Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Απρίλιος… ο μήνας του θεάτρου – Νέες παραγωγές στο ΚΘΒΕ

Ποια έργα πήραν παράταση λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού και ποιες νέες παραγωγές ετοιμάζονται

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μπορεί αυτές τις μέρες οι σκηνές του να είναι κλειστές λόγω Μεγάλης Εβδομάδας, όμως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ετοιμάζεται δυναμικά για τα επόμενα βήματά του.

Στο φουλ είναι οι… μηχανές του, οι πρόβες για τις νέες παραγωγές του στο τελικό στάδιο, ενώ παράταση πήραν λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού δύο παραγωγές του.

Τα νέα έργα

Δύο νέες παραγωγές θα κάνουν πρεμιέρα τον Απρίλη. Η πρώτη είναι τα «Ορφανά» του Ντέννις Κέλλυ που θα ανεβούν από το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στο Φουαγιέ της ΕΜΣ σε μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου και σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Το έργο του Ιρλανδού βραβευμένου συγγραφέα διερευνά την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση του καθενός μας. Μήπως στην προσπάθεια να περιχαρακώσουμε τα όριά μας, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας από τους «άλλους», γινόμαστε από θύματα θύτες; Πρόκειται για ένα σύγχρονο κείμενο που εγείρει ερωτήματα, θέτει διλήμματα και προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με τη βία και το ρατσισμό σήμερα. Παίζουν: Χρήστος Διαμαντούδης, Ελένη Θυμιοπούλου, Χρίστος Στυλιανού. Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών.

Στις 26 και 27 Απριλίου, ώρα 21:00 θα ανεβεί στο Βασιλικό Θέατρο το «After the campsite» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα και σε συνεργασία με τοStadtstheater Stuttgart.Πρόκειται για «μια παράσταση – project που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση έχει επιλεγεί από το «The Future of Europe – International Theatre Festival» του Κρατικού Θεάτρου της Στουτγκάρδης, Schauspiel Stuttgart και θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2018, μαζί με παραστάσεις του Piccolo Teatro του Μιλάνου, του Célestins Théâtre της Λυόν, του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας, του Εθνικού Θεάτρου Καταλονίας της Βαρκελώνης και του Vigszinhaz της Βουδαπέστης. Παίζουν: Στεφανία Ζώρα, Τιμολέων Παπαδόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης.

Ποια συνεχίζονται

Παράταση λόγω μεγάλης προσέλευσης κοινού πήραν το «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» του Άκη Δήμου, σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου έως 22/4 στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, και το εξαιρετικό και συγκινητικό «Ντα» του Χιου Λέοναρντ, σε μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου έως 6/5 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (EMΣ).

Επίσης, παράλληλα συνεχίζονται:

- Έως 29 Απριλίου στο Βασιλικό Θέατρο (κάθε Κυριακή 11:00 / Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία 10:30) στην Παιδική Σκηνή η «Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, για ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα που αγωνίζεται για τα πιστεύω της και τον έρωτά της.

Παίζουν: Μαριάννα Πουρέγκα, Θάνος Φερετζέλης, Γιώργος Σφυρίδης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Δημήτρης Καρτόκης, Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος, Πολύκαρπος Φιλιππίδης, Γιώργος Τσαγκαράκης, Αλέξανδρος Κωχ.

-Έως 15/4 στη Μονή Λαζαριστών -Σκηνή Σωκράτης Καραντινός  (για το κοινό: Κυριακή 15 Απριλίου 2018, ώρα 19:00, Καθημερινές για σχολεία στις 10:30) το «Σε μένα μιλάς;» του Ράινερ Χάχφελντ από την Νεανική Σκηνή για την καθημερινότητα τεσσάρων εφήβων μετά την αυτοκτονία του συμμαθητή τους. Σκηνοθετεί η Στέλλα Μιχαηλίδου. Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά και εφήβους άνω των 12 ετών (απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου).

Παίζουν: Κατερίνα Αλέξη, Φανή Αποστολίδου, Άννα Κυριακίδου, Νίκος Μήλιας, Νίκος Ορτετζάτος, Στέφανος Πίττας, Θοδωρής Πολυζώνης, Βασίλης Σεϊμένης, Στέργιος Τζαφέρης, Φωτεινή-Δήμητρα Τιμοθέου, Μάρα Τσικάρα, Γιάννης Χαρίσης

- και από το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 και κάθε Σάββατο στις 12.00 στο Θέατρο της ΕΜΣ το βρεφικό θέατρο ««ΚΟΙΤΑ!» σε σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα. Απευθύνεται σε βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρονών. Παίζει: Μαριάννα Αβραμάκη.

Ακόμη σε δημοτικά θέατρα του Ν. Θεσσαλονίκης συνεχίζει το ταξίδι της η παράσταση του ΚΘΒΕ «Οι Ηλίθιοι» με επόμενο σταθμό 12-15/4 (ώρα 21.00) το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Το έργο του Νηλ Σάιμον σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος. Παίζουν: Έκτωρ Καλούδης, Γιάννης Μαστρογιάννης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Κλειώ – Δανάη Οθωναίου, Ρούλα Παντελίδου, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Κωστής Ραμπαβίλας, Βασίλης Σπυόπουλος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιάννης Τσάτσαρης.

Εξάλλου η «Ασκητική» συνεχίζει το δικό της ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα. Στις 26/4 θα πάει στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης και 27/4 στο Πολιτιστικό Κύτταρο στην Κομοτηνή. Πρόκειται για την θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης. Παίζουν: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος, Γιάννης Γκρέζιος.

Οι μετακλήσεις

-Από 20 Απριλίου στη Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός θα ανεβεί «Η κατάρα της Ίρμα Βεπ» του Charles Ludlam σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα. Πρόκειται για μια  σάτιρα που αντλεί από την κλασική δραματουργία, το μελόδραμα, τη λογοτεχνία του φανταστικού, έως την παρωδία του κινηματογράφου των ταινιών τρόμου. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης.

-Στις 28 και 29/4 θα παιχθεί στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών ο «Δον Κιχώτης» του Μιχαήλ Θερβάντες από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση σε σκηνοθεσία Ταξιάρχη Χάνου. Πέντε ηθοποιοί, επηρεασμένοι από την ισπανική κουλτούρα, με όπλο την αθωότητα, τη σωματικότητα, τον λόγο, τη μουσική και τη φαντασία τους, αφηγούνται την ιστορία του ονειροπόλου ιδαλγού από τη Μάντσα. Παίζουν: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου.

Και οι συνεργασίες

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υποδέχεται στην πόλη μας στις 20/4 στο Βασιλικό Θέατρο τον βραβευμένο φλαουτίστα Maurice Steger, που έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο, σε μία συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Στη σύμπραξή του με την Κ.Ο.Θ. ο Steger θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα μεταδώσει όλη τη μεγαλοπρέπεια, τη ζωντάνια και τη μελωδικότητα της μουσικής μπαρόκ, μέσα από έργα των Χάινεχεν, Τέλεμαν, Λίο, Βιβάλντι και Σαμαρτίνι, ενώ θα ολοκληρωθεί με την ‘Surprise Symphony’του Χάυντν.

Προπώληση : εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. (Λεωφόρος Νίκης 73,  Τ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη) 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00) και από www.tsso.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, www.ntng.gr,Τ. 2315 200 200

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)
«Τσίπρα γερά να φύγει η δεξιά» φώναξαν στον πρώην πρόεδρο όταν έφτασε στον χώρο της εκδήλωσης
Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)