Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέο στέκι για τα γράμματα και τις τέχνες στο κέντρο της πόλης

Ο πολυχώρος του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ υποδέχεται το κοινό με εγκαίνια στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με μια έκθεση 42 έργων από εξώφυλλά του, αλλά και μια παράλληλη δράση λόγου και μουσικής (ανάγνωση ποιημάτων σε ελληνικά, γαλλικά και τουρκικά με μουσική συνοδεία και συμμετοχή των μουσικών Μαλίνα Ηλιοπούλου και Onour Senturk) με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης το περιοδικό «ΕΝΕΚΕΝ» εγκαινιάζει την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 20.00 το νέο του πολυχώρο επί της οδού Πρ. Κορομηλά 37, στον ημιόροφο (τηλ. 2310260597).

«Θα παρουσιάσουμε καλλιτέχνες που τα έργα τους έχουν κοσμήσει εξώφυλλα του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ», σημείωσε ο εκδότης του περιοδικού και ποιητής Γιώργος Γιαννόπουλος, αναφερόμενος το μεσημέρι της Δευτέρας στην έκθεση με τίτλο «Το καρφί στο μάτι: Τραύμα και ιστορία σε αναπαράσταση».

Όπως εξήγησε σχετικά με το σκεπτικό της έκθεσης «στόχος μας είναι το τραύμα και η ιστορία σε αναπαράσταση. Εξ αρχής στο περιοδικό θέλαμε, επιδιώξαμε και πιστεύω ότι πετύχαμε ως ένα βαθμό το συνειδητό διάλογο της εικόνας και του λόγου. Κάθε μας τεύχος είχε ως εξώφυλλο κάποιο έργο ενός εικαστικού ή φωτογράφου είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Ήδη από το γενέθλιο τεύχος το 1995, το εξώφυλλου του οποίου είναι έργο του Νίκου Παραλή.  Πρόκειται για ένα έργο, που απεικόνιζε την κόρη του καλλιτέχνη, μωρό να κοιμάται μπροστά από ένα θαλασσινό τοπίο, και που συμβολικά θα μπορούσε κάποιος να το δει σαν ένα ‘καράβι’ που ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι, όπως και το περιοδικό μας τότε. Η δε φωτογραφία του έργου ήταν βγαλμένη από το Στράτο Καλαφάτη. Μέχρι και το εξώφυλλο στο πρόσφατο τεύχος μας, που φιλοτέχνησε ο Θόδωρος Παπαιωάννου και απεικονίζει την Παλιά Παραλία σχεδόν στο σημείο που βρίσκονται πλέον τα γραφεία του ΕΝΕΚΕΝ».

Σημείωσε πως ήταν δύσκολο να βρεθούν όλα τα εξώφυλλα του περιοδικού που κυκλοφορεί από το 1995, ενώ είπε πως η εκδήλωση την Τετάρτη θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του δημοσιογράφου Λάζαρου Χατζηνάκου.

Όσο για τα γραφεία είπε πως βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σε μια περιοχή με γκαλερί και βιβλιοπωλεία, και αποκάλυψε πως το σημείο στο οποίο στεγάζεται ο χώρος πολιτισμού του ΕΝΕΚΕΝ παλαιότερα φιλοξενούνταν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων. «Τον χώρο σχεδίασε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Γιώργου Κύρου και φέρνει το έξω μέσα, θυμίζει αυλή σπιτιού, με πεζούλα και τους τοίχους να είναι βαμμένοι όπως ένας εξωτερικός χώρος», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Υπενθύμισε πως: «Το ΕΝΕΚΕΝ είναι ένα συλλογικό εγχείρημα που στηρίζουν φίλοι και συνεργάτες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό νομίζω που έχει ενδιαφέρον και ήταν και η ‘ιδιοτυπία’ του περιοδικού είναι ότι προσπάθησε να αναδείξει και να φωτίσει τα συναρμόζοντα πεδία της λογοτεχνίας δηλαδή την κριτική σκέψη, τον φιλοσοφικό λόγο, την ψυχαναλυτική προσέγγιση κλπ. Να δει δηλαδή το λογοτεχνικό φαινόμενο συνολικά, γι’ αυτό και ο υπότιτλος ‘επιθεώρηση πολιτισμού’. Το ΕΝΕΚΕΝ αντιμετωπίζει τον πολιτισμό σφαιρικά ως κοινωνική συνθήκη. Η θέση αυτή εκφράστηκε στην πορεία μας αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες, το έντυπο, το διαδίκτυο, τη σύγχρονη λογοτεχνική ή πολιτιστική πραγματικότητα και τα προβλήματα της ιστορικής περιόδου που διανύουμε. Το ΕΝΕΚΕΝ, μπορούμε να πούμε, προσπάθησε να είναι ένα συλλογικό ‘ημερολόγιο καταστρώματος’ ή ένα συλλογικό μυθιστόρημα, όπου εγγράφεται και εγγράφει την εποχή του που κρίνει και κρίνεται ουσιαστικά».

Τα έργα της έκθεσης υπογράφουν οι Arzu Toker, Caroline Luigi,Derya Kilic, Graig Wherlock, Leon Tshibemba, Morteza Jafari, Ranata Papista, Selikin Tercan, Serhad Bapir, Sonia Elcano, Viktor Semenpeev, Αγγελική Καλαντζή, Αμαλία Ζογλοπίτου, Αναστασία Δεληγιάννη, Άρης Κατσιλάκης, Βασίλης Ιωαννίδης, Βίλλη Γούσιου, Γιάννα Καλή, Γιάννης Βούρος, Γιώργος Ανδρούτσος, Γιώργος Ανέστης, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Πολίτης, Γιώργος Τσακίρης, Διογένης Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Θωμάς Φίλιος, Κυριάκος Λαζαρίδης, Κώστας Καράνος, Λέα Καββαδία, Μαϊτού Μαρέλ, Μάνθα Τσιάλιου, Μαρία Θαμνίδου, Νίκος Κρυωνίδης, Παύλος Βασιλειάδης, Σάμης Ταμπώχ, Σωτήρης Ανδριανός,  Σώτης Ζαχαριάδης, Φίλιππος Μάνος, Φώνης Ζογλοπίτης, Χρήστος Αλαβέρας, Στέφανος Παπαδόπουλος και Χρυσόστομος Μουσμουλίδης.

Την Τετάρτη 21/3 μεταξύ άλλων θα ακουστούν το ποίημα «Θάρρος μεταδοτικό» του Σελαχατίν Ντεμιτράς, ο οποίος υπήρξε διευθυντής στην Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και στη Διεθνή Αμνηστία της Τουρκίας και συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρτίας των Λαών και παραμένει φυλακισμένος από το Νοέμβριο του 2017 –το ποίημα στάλθηκε από τη φυλακή και πρωτοδημοσιεύτηκε στο ΕΝΕΚΕΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ