάστημα των εκδόσεων ΠΝΟΗ: https://www.ekdoseispnoi.gr/ index.php/el/

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)

Τύπος ΘεσσαλονίκηςΘεσσαλονίκη: Σάββατο βράδυ με… χορούς στη Νέα Παραλία!

Πολιτισμός22 Jun 201819.47

Στο Αμφιθέατρο του Κήπου των Εποχών


Θεσσαλονίκη: Το ΜΜΣΤ κάνει ανοιχτή πρόσκληση σε μουσικούς

Πολιτισμός22 Jun 201818.50

Για να φιλοξενήσει μουσικές εκδηλώσεις στο αμφιθέατρό του


Θεσσαλονίκη: Το “13” πάει στο Θέατρο Κήπου για καλό σκοπό

Πολιτισμός22 Jun 201818.40

Τα έσοδα θα δοθούν στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών


1ο Μykonos Αrt Festival με Τσόκλη, Ξαρχάκο και Πρωτοψάλτη

Πολιτισμός22 Jun 201818.30

Θα είναι πρωταγωνιστές στα εγκαίνια του


Θεσσαλονίκη: Νέα ονόματα για το φετινό Reworks

Πολιτισμός22 Jun 201818.20

Ποιοι θα έρθουν στην πόλη μας για live


Ο δήμος Μήλου προσκαλεί τη Μπιγιονσέ για να πετύχει επιστροφή αρχαίου αγάλματος

Πολιτισμός22 Jun 201815.50

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για τον επιστροφή του αγάλματος της Αφροδίτης στην «πατρίδα της»

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν συναυλία στους Βασιλικούς Μακεδονικούς Τάφους των Αιγών

Πολιτισμός22 Jun 201812.20

Με τίτλο «Μπαρόκ Άριες και Ρομαντικοί Χοροί» από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός22 Jun 201811.30

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…


Γιάννης Γρηγοράκης: «Το όνειρο είναι ένα αντίδοτο στις ανθρώπινες συμφορές»

Πολιτισμός22 Jun 201801.00

Ο συγγραφέας μάς μίλησε με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο «Αληθινοί και ονειροπόλοι»


Θεσσαλονίκη: Έρχεται η Γιορτή Πανσελήνου για όλους, στο Μέγαρο!

Πολιτισμός21 Jun 201820.08

Από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής ΘεσσαλονίκηςΜασούτηςΕΛΠΕMollers


ΔΕΘ

Typosthes.gr - Twitter

Θέατρο ΤπαρτυTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία