Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ελληνογερμανική συνεργασία στην τέχνη

Μέσα από το πρόγραμμα Transfer International της Γραμματείας Πολιτισμού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας -Μέχρι πότε οι συμμετοχές και σε ποιους απευθύνεται

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ανταλλαγές τεχνών και καλλιτεχνών σε Ελλάδα και Γερμανία θα προωθήσει από φέτος μέχρι και τα τέλη του 2020 το πρόγραμμα Transfer International, το οποίο ίδρυσε και οργανώνει η Γραμματεία Πολιτισμού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (Kultursekretariat NRW).

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προωθεί τις συνεργασίες και τον διάλογο στον χώρο των τεχνών. «Το πρόγραμμα που υλοποιείται ήδη σε Βέλγιο και Ολλανδία σκοπεύει να διευρυνθεί τώρα πια και με τη στήριξη του Goethe-Institut σε Transfer International Ελλάδα», σημείωνε το Goethe-Institut σε σχετική του ανακοίνωση.

«Υπάρχουν πολλά στερεότυπα τα τελευταία χρόνια για τους Έλληνες στην Γερμανία, αλλά και για τους Γερμανούς στην Ελλάδα. Πιστεύουμε πως η τέχνη είναι ένα καλός τρόπος για να δημιουργήσουμε περισσότερη γνώση μεταξύ μας, να αλλάξουμε τα πλαίσια και τα όσα έχουν εδραιωθεί τον τελευταίο καιρό. Θέλουμε να αποκτήσουν νέα δυναμική οι σχέσεις Ελλάδας με την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, να γίνει ένα δίκτυο μεταξύ μας για ένα καλύτερο μέλλον», σημείωνε πριν λίγες μέρες στο Goethe Institut Θεσσαλονίκης ο υπεύθυνος του προγράμματος Dr. Christian Esch σε ενημερωτική συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους από χώρους και φορείς τέχνης της πόλης μας (πχ Reworks, Artecitya, Dot2Dot κ.ά), ενώ ανάλογη συνάντηση προηγήθηκε και στο Goethe Institut της Αθήνας.

Όπως είπε ο κ. Esch μέχρι τα τέλη Απρίλη 2018 όσοι (φορείς και άτομα) έχουν κάποια ιδέα για να προωθήσουν τον ψηφιακό πολιτισμό, τη διαπολιτισμικότητα και την πολυμορφία στον χώρο των τεχνών μπορούν να στείλουν τις προτάσεις τους στο info​@​nrw-kultur.de  . Αφορά σε προτάσεις για κάθε μορφής τέχνης, εκτός από τη δημιουργία ταινιών. Η επιλογή θα γίνει με βάση την καλλιτεχνική ποιότητα στην προσέγγιση της ιδέας. «Θα παίξει ρόλο η δομή και το περιεχόμενο της ιδέας», εξηγούσε ο κ. Esch.

Ανάλογα με την ανταπόκριση και τις προτάσεις που θα κατατεθούν και θα αξιολογηθούν θα ακολουθήσει ενημερωτική εκδήλωση στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία τον Μάη/Ιούνη 2018 που θα προσανατολιστεί σε τοπικούς φορείς εταίρους. Τον Οκτώβρη –Δεκέμβρη θα γίνουν δύο φόρουμ διαλόγου για τον ψηφιακό πολιτισμό και τη διαπολιτισμικότητα ή/και πολυμορφία με τη συμμετοχή ειδικών φορέων και αρμόδιων, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Β. Ρηνανία –Βεστφαλία.

Σχεδιάζονται να γίνουν δύο ανοιχτές προκηρύξεις (open calls) για να προσκληθούν καλλιτέχνες ώστε να αναπτύξουν καλλιτεχνικά πρότζεκτ (η πρώτη τον Μάρτη ή Απρίλη του 2019 και η δεύτερη το πρώτο εξάμηνο του 2020).

Σημειώστε πως το Υπουργείο Πολιτισμού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναμένεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενδεχομένως και οικονομικά.

Η NRWKS, ως κύριος διοργανωτής, θα συνεισφέρει για την προώθηση του εγχειρήματος, τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και τον γενικό συντονισμό το 2019 και το 2020 έως 100.000 € ανά έτος. Για την προετοιμασία και, ενδεχομένως, κάποια πρώτα βήματα το 2018 θα διαθέσει έως 40.000 €.

Το Goethe-Institut παρέχει στο εγχείρημα, τόσο υλικοτεχνική και επικοινωνιακή υποστήριξη, όσο και βοήθεια στην αναζήτηση συνεργαζόμενων ιδρυμάτων και χρηματοδοτών στην Ελλάδα. Περισσότερα: http://www.nrw-kultur.de, www.nrw-kultur-international.de, www.transfer-international.com, www.goethe.de/athen.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Το εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσεις
Aποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους στη σωστή ρύθμιση του σακχάρου, προλαμβάνοντας την εκδήλωση διαβήτη - τουλάχιστον για τις γυναίκες
Το εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσεις