Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Gus G: Ο κιθαρίστας από την Καλαμαριά που κατέκτησε τον κόσμο!

Έτοιμος ο τρίτος σόλο δίσκος του Κώστα Καραμητρούδη

Ο Κώστας Καραμητρούδης ή αλλιώς Gus G, ένας από τους καλύτερους Έλληνες κιθαρίστες με μεγάλη διεθνή καριέρα, κάνει αυτόν τον καιρό ένα πιτ-στοπ στην πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη.

Ο βιρτουόζος από την Καλαμαριά, ίσως στην πιο παραγωγική στιγμή της διαδρομής του, μιλάει στον «Τ.Θ.» για το νέο προσωπικό του δίσκο, τις δυσκολίες των παγκόσμιων περιοδειών, την ελληνική μουσική σκηνή, αλλά και τη σημερινή μουσική βιομηχανία. Η αγάπη του για το χαρντ ροκ/χέβι μέταλ, τη μουσική που έχει αφιερώσει όλη του τη δημιουργικότητα, είναι ξεκάθαρη σε κάθε έκφραση του, όπως και η αδυναμία του στη Θεσσαλονίκη! 

Τι σημαίνει μια παγκόσμια περιοδεία;

Μόλις τελείωσα την παγκόσμια περιοδεία με τους Firewind, περίπου πριν από 2-3 εβδομάδες με τις ζωντανές εμφανίσεις στη Λατινική Αμερική. Η περιοδεία ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2017 και δώσαμε 70 live σε 140 μέρες.

Πήγαμε Ελ Σαλβαδόρ, Εκουαδόρ, Ουρουγουάη, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Πρέπει, όμως, να σου αρέσουν τα ταξίδια, γιατί είναι κουραστικό: Πτήσεις, λεωφορεία, ξενοδοχεία και κάθε μέρα live. Κάποιες φορές παίζαμε μέχρι τις 12 το βράδυ και στις 2 έπρεπε να πάρουμε το αεροπλάνο να φύγουμε. Πάντως, η βάση μου είναι εδώ στη Θεσσαλονίκη και όχι στο Λος Άντζελες, όπως έχει ακουστεί στο παρελθόν.

Τη Θεσσαλονίκη την αγαπώ, είναι μία πόλη με ξεχωριστό χαρακτήρα. Έχει βέβαια πάρα πολλή κίνηση στο κέντρο και τώρα που μεγάλωσα προτιμώ να βγαίνω λίγο πιο έξω, να είμαι πιο κοντά στη φύση. Όμως, ακόμη διατηρεί την ομορφιά της, τη θάλασσα της και θα είναι για πάντα η πόλη μου. Δεν θέλω ποτέ να φύγω από εδώ.

Τι ξεχωριστό έχει ο νέος δίσκος «Fearless»;

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας έγραφα τον προσωπικό μου δίσκο, στα διαλείμματα από τις ζωντανές εμφανίσεις. Το «Fearless» θα κυκλοφορήσει στις 20 Απριλίου.

Σε αντίθεση με τους 2 προηγούμενους μου σόλο δίσκους, στη νέα κυκλοφορία συμμετέχει μόνο η βασική μπάντα των 3 ατόμων, εγώ στην κιθάρα, o Dennis Ward (Unisonic, Pink Cream 69) ως τραγουδιστής και μπασίστας και ο Will Hunt των Evanescence στα ντραμς. Δεν υπάρχει καμιά εξωτερική συμμετοχή από φίλους και έτσι το νέο άλμπουμ έχει μεγαλύτερη ομοιογένεια. Στο τρίτο μου σόλο δίσκο, ήθελα να δείξω ποια είναι η βασική κατεύθυνση της μπάντας και πάνω από όλα να γράψω σπουδαία τραγούδια.   

Το πρώτο σινγκλ «Letting Go» είναι ταυτόχρονα και πολύ ραδιοφωνικό τραγούδι, αλλά και ένα από τα πιο σκληρά του δίσκου. Είναι ένα μοντέρνο heavy metal κομμάτι, αλλά με πολύ πιασάρικο ρεφρέν, με αποτέλεσμα να ακούγεται πιο «ραδιοφωνικό». Αντίθετα, το «Mr Manson», ένα τραγούδι για τον Charles Manson και τους γνωστούς φόνους που προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ, έχει κιθάρες που θυμίζουν Black Sabbath και είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι .

Μάλιστα, η αρχική σκέψη ήταν να το δώσω στον Ozzy για τον επόμενο δίσκο του, αλλά τελικά το δουλέψαμε με τον Dennis. Μαζί με τις δικές μου συνθέσεις, έχουμε και μία πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή στο θρυλικό «Money for Nothing» των Dire Straits. Θεωρώ, ότι ειδικά η γενιά μας έχει μεγαλώσει με αυτό το τραγούδι, είναι ένα σήμα κατατεθέν της εποχής. Εμείς, κάναμε το κομμάτι δικό μας, κατεβάσαμε την ταχύτητα στο μισό και… εκμοντερνίσαμε και τους στίχους, για να ταιριάζουν με την εποχή μας!

Αρχικά, για το «Fearless» θα κάνουμε 10 ευρωπαϊκές εμφανίσεις στη Σκανδιναβία με τον Jesper Binzer (τραγουδιστής D.A.D.) και αργότερα μέσα στη χρονιά θα έρθει η κανονική περιοδεία.

Ποια είναι η κορυφαία της καριέρας σου, ως τώρα;

Η ένταξη μου στην μπάντα του Ozzy Osbourne, είναι η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου και η πιο απίστευτη εμπειρία. Άλλωστε, το να παίζεις με τον άνθρωπο που δημιούργησε την αγαπημένη μου μουσική, ήταν όνειρο ζωής. Ο Ozzy, είναι μια τεράστια μορφή για το heavy metal, ένας πολύ αληθινός άνθρωπος, απλοϊκός και πολύ ιδιαίτερος συνάμα. Λένε, ότι καλύτερα να μη γνωρίζεις τα είδωλα σου, για να μην τα απομυθοποιήσεις. Στην περίπτωση του Ozzy, αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Η ελληνική σκηνή και το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

 Γνωρίζω, ότι η ελληνική mainstream stoner rock σκηνή πάει πολύ καλά και εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως και η παραδοσιακή black metal, με ονόματα μεγαθήρια όπως οι Rotting Christ και οι Septic Flesh, που έχουν ρίξει πολύ δουλειά και πλέον πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Όλο αυτό που βλέπουμε σήμερα, έχει στις βάσεις του, δουλειά 25-30 ετών. Όταν ξεκίνησα εγώ, αυτοί είχαν 15 χρόνια στις πλάτες τους.

Εγώ, είμαι και λίγο εργασιομανής. Πάντα γράφω στον ελεύθερο μου χρόνο, ο σκληρός μου δίσκος είναι πάντοτε γεμάτος από ιδέες και φροντίζω να μη ξεμένω από υλικό ποτέ. Ο κόσμος λειτουργεί και καταναλώνει με νοοτροπία fast food. Δεν μπορεί κάποιος νέος καλλιτέχνης να καθίσει 3-4 χρόνια χωρίς να κάνει τίποτα, γιατί πολύ απλά ο κόσμος θα τον προσπεράσει. Αλλά πέραν τούτου, είμαι πολύ νέος για να κάθομαι στην καρέκλα μου και να αράζω! Είμαι πλέον στην πιο παραγωγική στιγμή της καριέρας μου.

Ήδη σκέφτομαι τις επόμενες κινήσεις μου, από τη στιγμή που παραδίνω το δίσκο, το μυαλό μου τρέχει 2 χρόνια μπροστά.

Ένας Έλληνας καλλιτέχνης που θα ήθελα να συνεργαστώ, είναι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ίσως ο κορυφαίος καλλιτέχνης της χώρας μας. Από τα αγαπημένα μου άλμπουμ, είναι το soundtrack του Blade Runner. Μια πρωτοποριακή ταινία για την εποχή της, η οποία μάλιστα όταν πρωτοβγήκε, θεωρήθηκε αποτυχία στη σύγκριση με το Star Wars. Η πρόσφατη συνέχεια του Blade Runner, ήταν πάρα πολύ καλή, ο σκηνοθέτης σεβάστηκε το πνεύμα της πρώτης ταινίας, αν και… τον τροχό μπορείς να τον ανακαλύψεις μόνο μία φορά!

Πολύ πρόσφατα, έγινε ένα ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ για την πορεία μου ως μουσικός, μετά από πρωτοβουλία του Θανάση Τσαουσόπουλου. Ο Θανάσης το σκηνοθέτησε, ακολούθησε την περιοδεία μας, μίλησε με την οικογένεια και τους φίλους μου, έβαλε πολύ αγάπη και πάθος και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. 

Ο χώρος που ανήκουμε οι heavy metal μουσικοί, είναι παγκοσμίως αρκετά παραγκωνισμένος. Στην Ελλάδα, το κοινό μας υποστηρίζει πάρα πολύ, αλλά μέσω του ντοκιμαντέρ ίσως μας έμαθαν περισσότεροι άνθρωποι, κάτι που είναι πάρα πολύ καλό γιατί δείξαμε ένα μέρος της rock and roll, hard rock και heavy metal  κουλτούρας.

Πως έχει αλλάξει η μουσική βιομηχανία στις μέρες μας;

Το μοντέλο της μουσικής βιομηχανίας έχει αλλάξει. Ζούμε ένα τεχνολογικό θαύμα, από τη στιγμή που ήρθε το διαδίκτυο. Πιο πριν, ανταλλάσαμε κασέτες και ακούγαμε ότι έβαζε το Hot channel και το MTV. Πλέον, τα πάντα υπάρχουν στο κινητό μας! Το ζήτημα είναι πως το χρησιμοποιείς και τι κάνεις. Εμένα, προσωπικά, μου αρέσει η καθημερινή επαφή με τους οπαδούς στα social media, δεν χρειάζεται να υπάρχει και πολύ «μυστήριο», όπως στους παλιούς ροκ σταρ. Εμείς είμαστε άλλη γενιά.

Το μόνο κακό είναι ότι είναι πολύ απαιτητικό, χρειάζεται πολύς χρόνος και ενασχόληση. Αν δεν χρησιμοποιείς τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ξαφνικά δεν υπάρχεις. Καμιά φορά σκέφτομαι, όλα αυτά να εξαφανίζονταν με ένα μαγικό τρόπο και να ξανα-ξεκινούσαμε από το μηδέν. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον. 

Ποιος είναι ο Gus G

Ο Κώστας Καραμητρούδης, περισσότερο γνωστός ως Gus G. είναι Έλληνας αναγνωρισμένος μουσικός και κιθαρίστας της heavy-metal. Ο Gus G είναι γνωστός κυρίως λόγω της συνεργασίας του με τον Ozzy Osbourne αλλά και του προσωπικού του συγκροτήματος Firewind. Έχει παίξει επίσης με τους Mystic Prophecy, Nightrage, Arch Enemy και Dream Evil. Ο Gus G. συνεργάζεται με την εταιρεία Jackson η οποία διαθέτει 'Gus G' signature μοντέλα.

Είναι ένας από τους νεότερους μουσικούς του metal που έχει φτάσει σε μεγάλο επίπεδο στην κιθαριστική τεχνική. Στα 18 του χρόνια, έφυγε από την Ελλάδα για να γραφτεί στο διάσημο μουσικό κολέγιο του Berklee, στη Βοστόνη. Μερικές εβδομάδες αργότερα, εγκατέλειψε τις σπουδές του και ξεκίνησε να δουλεύει προσπαθώντας να γίνει αναγνωρίσιμος στο χώρο της metal μουσικής. Την περίοδο που ήταν στο Berkley, συναντήθηκε με τον Joe Stump, τον οποίο αναγνωρίζει ως μία από τις μεγαλύτερες επιρροές του.

Έχει παίξει και συμμετάσχει σε περισσότερους από 47 δίσκους, ενώ έχει παίξει ζωντανά με σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Vinnie Moore και ο Uli Jon Roth.    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ