Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος: «Η κωμωδία μάς κάνει να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας»

Ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην «Κατάρα της Ίρμα Βεπ» που παίζεται στη Μονή Λαζαριστών

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τρία χρόνια μετά το μυστηριώδη θάνατο της γυναίκας του, Λαίδης Ίρμα, και του γιου του, ο Λόρδος Έντγκαρ, ξαναπαντρεύεται την πρώην ηθοποιό Άλμπα.

Η τελευταία δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά με την οικονόμο του σπιτιού Τζέιν. Στην έπαυλη η παρουσία της Λαίδης Ίρμα είναι επιβλητική, αν και η ίδια είναι …νεκρή. Τις νύχτες πέφτουν κεραυνοί, λύκοι ουρλιάζουν, ενώ κυκλοφορούν βαμπίρ, λυκάνθρωποι και μούμιες. Τελικά τι συμβαίνει; Ποια είναι «Η Κατάρα της Ίρμα Βεπ»;

Τις απαντήσεις θα τις πάρετε στην ομώνυμη κωμωδία που παίζεται από τις 20 Απριλίου 2018 στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Πρόκειται για ένα έργο του Τσαρλς Λάντλαμ (Charles Ludlam), ιδρυτή του Ridiculous Theatre Company, το οποίο υπόσχεται να σας χαρίσει άφθονο γέλιο. Στην επιτυχία της παράστασης που παίχτηκε στην Αθήνα στο θέατρο ΒΡΕΤΑΝΙΑ, συνέβαλαν οι δύο πρωταγωνιστές της Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Φάνης Μουρατίδης.

Περισσότερα για την κωμωδία αυτή που χρησιμοποίησε ως πηγή έμπνευσης από την κλασική δραματουργία, το μελόδραμα, την λογοτεχνία του φανταστικού, έως την παρωδία του κινηματογράφου των ταινιών τρόμου, μάς είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος σε μια τηλεφωνική συνομιλία κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τις τελικές πρόβες λίγο πριν ανοίξει η αυλαία για την «Ίρμα Βεπ» στη Θεσσαλονίκη.

- Τι θα δούμε επί σκηνής;

-«Η Κατάρα της Ίρμα Βεπ» δεν είναι μόνο μια παράσταση, αλλά μια ευκαιρία να βρεθούμε με τον Φάνη Μουρατίδη τόσο στη σκηνή, όσο και να ζήσουμε μαζί μια κατάσταση που μας δίνει την ευκαιρία να νιώσουμε όπως οι φοιτητές σε δραματική σχολή, να ξαναθυμηθούμε τα παλιά και να γίνουμε και πάλι για λίγο παιδιά, να παίξουμε ρόλους πολλούς ανδρικούς και γυναικείους και να νιώσουμε πως κάνουμε κάτι που δεν έχει όρια.

«Η Κατάρα της Ίρμα Βεπ» είναι ένα έργο που έγραψε ο Τσαρλς Λάντλαμ το οποίο δίνει αυτή την δυνατότητα. Όρος του συγγραφέα είναι όλοι οι ρόλοι, ανδρικοί και γυναικείοι, να παιχτούν από δύο άνδρες ηθοποιούς. Θεωρείται, και είναι, μια παρωδία Χιτσκοκικών θρίλερ όπως πχ της «Ρεβέκκας», μπλέκει τη λογοτεχνία χρησιμοποιώντας πχ την «Τζέιν Έιρ», βάζει λυκανθρώπους, Φαραώ και Μούμιες…. Όλα όμως είναι σαν ένα εργαλείο για εμάς, για να δει ο κόσμος την δουλειά δύο ηθοποιών με τα ευτράπελα που μπορούν να τους συμβούν πάνω στη σκηνή αλλάζοντας πολύ γρήγορα κοστούμια και περούκες και προσπαθώντας να πουν στους θεατές μια ιστορία, στην υπόθεση της οποίας όμως δεν χρειάζεται να δώσουν και μεγάλη βάση, με την έννοια ότι το ζητούμενο είναι να γελάσουν, να ψυχαγωγηθούν και να περάσουν όμορφα, βλέποντας αυτούς τους δύο ταλαίπωρους τύπους να προσπαθούν να πουν αυτή την ιστορία.

-Είπατε πριν πως στη σκηνή γίνονται πολλές εναλλαγές με ευτράπελα. Γίνονται και ευτράπελα πάνω στα ευτράπελα;

-Συνέχεια… Συμβαίνουν τα πάντα! Σε κάθε παράσταση δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει κάποιο λάθος το όμως ταιριάζει. Πολλές φορές έχουν γίνει λάθη που ο κόσμος τα έχει καταλάβει και έχει γελάσει τόσο με αυτά ,ώστε τα εντάξαμε στην παράσταση ως λάθη σκηνοθετημένα (γέλια)…

-Ποιος από τους ρόλους που ερμηνεύετε σας ταιριάζει ή ποιος σας αρέσει περισσότερο;

-Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν μου ταιριάζει πάρα πολύ (γέλια), αλλά αφήνεις την μαγεία του θεάτρου να σε παρασύρει. Είναι ακραίοι ρόλοι, γραφικοί ρόλοι σαν καρτούν που έχουμε δει ή διαβάσει στα παιδικά μας χρόνια.

-Είπατε πριν πως ήταν μια ευκαιρία να βρεθείτε στη σκηνή με τον κύριο Μουρατίδη. Πώς ήταν οι πρόβες και πώς δουλέψατε και πώς εξελίσσεται αυτή η συνεργασία;

-Ήταν μια ευκαιρία για να γελάσουμε πάρα πολύ από την αρχή μέχρι και τώρα. Από τις πρόβες είχαμε το ελεύθερο να κάνουμε τα πάντα ώστε να βρούμε αυτό που χρειάζεται η παράσταση και αυτό μας έδινε μια τρομερή εφορία. Ζήσαμε κωμικές καταστάσεις στην προετοιμασία της παράστασης. Ήταν μια τρελή εμπειρία για μένα τον Φάνη Μουρατίδη και τον Γιάννη Κακλέα.

-Γιατί η κωμωδία είναι κάτι που αποζητάει το κοινό;

-Νομίζω πώς είναι η πρώτη φορά που και το κοινό, αλλά και εμείς είχαμε ανάγκη από μια κωμωδία. Στις εποχές που ζούμε η κωμωδία μάς κάνει να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας. Οι θεατές θα γελάσουν για δύο ώρες, και μέσα από την ανάσα και τον ρυθμό του γέλιου είναι σαν να βγαίνουν για λίγο οι πίκρες από μέσα τους. Λίγο τα προβλήματα να ξεχαστούν για δύο ώρες. Ο βασικός μας στόχος είναι να ψυχαγωγηθούμε όλοι μαζί.

-Και το γέλιο βγαίνει διακωμωδώντας ταινίες τρόμου. Εσείς βλέπετε τέτοιες ταινίες;

-Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά είδη ταινιών τρόμου. Εμένα δεν μου αρέσουν τα splatter, προτιμώ αυτά που έχουν μυστήριο. Μου αρέσει πχ ταινίες του Χίτσκοκ, η «6η Αίσθηση», η «7η Σφραγίδα». Αλλά η παράστασή μας είναι μια παρωδία. Ο θεατής δεν θα τρομάξει. Μόνο από τα γέλια με αυτά που συμβαίνουν στη σκηνή.

-Μετά τη Θεσσαλονίκη τι θα ακολουθήσει; Ποια τα δικά σας σχέδια για το καλοκαίρι;

-«Η Κατάρ της Ίρμα Βεπ» κλείνει τον κύκλο της εδώ. Εγώ θα κάνω πρόβες στο Εθνικό Θέατρο για τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη με σκηνοθέτη τον Νικήτα Μιλιβόγιεβιτς με ένα πολύ άξιο επιτελείο ηθοποιών και συνεργατών.

-Υπάρχει πιθανότητα να παίξετε και σε κάποια ταινία;

-Όχι ακόμα. Λόγω του θεάτρου το πρόγραμμα είναι πιεσμένο. Αλλά πάντα γίνονται συζητήσεις μήπως βρεθεί χρόνος για να γίνει κάποιο ωραίο πρότζεκτ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας, μετάφραση: Λάκης Λαζόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης-Άκης Σακελλαρίου, Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια Ηλενια Δουλαδίρη, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, κινησιολογία: Αγγελική Τρομπούκη, μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μιχαλόπουλος, βίντεο/προβολές: Κάρολος Πορφύρης, βοηθός σκηνοθέτη Νουρμαλα Ήστυ, βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα ράκου, βοηθοί ενδυματολόγοι: Μαίρη Μαρμαρινού, Χάρης Σταματόπουλος. Θεατρικές Επιχειρήσεις: Κάρολος Παυλάκης. Διανομή: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης.

Χρήσιμα

Παίζεται: Τετάρτη και Κυριακή 20:00, Πέμπτη- Παρασκευή 21:00,  Σάββατο 18:00 & 21.15.Είσοδος: 20 € & ,15 € φοιτητικό. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη:  15 € για άνω των 65 ετών και κάτω των 26 ετών και για κατόχους κάρτας ανεργίας. Κάθε Σάββατο βραδινή 20 € γενική είσοδος. 

Προπώληση: Με πιστωτική/ χρεωστική κάρτα: www.tickethour.com Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8938111

Με μετρητά: Εκδοτήρια του ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ Θεάτρου,  τηλ. 2315 200 200  Εκδοτήρια ΚΘΒΕ Πλ. Αριστοτέλους  & Εκδοτήρια Μονής Λαζαριστών

Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας (VISA ή MASTERCARD) καθώς και μετρητά:-Καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ- Καταστήματα COSMΟΤΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)
«Τσίπρα γερά να φύγει η δεξιά» φώναξαν στον πρώην πρόεδρο όταν έφτασε στον χώρο της εκδήλωσης
Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)