Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άρωμα… Κούβας στη Θεσσαλονίκη!

Από το «Art e Danza-Cuban Project» με χορευτές και μουσικούς που διαδίδουν την Αφροκουβανέζικη κουλτούρα με επίκεντρο τον χορό

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Άρωμα… Κούβας φέρνουν στην πόλη μας τα μέλη του «Art e Danza-Cuban Project» που συνεχίζουν να διδάσκουν και να διαδίδουν την Αφροκουβανέζικη κουλτούρα με επίκεντρο τον χορό.

Και από την Τετάρτη 21 Μάρτη 2018 (από 19.00 μέχρι 24.00 με ελάχιστη χρέωση 5 ευρώ) θα ξεκινήσει το νέο τους project σε συνεργασία με το Μπονμπονέλλα Cute Bar (Κων.Καραμανλή, δίπλα στο Παπάφειο): μία βραδιά που θυμίζει παλιά Κούβα. «Το “La Cubana” θα είναι ένα ταξίδι με τη χρονομηχανή στη ξεθωριασμένη αίγλη της Κούβας. Φανταζόμαστε την μουσικοχορευτική κουλτούρα της παλιάς Αβάνας παντρεμένη με το σήμερα», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βραδιά με Αφροκουβανέζικους χορούς.

Πώς όμως γεννήθηκε το Art e Danza-Cuban Project; «Η ιδέα ξεκίνησε με αφορμή την ανάγκη για έκφραση, ώστε να έρθει η ευχαρίστηση μέσα από την δημιουργία στην καθημερινότητάς μας, να έρθει η ένωση μέσα από την “γιορτή'' που κάθε στιγμή  χρειάζεται να βιώνουμε'», σχολίασε στον «Τ.Θ.» η δημιουργός της ομάδας Μάρθα Θεραπίδου.

Η ίδια είναι δασκάλα και χορογράφος παραδοσιακών κουβανέζικων και αφροκουβανέζικων χορών. Από το 1988 άρχισε τα πρώτα της ερασιτεχνικά βήματα στον χορό, και από το 2009 έως σήμερα που χορεύει επαγγελματικά έχει συνεργαστεί με πολλές γνωστές ομάδες χορού οι οποίες έχουν διακριθεί σε εθνικό και παγκόσμιο διαγωνισμό.

Παράλληλα συνεχίζει τον χορό και στην Κούβα, το δεύτερο σπίτι της όπως την αποκαλεί, στο Conjunto Folklorico National de Cuba, κάνοντας μαθήματα χορού, τραγουδιού και μουσικής, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα από τους ακαδημαϊκούς Domingo Pau και Jennyselt Galata.

«Η πορεία για να δημιουργηθεί η παρέα αυτή ήταν μοναχική, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια προσωπικής δουλειάς και μελέτης για να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε στον πληθυντικό, ''έχουμε, χορεύουμε, παρουσιάζουμε, διοργανώνουμε''», σημείωσε η κυρία Θεραπίδου. Σήμερα έχουν 60 περίπου ενεργά μέλη.

«Υπήρχαν πολλές ιδέες που κάποια στιγμή χρειάστηκε να γίνουν πραγματικότητα και η εμπνεύστρια του Art e Danza ένιωσε την επιθυμία να μοιραστεί με σεβασμό μία παράδοση που αγαπάει. Ο σκοπός ήταν να χτιστεί κάτι γερό, να δημιουργηθεί μία βάση όπου θα έχουν όλοι την ευκαιρία να απολαύσουν μαθαίνοντας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τις γνώσεις, με εκτίμηση στους δασκάλους  και σε όλους όσους είναι κομμάτι αυτής της δουλειάς. Δημιουργώντας παράλληλα βέβαια μία βάση για σωστή εκπαίδευση για τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο αυτό, πάνω από όλα να προσπαθούν να πορεύονται με σεβασμό και επαγγελματικότητα.

Συμμετέχοντας στο project με τα εβδομαδιαία μαθήματα μπορεί κάποιος να γνωρίσει, να χορέψει, να τραγουδήσει να γελάσει, να ιδρώσει, να μοιραστεί, να αγαπήσει. Έτσι ώστε να νιώθει ότι παράγει έργο, ότι είναι μέρος ενός συνόλου, ότι προσφέρει, ότι δημιουργεί... Ότι είναι μέλος μία παρέας», συμπλήρωσε η Ευσταθία Μπατσάκη που είναι συνεργάτης του πρότζεκτ.

Τόνισαν πως επιλέγουν αυστηρά τις δράσεις τους ώστε να προετοιμάζονται καλά «για ένα όμορφο αποτέλεσμα».

"Όλα αυτά ξεκινούν με την διδασκαλία και παρουσίαση κουβανέζικων χορών στην αυθεντική τους μορφή, μετά προχωράνε σε εκπαιδευτικά ταξίδια  για φεστιβάλ χορού στην Ευρώπη και όχι μόνο, και φτάνουν μέχρι και στην πηγή όλων αυτών, την Κούβα. Εστιάζουμε στις ρίζες της παράδοσης του χορού ξεκινώντας από τη βάση έως και τα πιο σύγχρονα είδη της εξέλιξης του", συμπλήρωσαν.

"Γιατί χορεύετε;", τις ρώτησα. «Χορεύουμε για την ένωση αυτή της γιορτής, για την γνώση, για την έκφραση και την δημιουργικότητα για να γνωρίζουμε το σώμα μας αλλά και τον εαυτό μας καλύτερα και για να μένουμε παιδιά...», σημείωσαν. Περισσότερα θα μάθετε αν δείτε τις δράσεις τους από κοντά ή στο: https://www.facebook.com/ArteDanzaCubanProject/.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς – Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν
Τι είπε σχετικά με την πορεία του στη σκηνοθεσία, την οικογένειά του και όσα τον προβληματίζουν στην ελληνική κοινωνία
Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς – Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν