Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: La mamart - Έκθεση με χειροποίητα είδη για 5 μέρες!

Την Τετάρτη, 25 Απριλίου τα εγκαίνια της έκθεσης με κατασκευές, διακοσμητικά, κοσμήματα, τσάντες, αξεσουάρ κ.ά ...

Την Τετάρτη, 25 Απριλίου στις 19.00, στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα), εγκαινιάζεται η έκθεση la mamart – arts & crafts fair, η οποία διοργανώνεται εδώ και 14 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν από τους καλλιτεχνικούς θεσμούς της πόλης.

Η έκθεση στηρίζει και προβάλει χειροτέχνες-καλλιτέχνες με όποια τεχνική κι αν έχουν επιλέξει να εκφραστούν. Έχει καθιερωθεί ως η έκθεση των μαμάδων, όμως στην παρέα προστέθηκαν πλέον και μπαμπάδες!

Είναι μια ομαδική έκθεση. Φιλοξενεί πίνακες ζωγραφικής, κολάζ, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, διακοσμητικά σπιτιού, φωτιστικά, ζωγραφιστά t-shirts, κοσμήματα, τσάντες, γυναικεία και παιδικά αξεσουάρ, φυσικά καλλυντικά και αντικείμενα design.

Είτε είναι έργα τέχνης, είτε εφαρμογές καλλιτεχνικού και εικαστικού περιεχομένου, χαρακτηρίζονται από τη μοναδικότητα της χειροποίητης δημιουργίας και το μεράκι και την αγάπη που δόθηκε σ’ αυτά από τους δημιουργούς τους.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 25-29 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: 12.00-21.00

Τιμώμενη καλλιτέχνις 

Κάθε χρόνο φιλοξενείται στην έκθεση και μία ή ένας διακεκριμένος τιμώμενος καλλιτέχνης που με την παρουσία του στηρίζει το θεσμό.

Φέτος, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, θα έχουμε κοντά μας τη Λένα Ζαχαριάδου, κατασκευάστρια χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων από μέταλλο, με σημαντική παρουσία ετών στην πόλη μας.

Η Λένα Ζαχαριάδου γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1945. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών το 1966 και κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων κατάλαβε ότι η ζωγραφική από μόνη της είναι πολύ απαιτητική. Έτσι αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Werkkunstschule, Σχολή Καλών Τεχνών στο Άαχεν της Γερμανίας. Τελειώνοντας τις σπουδές της γύρισε στην Ελλάδα και καταπιάστηκε με την Κεραμική για αρκετά χρόνια. Γνώρισε πολλούς “μαστόρους” που δούλευαν με διάφορα υλικά και καθώς μάθαινε μέσα από αυτούς και τη δουλειά τους, άρχισε να κατευθύνεται προς το χρηστικό αντικείμενο.

Το 1980 ήρθε στη Θεσσαλονίκη και δημιούργησε εργαστήρι νοικιάζοντας τη μέχρι τότε “Φωτοθήκη” στη Μητροπολίτου Ιωσήφ 1. Μετά από ένα χρόνο συνεργάστηκε με την Αθηνά Μιχαήλ, ανοίγοντας το κατάστημα “Κράμα” στη Μητροπόλεως 45, όπου δούλεψε για 26 χρόνια.

Η Λένα Ζαχαριάδου εξακολουθεί να κατασκευάζει μέχρι σήμερα και να εκθέτει τα έργα της.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια: “Πρέπει να μπορείς να εκτεθείς για να βελτιωθείς, η μάτια του αγοραστή είναι η μόνη αλήθεια, όχι του κριτικού .”

Μόνιμη έκθεση με έργα της λειτουργεί στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Athens Green στη οδό Άγρας 25. Έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε μεγάλο αριθμό καταστημάτων, εμπορικών και εστίασης, ξενοδοχείων και κατοικιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ