22

JUN
2018

Ο σκηνοθέτης μιλά στο Typosthes.gr για την παράσταση «Περλιμπλίν και Μπελίσα»

Αλέκος Σπυριδάκης: «Ο Λόρκα έχει γράψει έναν ύμνο στην ανιδιοτελή αγάπη»

09 Mar 201819.40

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Την ιστορία του μοναχικού μεσήλικα Δον Περλιμπλίν που αγάπησε την πολύ νεότερή του Μπελίσα και την αυτοθυσία του στο όνομα του έρωτα, ζωντανεύει από σήμερα (9/3/2018) στη σκηνή του Θεάτρου Τ (Αλ. Φλέμινγκ 16) η Ομάδα Τέχνης Oberon. Ο Λόρκα έχει γράψει έναν ύμνο στην ανιδιοτελή αγάπη», σημείωσε ο Αλέκος Σπυριδάκης που σκηνοθετεί το έργο του Federico Garcia Lorca «Περλιμπλίν και Μπελίσα». 

Απαντώντας σε ερώτησή μας γιατί μας απασχολεί πάντα ο έρωτας είπε πως «είναι πρωταρχικό ζητούμενο της ανθρώπινης φύσης άσχετα με το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της κάθε εποχής». Τόνισε πως στην εποχή της κρίσης στη ζωή της ομάδας του ξαναμπήκε η αλληλεγγύη και η συνεργασία. «Θεωρούμε ότι με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη στο χώρο της τέχνης πολλά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

-Γιατί αποφασίσατε να ανεβάσετε αυτό το έργο;

-Ο Λόρκα είναι ένας συγγραφέας που πάντα μας γοήτευε σαν ομάδα. Το έργο το είχαμε εντοπίσει μερικά χρόνια πριν, το βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να το ανεβάσουμε τώρα. Μας συγκίνησε η κωμικοτραγική ιστορία του Δον Περλιμπλίν και μας έβαλε σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο ανάγοντάς το στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο των δύσκολων ρυθμών της καθημερινότητας μας.

-Τι μεταφέρει το έργο του Λόρκα για την αγάπη και τη δύναμή της;

-Η αγάπη είναι το πιο ευγενές συναίσθημα. Σε κάνει δυνατό, σε γεμίζει πίστη και αισιοδοξία. Η αγάπη και ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής. Ο Λόρκα έχει γράψει έναν ύμνο στην ανιδιοτελή αγάπη. Ο Περλιμπλίν από ανέραστος μοναχικός μεσήλικας καταφέρνει να μεταμορφωθεί σε έναν φλογερό νέο που μπορεί να κάνει τα πάντα στο όνομα της αγάπης. Καταφέρνει να μεταμορφώσει και την νεαρή Μπελίσα σε ολοκληρωμένο άνθρωπο. Με την αυτοθυσία του, στο όνομα του έρωτα, καταφέρνει να ξυπνήσει την ψυχή της Μπελίσας, να την αφυπνίσει και να αποκτήσει και  «ψυχή» εκτός από «σώμα». Οπότε το ολοκληρωτικό αυτό συναίσθημα δημιουργεί ολοκληρωμένους ανθρώπους με ψυχή και σώμα….

-Γιατί ο έρωτας συνεχίζει να μας απασχολεί σε όποια εποχή κι αν ζούμε;

-Ο έρωτας μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Είναι πρωταρχικό ζητούμενο της ανθρώπινης φύσης άσχετα με το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της κάθε εποχής. Ο άνθρωπος ολοκληρώνεται μέσα από τον Άλλον και αναζητά συνεχώς αυτήν την ολοκλήρωση. Ο Λόρκα έχει γράψει στο έργο Περλιμπλίν και Μπελίσα «… εγώ είμαι η ψυχή μου κι εσύ είσαι το κορμί σου….», αν ενωθούν τα δυο αυτά δημιουργούν το Ένα το Όλον της ανθρώπινης ύπαρξης.

-Η ομάδα τέχνης Οberon έχει μια πορεία στην πόλη παρά την κρίση που διανύουμε. Πως αντιμετωπίζετε τα εμπόδια που συναντάτε;

-Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε μια εποχή κρίσης που έχει κρατήσει πολλά χρόνια. Σε αυτό το διάστημα πολλά έχουν αλλάξει. Το βασικό που ξαναμπήκε στη ζωή μας είναι η αλληλεγγύη και η συνεργασία. Ως ομάδα στοχεύουμε σε αυτά. Θεωρούμε ότι με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη στο χώρο της τέχνης πολλά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Με τη συνεργασία και την αγάπη για αυτό που κάνουμε υπάρχει η δυνατότητα να ξεπεραστούν κάποια από τα εμπόδια που παρουσιάζονται. Το σημαντικότερο που έκανε η κρίση είναι ότι έβγαλε τον κόσμο έξω…. Ο κόσμος έρχεται στο θέατρο και στηρίζει τους ανθρώπους που δουλεύουν με συνέπεια και ειλικρίνεια.

-Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

-Αυτό που ελπίζουμε για το μέλλον είναι να έχουμε δύναμη και πίστη στη δουλειά μας. Να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουμε το ίδιο όραμα και να εκφραζόμαστε μέσα από την τέχνη μας και την συναναστροφή μας.

Συντελεστές

Μετάφραση: Oberon Art Group, Σκηνοθεσία: Αλέκος Σπυριδάκης, Μουσική: Μιχάλης Γούτης (πρωτότυπη μουσική σύνθεση για την παράσταση), Σκηνικά - Κοστούμια: Δώρα Γκουνιαρούδη, Μαρία Σταυράκη, Παραγωγής - Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης, Παραγωγή: Ομάδα Τέχνης Oberon. Παίζουν:  Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Δήμητρα Πάσιου, Σοφία Σασλή.

Χρήσιμα

Παραστάσεις από 9/3 έως 1/4: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:30 στο Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16). Είσοδος: 10€ κανονικό, 8€ φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικό. Προπώληση: IANOS (Αριστοτέλους 7) – Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon (Φιλίππου 71) και στο ταμείο του θεάτρου (Ώρες: Δευτέρα – Κυριακή 11:00 -14:00 & 18:00-21:00). Τηλ κρατήσεων: 2310 854 333.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος ΘεσσαλονίκηςΘεσσαλονίκη: Σάββατο βράδυ με… χορούς στη Νέα Παραλία!

Πολιτισμός22 Jun 201819.47

Στο Αμφιθέατρο του Κήπου των Εποχών


Θεσσαλονίκη: Το ΜΜΣΤ κάνει ανοιχτή πρόσκληση σε μουσικούς

Πολιτισμός22 Jun 201818.50

Για να φιλοξενήσει μουσικές εκδηλώσεις στο αμφιθέατρό του


Θεσσαλονίκη: Το “13” πάει στο Θέατρο Κήπου για καλό σκοπό

Πολιτισμός22 Jun 201818.40

Τα έσοδα θα δοθούν στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών


1ο Μykonos Αrt Festival με Τσόκλη, Ξαρχάκο και Πρωτοψάλτη

Πολιτισμός22 Jun 201818.30

Θα είναι πρωταγωνιστές στα εγκαίνια του


Θεσσαλονίκη: Νέα ονόματα για το φετινό Reworks

Πολιτισμός22 Jun 201818.20

Ποιοι θα έρθουν στην πόλη μας για live


Ο δήμος Μήλου προσκαλεί τη Μπιγιονσέ για να πετύχει επιστροφή αρχαίου αγάλματος

Πολιτισμός22 Jun 201815.50

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για τον επιστροφή του αγάλματος της Αφροδίτης στην «πατρίδα της»

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν συναυλία στους Βασιλικούς Μακεδονικούς Τάφους των Αιγών

Πολιτισμός22 Jun 201812.20

Με τίτλο «Μπαρόκ Άριες και Ρομαντικοί Χοροί» από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός22 Jun 201811.30

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…


Γιάννης Γρηγοράκης: «Το όνειρο είναι ένα αντίδοτο στις ανθρώπινες συμφορές»

Πολιτισμός22 Jun 201801.00

Ο συγγραφέας μάς μίλησε με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο «Αληθινοί και ονειροπόλοι»


Θεσσαλονίκη: Έρχεται η Γιορτή Πανσελήνου για όλους, στο Μέγαρο!

Πολιτισμός21 Jun 201820.08

Από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής ΘεσσαλονίκηςΜασούτηςΕΛΠΕMollers


ΔΕΘ

Typosthes.gr - Twitter

Θέατρο ΤπαρτυTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία