Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Το σπίτι»: μια αλλιώτικη performance σε υπόγειο

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ένας ξένος χτυπά το κουδούνι. Μια γυναίκα του ανοίγει την πόρτα. Δεν τον περίμενε, όμως τον καλωσορίζει. Ακολουθεί μια συζήτηση. Αρχικά αναίμακτη και για θέματα απλά. Στην πορεία όμως οι δύο άγνωστοι θα έρθουν κοντά, θα συγκρουστούν, θα φτάσουν στα όρια. Μπορεί σε όλο αυτό να έχει θέση και η αγάπη; Και τι δουλειά έχει ένας άλλος άνδρας που εμφανίζεται αφού η γυναίκα εγκαταλείψει την στέγη της; Αλήθεια εσείς θα ανοίγατε την πόρτα σας σε έναν άγνωστο;

Αυτά συμβαίνουν στην θεατρική-ηχητική-εικαστική εγκατάσταση «Το Σπίτι» που παίζεται έως 31/3/2018 (στις 18.00 και στις 21.00) στο υπόγειο πάρκινγκ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης(Μ2).

Η επιλογή του χώρου ήταν αυτή που με ώθησε στο να επιλέξω τη συγκεκριμένη παράσταση. Το πάρκινγκ είναι συνήθως ένας άχρωμος χώρος, αφιλόξενος, απλά για την στάθμευση των αυτοκινήτων. Εδώ τέσσερις καλλιτέχνες, η Βιργινία Διακάκη που έκανε το κείμενο, ο Αλέξης Ρέτσης που έφτιαξε τη μουσική και το sound design, η Χριστίνα Θανάσουλα  που είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση και τους φωτισμούς και ο Δημήτρης Σιαμμάς που ευθύνεται για την εγκατάσταση και τα digital arts, έφτιαξαν μια υβριδική παράσταση που συνδέει λόγο, ήχο, φως και ψηφιακές τέχνες. Σίγουρα κάτι διαφορετικό από όσα έχετε δει, και ίσως όχι για αυτούς που προτιμούν το συμβατικό θέατρο.

Στο… σπίτι που έφτιαξαν οι δημιουργοί θα κληθείτε να μπείτε σε μια λευκή τέντα, να βάλετε τα ακουστικά σας και να ακούσετε ένα ηχογραφημένο θεατρικό έργο, παρακολουθώντας ιδιαίτερα οπτικά εφέ, εικαστικές προβολές, ήχους και μουσική, που κινούνται παράλληλα με το κείμενο.

Το σκηνικό συμπληρώνουν νέον λάμπες που αναβοσβήνουν, και καπνοί. Προσωπικά μου άρεσε ο άψογος ήχος του ηχογραφημένου θεατρικού έργου και οι ανατροπές του που ανιχνεύονται ακόμα και από τις ανάσες των ηθοποιών (Αλεξία Καλτσίκη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νέστορας Κοψιδάς). Διαρκεί περίπου μία ώρα και κοστίζει 5 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ