Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χορωδίες του κόσμου ζωντανεύουν γνωστά μιούζικαλ με ελεύθερη είσοδο

Στο 8ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορωδιών Μιούζικαλ που θα γίνει στις 27, 28 και 29 Απρίλη στην πόλη μας

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Κομμάτια από γνωστά μιούζικαλ όπως «Η μελωδία της ευτυχίας», «Ο βιολιστής στη στέγη», το «West Side Story” και η «Μαίρη Πόπινς» θα ζωντανεύσουν χορωδίες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό στο 8ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορωδιών Μιούζικαλ που θα γίνει στις 27,28 και 29 Απρίλη στην πόλη μας.

Και όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα που θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Φέτος έχουμε τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη χρονιά. Θα έρθουν συνολικά 15 ορχήστρες από το εξωτερικό», σημείωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ κ. Στράτος Τσίχλας και υπεύθυνος της «Χορωδίας Κοραής» που είχε την ιδέα για αυτό τον θεσμό. Εξηγώντας τον τρόπο σκέψης που τους οδήγησε στο να κάνουν πράξη αυτό το φεστιβάλ ο κ. Τσίχλας είπε: «Διαπιστώσαμε πως υπήρχε ένα κενό στα φεστιβάλ: δεν υπήρχε ένα φεστιβάλ χορωδιών για μιούζικαλ. Θελήσαμε λοιπόν να το κάνουμε πραγματικότητα. Και επιλέξαμε να είναι παγκόσμιο και να το αφιερώνουμε στην ειρήνη, την ειλικρίνεια, την συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς.  Δεν το καρπωθήκαμε ως “Χορωδία Κοραής” και θεωρούμε πως είναι ένας θεσμός της πόλης. Και έχουμε συνεργασία με φορείς και επιδιώκουμε αυτό να συνεχιστεί περαιτέρω και μελλοντικά». Μάλιστα φέτος θα συνεργαστούν και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα το ΚΘΒΕ θα δείξει το βράδυ του Σαββάτου 28/4 στις 19.30 μια γεύση από την παράσταση που ετοιμάζει για τις 7/5 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τραγούδια παραστάσεών του. «Θα ακούσετε 5 κομμάτια από 8 ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, από παραστάσεις μας», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου κ. Γιάννης Αναστασάκης, ενώ αποκάλυψε πως όνειρό του είναι το ΚΘΒΕ να ανεβάσει μια μέρα μιούζικαλ, αν το επιτρέψουν φυσικά και τα οικονομικά του. Παράλληλα εξέφρασε την χαρά του για την συνεργασία με την Χορωδία Κοραής και με το φεστιβάλ χορωδιών, λέγοντας πως θα το στηρίζει και μελλοντικά.

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει με μια ανοιχτή συναυλία στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου 28/4 στην Αρχαία Αγορά (αμφιθέατρο), και με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Συναυλίες θα γίνουν το Σάββατο 28/4 ώρα 19.30 και Κυριακή στις 11.00 και στις 19.30 στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ με ελεύθερη πάντα είσοδο. Εκεί θα τραγουδήσουν τα κομμάτια από γνωστά μιούζικαλ χορωδίες από Γαλλία, Σουηδία, Ουκρανία, Ισραήλ, Ιορδανία, Τουρκία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Βουλγαρία, Βοσνία, Κροατία, Κόσοβο, Σερβία, καθώς και Ελληνικές χορωδίες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι χορωδίες «ΚΟΡΑΗΣ» και οι Σχολές Χορού Άσπα Βασιλείου και Vista. Και την Παρασκευή 27/4 στις 18.00 στην Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης θα προηγηθεί δωρεάν σεμινάριο χορωδιακής πράξης από εκπροσώπους της μουσικής όπως ο Leonard Raybon και η  Jasenka Ostojic. Σημειώστε πώς στο φεστιβάλ υπάρχει και διαγωνιστικό τμήμα. Όσοι προμηθευτούν το πρόγραμμά του θα μπορέσουν να ψηφίσουν και την καλύτερη χορωδία που θα κερδίσει βραβείο. 

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της

Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ