23

ΜΑΡ
2018

«Το κυνηγητό» των μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Πρώτο βραβείο για ταινία από μαθητές της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

10 Μαρ 201817.58

Δύο ιστορίες αγωνίας και φόβου, ο διωγμός των Ελλήνων Εβραίων από τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, «μπλέκονται» στην ταινία «Το κυνηγητό» που χάρισε στην ομάδα κινηματογράφου των Λυκείων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής το πρώτο βραβείο στον μαθητικό διαγωνισμό με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι».

Οι μαθητές με την καθοδήγηση του καθηγητή τους, υπεύθυνου της κινηματογραφικής ομάδας, Ιωάννη Γκόγκου έγραψαν το σενάριο, διένειμαν τους ρόλους, σκηνοθέτησαν, έπαιξαν και επιμελήθηκαν την ταινία που διακρίθηκε για την πρωτοτυπία και το δυνατό μήνυμά της.

Το club κινηματογράφου του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μοιράστηκε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού με ακόμη τέσσερα σχολεία της Αττικής.


«Η ιδέα και το σενάριο είναι του Δημήτρη Τάσιου. Το bullying και οι Έλληνες Εβραίοι είναι ξεχωριστές ιστορίες, αλλά τις ενώνει η ταινία που δημιουργήσαμε. Είναι μία ταινία για ανθρώπους που είναι κυνηγημένοι από άλλους, που δέχονται επίθεση, που τρέχουν για να γλιτώσουν. Τη συζητήσαμε την ιδέα όλη η ομάδα, όλο το club κινηματογράφου, προσθέσαμε κάποια στοιχεία, προτείναμε κάποια άλλα» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» ο Κωνσταντίνος Τσίγγανας, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ταινία.

Συμφωνήσαμε να είναι μία μικρής διάρκειας ταινία, αλλά με ξεκάθαρο μήνυμα. Το συζητήσαμε με τον καθηγητή μας που έχει πολλές γνώσεις για τον κινηματογράφο και μας βοήθησε στον εξοπλισμό, τόνισε.

«Αποφασίσαμε να εκφραστούν πιο ελεύθερα, πιο δημιουργικά οι μαθητές πάνω στο θέμα του Ολοκαυτώματος και είπαμε να το συσχετίσουν με τον σχολικό εκφοβισμό» εξήγησε ο υπεύθυνος της ομάδας κινηματογράφου, Ιωάννης Γκόγκος, ο οποίος δήλωσε περήφανος για το βραβείο που κέρδισαν οι έντεκα δημιουργοί της μικρού μήκους ταινίας.

Ο καθηγητής και οι μαθητές δεν περίμεναν να αποσπάσουν το πρώτο βραβείο στον μαθητικό διαγωνισμό ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» που διοργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, κυρίως επειδή η ομάδα κινηματογράφου του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής έχει λάβει αρκετές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια.

«Δεν το περιμέναμε, δεν ξέραμε τι έκαναν τα άλλα σχολεία, πόσο καλύτερο ή χειρότερο ήταν το δικό μας φιλμάκι. Δεν είχαμε σκοπό τη νίκη. Θέλαμε να φτιάξουμε μία ταινία, να μας αρέσει χωρίς να έχουμε βασικό στόχο τη βράβευση από το υπουργείο Παιδείας. Επίσης η ομάδα κινηματογράφου της Σχολής είχε διακριθεί τις προηγούμενες χρονιές και θεωρούσαμε ότι δεν μπορεί να βραβευθούμε πάλι εμείς. Τελικά μέτρησε αυτό που λέγαμε από την αρχή μικρή ταινία, απλό και καθαρό το μήνυμα για τους Έλληνες Εβραίους για τον σχολικό εκφοβισμό, την αγωνία, τον φόβο και τον πόνο των ανθρώπων» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Τσίγγανας.

Ο Κωνσταντίνος Τσίγγανας και δύο συμμαθήτριές του (Ευαγγελία Γιαγκοζόγλου και Αικατερίνη Τσελεκίδου) από την ενδεκαμελή ομάδα κληρώθηκαν και θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του 'Αουσβιτς στην Πολωνία.

Η ομάδα κινηματογράφου δημιουργήθηκε τη σχολική χρονιά 2003-2004 από τον Ιωάννη Γκόγκο, ο οποίος διδάσκει Τεχνολογία Τροφίμων και έχει μία σχέση πάθους με τον κινηματογράφο.

«Αγαπώ τον κινηματογράφο, βλέπω πολλές ταινίες και για τη δημιουργία των ταινιών παρακολουθώ επιμορφώσεις» ανέφερε ο κ. Γκόγκος τονίζοντας ότι το δυσκολότερο κομμάτι είναι η συγκρότηση της ομάδας.

«Είναι δύσκολο να ενώσεις τους μαθητές, να τους κάνεις μία ομάδα. Αν το καταφέρεις, μετά όλα τα άλλα γίνονται εύκολα» υπογράμμισε.

Η ταινία «Το κυνηγητό» είναι η όγδοη διάκριση που κατακτά η ομάδα κινηματογράφου τα τελευταία έξι χρόνια με δημιουργίες που πραγματεύονται κυρίως κοινωνικά θέματα.

Με την ταινία «Μοιραία πτώση» απέσπασε το 2ο βραβείο, στον μαθητικό διαγωνισμό «Πάμε Σινεμά» (2012). Η ταινία «The Farmer» κέρδισε το 1ο βραβείο στον ευρωπαϊκό μαθητικό διαγωνισμό του European Council of Young Farmers (2013). Η ταινία «Λουλουδένιες Παρασκευές» απέσπασε τιμητική διάκριση στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό (2014). Η ταινία «Αργά» έλαβε το 1ο βραβείο στον δεύτερο εθνικό διαγωνισμό πολυμέσων για την οδική ασφάλεια (2014) και η ταινία «Κανείς δεν ξέρει» απέσπασε το 3ο βραβείο στο διαγωνισμό της ΕΡΤ "Ας τελειώνουμε με το AIDS" (2016).


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος Θεσσαλονίκης


Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Χριστίνα Γυφτάκη: «Το “Himmelweg” είναι ένα έργο διαχρονικό»

Πολιτισμός23 Μαρ 201800.30

Η σκηνοθέτης μίλησε για το έργο του Juan Mayorga που παίζεται στο Θέατρο Αυλαία


Θεσσαλονίκη: Κερδίστε προσκλήσεις για το «Jazz for kids»

Πολιτισμός22 Μαρ 201822.34

Διαγωνισμός για τους αναγνώστες του typosthes.gr


Θεσσαλονίκη: «Το σπίτι»: μια αλλιώτικη performance σε υπόγειο

Πολιτισμός20 Μαρ 201821.05

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Νέο στέκι για τα γράμματα και τις τέχνες στο κέντρο της πόλης

Πολιτισμός20 Μαρ 201820.55

Ο πολυχώρος του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ υποδέχεται το κοινό με εγκαίνια στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Θεσσαλονίκη: Στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη σε γερανό του Μετρό

Πολιτισμός20 Μαρ 201820.50

Δράσεις και εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 

Θεσσαλονίκη: Ελληνογερμανική συνεργασία στην τέχνη

Πολιτισμός20 Μαρ 201820.43

Μέσα από το πρόγραμμα Transfer International  της Γραμματείας Πολιτισμού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας  -Μέχρι πότε οι συμμετοχές και σε ποιους απευθύνεται     

«Ο John Cage όρισε στην τύχη κάποια στοιχεία των συνθέσεών του»

Πολιτισμός20 Μαρ 201820.37

Ο Dani Joss και η Δροσιά Τριαντάκη μιλούν για το φετινό Unit Motives όπου 12 χορευτές από 6 χώρες χορεύουν έργα του John Cage στο Vitruvian Thing

Άρωμα… Κούβας στη Θεσσαλονίκη!

Πολιτισμός20 Μαρ 201820.34

Από το «Art e Danza-Cuban Project» με χορευτές και μουσικούς που διαδίδουν την Αφροκουβανέζικη κουλτούρα με επίκεντρο τον χορό

Αναστηλώνεται με €1,2 εκατ. το Βαλιδέ Τζαμί στη Μυτιλήνη

Πολιτισμός20 Μαρ 201811.40

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1981, αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή εργασία συντήρησής του 

Λέσβος: Μέτρα προστασίας σε εκκλησιαστικά μνημεία που επλήγησαν από το σεισμό

Πολιτισμός20 Μαρ 201810.40

Με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού - Ποιες παρεβάσεις έχουν γίνει

Μασούτης
ΕΛΠΕhemaplexAutoInterlife KidsTyposthes.gr - Twitter

Θέατρο ΤTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία