Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

15η ΔΕΒΘ: Η καρδιά του βιβλίου χτυπάει στη Θεσσαλονίκη

Για τέσσερις μέρες, με περισσότερες από 500 εκδηλώσεις και τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με περισσότερες από 500 εκδηλώσεις, τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας, κεντρικό θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και τρεις βασικούς θεματικούς άξονες (λογοτεχνία και μνήμη, Η προσφυγική εμπειρία, και Βιβλίο και performance), και περισσότερους από 270 εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 6 Μαΐου η 15Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Στα περίπτερα 13, 14 και 15 της ΔΕΘ-HELEXPO που θα φιλοξενηθεί θα αποτελέσει την καρδιά του ενδιαφέροντος για τους λάτρεις του βιβλίου.

«Είναι μια γιορτή πολιτισμού και μια πραγματική διεθνής έκθεσης», σημείωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας λέγοντας πως στην «15η ΔΕΒΘ θα βρεθούν περισσότεροι από 30 γαλλόφωνοι συγγραφείς για να παρουσιάσουν το έργο τους, αλλά και πάνω από 40 εκδοτικοί οίκοι που θα προβάλουν την ομορφιά του γραπτού λόγου στα γαλλικά».

Στην επιλογή που έγινε για να τιμηθούν φέτος οι χώρες της Γαλλοφωνίας αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Παπαναστασίου, μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, λέγοντας πως «το βιβλίο είναι γλώσσα και πολλές φορές η γλώσσα -όπως στην περίπτωση των γαλλικών -δεν ταυτίζεται με μία μόνο χώρα». Παράλληλα τόνισε πως η ΔΕΒΘ είναι μια γιορτή για όλη την Ελλάδα.

Για στρατηγικούς στόχους της Έκθεσης μίλησε ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Πιμπλής. Όπως είπε: «η ΔΕΒΘ στοχεύει στην διάδοση της φιλαναγνωσίας, στο να ξεκινήσει συζήτηση για επίκαιρα θέματα, να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο Ελλάδας –Δυτικής Ευρώπης και Βαλκανίων στον χώρο του βιβλίου με την Θεσσαλονίκη να έχει κομβικό ρόλο, αλλά και να γίνει μια ουσιαστική ένταξη της χώρας μας στον διεθνή χάρτη των εκθέσεων βιβλίου». Εξάλλου στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα, όπως είπε, και απόδειξη αποτελεί και η συμμετοχή στην φετινή διοργάνωση της Έκθεσης Φρανκφούρτης με ένα πρότζεκτ για την προβολή των τεχνών στα social media, αλλά και της έκθεσης της Μπολόνια με εικονογραφημένα παιδικά βιβλία. Ο κ. Πιμπλής τόνισε πως φέτος υπάρχει ρεκόρ συμμετοχών στις εκδηλώσεων και πως το αποτέλεσμα είναι καρπός συλλογικής δουλειάς τόσο του ΕΙΠ όσο και της ΔΕΘ-HELEXPO και άλλων φορέων. «Τα πράγματα πάνε καλύτερα για το βιβλίο και ομαλοποιούνται χρηματοδοτήσεις στον κλάδο μας. Πιστεύω πως είναι το σωστό χρονικό σημείο ώστε ο εκδοτικός κόσμος να δώσει ώθηση για τα επόμενα βήματα», εκτίμησε ο κ. Πιμπλής.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Έλλη Χρυσίδου αναφέρθηκε στην συνδρομή του δήμου Θεσσαλονίκης στην φετινή διοργάνωση λέγοντας πως θα πραγματοποιήσει μια σειρά από εκδηλώσεις, ενώ στοχεύει να έχει και πιο ενεργό ρόλο μελλοντικά. Μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στην διεξαγωγή του Comic Con Festival το οποίο θα γίνει στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ, καθώς και για το περίπτερο που θα έχει η Νίκαια, πόλη με την οποία θα αδερφοποιηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Τη στήριξη της κυβέρνησης στο θεσμό εξέφρασε η Κατερίνα Νοτοπούλου λέγοντας πως «η ΔΕΒΘ μιλάει στην καρδιά των πολιτών και είναι κρίσιμο γεγονός για την πόλη». 

Στους μακροχρόνιους δεσμούς της Γαλλίας με την Ελλάδα αναφέρθηκε ο γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Φιλίπ Ρέι, ενώ αποκάλυψε πως το περίπτερο των χωρών της Γαλλοφωνίας θα είναι 350m2. «Θα έχει πρωταγωνιστή το βιβλίο και τις ποικιλομορφίες τόσο ως προς το περιεχόμενο των βιβλίων όσο και ως προς το ύφος των προσκεκλημένων συγγραφέων. «Το αποτέλεσμα είναι καρπός συνεργασίας. Θελήσαμε να δείξουμε αυτό που ενώνει και αυτό που εκφράζει την ιδιαιτερότητα της κάθε χώρας που εκπροσωπεί την Γαλλοφωνία. Το περίπτερο θα είναι λιτό, με ανοιχτούς χώρους και στο ένα μέρος του θα έχει έναν κύκλο που συμβολίζει αυτό που ενώνει τις επιμέρους λογοτεχνίες. Εκεί θα γίνονται οι συζητήσεις. Θελήσαμε να είναι κυρίαρχο το βιβλίο και όχι η αρχιτεκτονική», σχολίασε ο αρχιτέκτονας κ. Bernard Cuomo που μαζί με τον επίσης αρχιτέκτονα Πρόδρομο Νικηφορίδη, σχεδίασαν το περίπτερο των τιμώμενων χωρών.

Να τονίσουμε ότι στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος στις χώρες της Γαλλοφωνίας θα γίνουν βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, εκδηλώσεις για παιδιά, προβολές ταινιών (στον Παύλο Ζάννα), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και μια έκθεση 34 εικονογράφων με θέμα τα γαλλικά γλυκά.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις για παιδιά, το αφιέρωμα στον Μάη του '68, ενώ ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν με δράσεις είναι και το ΚΘΒΕ με ειδικά σχεδιασμένα δρώμενα.

Από τους ξένους συγγραφείς η ΔΕΒΘ θα συστήσει στο κοινό μεταξύ άλλων τον Σουηδό Arne Dahl (λογ. ψευδώνυμο του Γιαν Άρναλντ), διακεκριμένο συγγραφέα στον χώρο του σκανδιναβικού κοινωνικού-αστυνομικού μυθιστορήματος, τον Γερμανό δημοσιογράφο (Suddeutsche Zeitung) και βραβευμένο συγγραφέα Joachim Kappner, τους Γάλλοι Jean-Bernard Pouy, Caryl Férey και Dominique Manotti, που θα μιλήσουν για το έργο τους, αλλά και για τη μεγάλη άνθιση του νέου γαλλικού νουάρ και τη θέση του στη διεθνή σκηνή, σε ένα μίνι Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, τον διεθνώς αναγνωρισμένο Καναδό Denis Theriault, αλλά και τους Maxime Raymond, Alissa York, Bock Shari Lapena, προσκεκλημένους του Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο, τους Κροάτες Ivan Sršen, Ivan Zrinušić, Marko Pogačar, Neven Vulić, τους Σέρβους Dragan Velikic και Darko Tuševljaković, την Ισραηλινή Dorit Rabinyan, την Uxue Alberdi από τη Χώρα των Βάσκων, κ.ά.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέχρι και το 2019

Αξίζει να σημειωθεί πως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έχει εξασφαλισμένη μέχρι και το 2019 την χρηματοδότησή της μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. «Υπάρχει δέσμευση πως η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα συνεχιστεί και έχουμε συζητήσεις με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όμως προς το παρόν το μόνο που ξέρουμε είναι πως και η επόμενη ΔΕΒΘ είναι εξασφαλισμένη οικονομικά», δήλωσε ο κ. Πιμπλής.

Περισσότερα στο www.francophonie.gr, και thessalonikibookfair.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής