23

ΜΑΡ
2018

Ο σκηνοθέτης μιλά στο Typosthes.gr για την παράσταση «Περλιμπλίν και Μπελίσα»

Αλέκος Σπυριδάκης: «Ο Λόρκα έχει γράψει έναν ύμνο στην ανιδιοτελή αγάπη»

09 Μαρ 201819.40

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Την ιστορία του μοναχικού μεσήλικα Δον Περλιμπλίν που αγάπησε την πολύ νεότερή του Μπελίσα και την αυτοθυσία του στο όνομα του έρωτα, ζωντανεύει από σήμερα (9/3/2018) στη σκηνή του Θεάτρου Τ (Αλ. Φλέμινγκ 16) η Ομάδα Τέχνης Oberon. Ο Λόρκα έχει γράψει έναν ύμνο στην ανιδιοτελή αγάπη», σημείωσε ο Αλέκος Σπυριδάκης που σκηνοθετεί το έργο του Federico Garcia Lorca «Περλιμπλίν και Μπελίσα». 

Απαντώντας σε ερώτησή μας γιατί μας απασχολεί πάντα ο έρωτας είπε πως «είναι πρωταρχικό ζητούμενο της ανθρώπινης φύσης άσχετα με το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της κάθε εποχής». Τόνισε πως στην εποχή της κρίσης στη ζωή της ομάδας του ξαναμπήκε η αλληλεγγύη και η συνεργασία. «Θεωρούμε ότι με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη στο χώρο της τέχνης πολλά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

-Γιατί αποφασίσατε να ανεβάσετε αυτό το έργο;

-Ο Λόρκα είναι ένας συγγραφέας που πάντα μας γοήτευε σαν ομάδα. Το έργο το είχαμε εντοπίσει μερικά χρόνια πριν, το βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να το ανεβάσουμε τώρα. Μας συγκίνησε η κωμικοτραγική ιστορία του Δον Περλιμπλίν και μας έβαλε σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο ανάγοντάς το στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο των δύσκολων ρυθμών της καθημερινότητας μας.

-Τι μεταφέρει το έργο του Λόρκα για την αγάπη και τη δύναμή της;

-Η αγάπη είναι το πιο ευγενές συναίσθημα. Σε κάνει δυνατό, σε γεμίζει πίστη και αισιοδοξία. Η αγάπη και ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής. Ο Λόρκα έχει γράψει έναν ύμνο στην ανιδιοτελή αγάπη. Ο Περλιμπλίν από ανέραστος μοναχικός μεσήλικας καταφέρνει να μεταμορφωθεί σε έναν φλογερό νέο που μπορεί να κάνει τα πάντα στο όνομα της αγάπης. Καταφέρνει να μεταμορφώσει και την νεαρή Μπελίσα σε ολοκληρωμένο άνθρωπο. Με την αυτοθυσία του, στο όνομα του έρωτα, καταφέρνει να ξυπνήσει την ψυχή της Μπελίσας, να την αφυπνίσει και να αποκτήσει και  «ψυχή» εκτός από «σώμα». Οπότε το ολοκληρωτικό αυτό συναίσθημα δημιουργεί ολοκληρωμένους ανθρώπους με ψυχή και σώμα….

-Γιατί ο έρωτας συνεχίζει να μας απασχολεί σε όποια εποχή κι αν ζούμε;

-Ο έρωτας μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Είναι πρωταρχικό ζητούμενο της ανθρώπινης φύσης άσχετα με το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της κάθε εποχής. Ο άνθρωπος ολοκληρώνεται μέσα από τον Άλλον και αναζητά συνεχώς αυτήν την ολοκλήρωση. Ο Λόρκα έχει γράψει στο έργο Περλιμπλίν και Μπελίσα «… εγώ είμαι η ψυχή μου κι εσύ είσαι το κορμί σου….», αν ενωθούν τα δυο αυτά δημιουργούν το Ένα το Όλον της ανθρώπινης ύπαρξης.

-Η ομάδα τέχνης Οberon έχει μια πορεία στην πόλη παρά την κρίση που διανύουμε. Πως αντιμετωπίζετε τα εμπόδια που συναντάτε;

-Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε μια εποχή κρίσης που έχει κρατήσει πολλά χρόνια. Σε αυτό το διάστημα πολλά έχουν αλλάξει. Το βασικό που ξαναμπήκε στη ζωή μας είναι η αλληλεγγύη και η συνεργασία. Ως ομάδα στοχεύουμε σε αυτά. Θεωρούμε ότι με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη στο χώρο της τέχνης πολλά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Με τη συνεργασία και την αγάπη για αυτό που κάνουμε υπάρχει η δυνατότητα να ξεπεραστούν κάποια από τα εμπόδια που παρουσιάζονται. Το σημαντικότερο που έκανε η κρίση είναι ότι έβγαλε τον κόσμο έξω…. Ο κόσμος έρχεται στο θέατρο και στηρίζει τους ανθρώπους που δουλεύουν με συνέπεια και ειλικρίνεια.

-Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

-Αυτό που ελπίζουμε για το μέλλον είναι να έχουμε δύναμη και πίστη στη δουλειά μας. Να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουμε το ίδιο όραμα και να εκφραζόμαστε μέσα από την τέχνη μας και την συναναστροφή μας.

Συντελεστές

Μετάφραση: Oberon Art Group, Σκηνοθεσία: Αλέκος Σπυριδάκης, Μουσική: Μιχάλης Γούτης (πρωτότυπη μουσική σύνθεση για την παράσταση), Σκηνικά - Κοστούμια: Δώρα Γκουνιαρούδη, Μαρία Σταυράκη, Παραγωγής - Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης, Παραγωγή: Ομάδα Τέχνης Oberon. Παίζουν:  Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Δήμητρα Πάσιου, Σοφία Σασλή.

Χρήσιμα

Παραστάσεις από 9/3 έως 1/4: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:30 στο Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16). Είσοδος: 10€ κανονικό, 8€ φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικό. Προπώληση: IANOS (Αριστοτέλους 7) – Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon (Φιλίππου 71) και στο ταμείο του θεάτρου (Ώρες: Δευτέρα – Κυριακή 11:00 -14:00 & 18:00-21:00). Τηλ κρατήσεων: 2310 854 333.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος Θεσσαλονίκης


Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Χριστίνα Γυφτάκη: «Το “Himmelweg” είναι ένα έργο διαχρονικό»

Πολιτισμός23 Μαρ 201800.30

Η σκηνοθέτης μίλησε για το έργο του Juan Mayorga που παίζεται στο Θέατρο Αυλαία


Θεσσαλονίκη: Κερδίστε προσκλήσεις για το «Jazz for kids»

Πολιτισμός22 Μαρ 201822.34

Διαγωνισμός για τους αναγνώστες του typosthes.gr


Θεσσαλονίκη: «Το σπίτι»: μια αλλιώτικη performance σε υπόγειο

Πολιτισμός20 Μαρ 201821.05

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Νέο στέκι για τα γράμματα και τις τέχνες στο κέντρο της πόλης

Πολιτισμός20 Μαρ 201820.55

Ο πολυχώρος του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ υποδέχεται το κοινό με εγκαίνια στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Θεσσαλονίκη: Στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη σε γερανό του Μετρό

Πολιτισμός20 Μαρ 201820.50

Δράσεις και εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 

Θεσσαλονίκη: Ελληνογερμανική συνεργασία στην τέχνη

Πολιτισμός20 Μαρ 201820.43

Μέσα από το πρόγραμμα Transfer International  της Γραμματείας Πολιτισμού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας  -Μέχρι πότε οι συμμετοχές και σε ποιους απευθύνεται     

«Ο John Cage όρισε στην τύχη κάποια στοιχεία των συνθέσεών του»

Πολιτισμός20 Μαρ 201820.37

Ο Dani Joss και η Δροσιά Τριαντάκη μιλούν για το φετινό Unit Motives όπου 12 χορευτές από 6 χώρες χορεύουν έργα του John Cage στο Vitruvian Thing

Άρωμα… Κούβας στη Θεσσαλονίκη!

Πολιτισμός20 Μαρ 201820.34

Από το «Art e Danza-Cuban Project» με χορευτές και μουσικούς που διαδίδουν την Αφροκουβανέζικη κουλτούρα με επίκεντρο τον χορό

Αναστηλώνεται με €1,2 εκατ. το Βαλιδέ Τζαμί στη Μυτιλήνη

Πολιτισμός20 Μαρ 201811.40

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1981, αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή εργασία συντήρησής του 

Λέσβος: Μέτρα προστασίας σε εκκλησιαστικά μνημεία που επλήγησαν από το σεισμό

Πολιτισμός20 Μαρ 201810.40

Με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού - Ποιες παρεβάσεις έχουν γίνει

Μασούτης
ΕΛΠΕhemaplexAutoInterlife KidsTyposthes.gr - Twitter

Θέατρο ΤTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία