Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διαμαντής Αδαμαντίδης: «Δον Κιχώτες πρέπει να υπάρχουν, και υπάρχουν»

Ο ηθοποιός μίλησε για τον «Δον Κιχώτη» το έργο του Θερβάντες που θα ανεβάσουν στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μετά την παράσταση τo «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», η Εταιρεία Θεάτρου «Θέση» επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με τη νέα της παραγωγή «Δον Κιχώτης» του Μιχαήλ Θερβάντες σε σκηνοθεσία Ταξιάρχη Χάνου, μόνο για τέσσερις παραστάσεις στις 28 και 29 Απριλίου, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών.

Επί σκηνής πέντε ηθοποιοί, επηρεασμένοι από την ισπανική κουλτούρα, με όπλα την αθωότητα, τη σωματικότητα, τον λόγο, τη μουσική και τη φαντασία τους, άλλοτε ως ρόλοι και άλλοτε ως αφηγητές, μοιράζονται μαζί μας την ιστορία του ονειροπόλου ιδαλγού από τη Μάντσα.

«Θεωρούμε αυτό το παιχνίδι της εναλλαγής ενδιαφέρον και για το κοινό αλλά και για εμάς», μάς εξήγησε ο ηθοποιός Διαμαντής Αδαμαντίδης που παίζει στην παράσταση. Είπε πως σήμερα υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν Δον Κιχώτες, ενώ μίλησε και για την συμμετοχή του στο μουσικό κομμάτι της παράστασης, αλλά και για τα επόμενα σχέδια της Εταιρείας Θεάτρου «Θέση».

-Γιατί ο Δον Κιχώτης παραμένει ένας αγαπητός ήρωας ακόμη και σήμερα;

-Για τον απλό λόγο ότι μέχρι σήμερα οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει να παλεύουν για το ιδεατό, το άπιαστο. Βαφτίζουμε «Δον Κιχώτη» τον ονειροπόλο, αυτόν που δεν παρατάει τις ιδέες του. Έχει γίνει έννοια.

-Στο ανέβασμά σας θα είστε πέντε ηθοποιοί. Πώς θα δούμε το έργο; Πώς μοιραστήκατε τους ρόλους;

-Είναι στη φιλοσοφία της ομάδας να περνάμε όλοι οι ηθοποιοί από πολλούς ρόλους. Θεωρούμε αυτό το παιχνίδι της εναλλαγής ενδιαφέρον και για το κοινό αλλά και για εμάς. Από την ίδια διαδικασία έχουμε περάσει και στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας». Όσον αφορά στον «Δον Κιχώτη», εκτός από τους δύο βασικούς ρόλους, όλοι οι υπόλοιποι περνάμε από πολλούς άλλους. Το μοίρασμα αυτό έγινε με βάση τις ανάγκες τις παράστασης.

-Τι σημαίνει Δονκιχωτισμός σήμερα; Και πόσο έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή που γράφτηκε το κείμενο;

-Ο Δονκιχωτισμός, όπως είπα και παραπάνω, έχει γίνει μια αυτόνομη έννοια, που σχεδόν έχει φύγει από το πρόσωπο, τον Δον Κιχώτη. Είναι η τάση του να αγγίζεις αυτό που οι περισσότεροι δε θα άγγιζαν. Είτε αυτό είναι μια πράξη, είτε μια σκέψη, είτε μια ιδέα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στο τότε και στο σήμερα. Οι ανθρώπινες σχέσεις, οι ζυμώσεις και τα συναισθήματα δεν αλλάζουν. Αλλάζουν μόνο οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής.

-Σήμερα έχουμε ανάγκη από Δον Κιχώτες;

-Τους χρειαζόμαστε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραίτητα είναι αυτοί που θα σώσουν τον κόσμο ή θα δώσουν εν τέλει τις σωστές απαντήσεις. Πρέπει να υπάρχουν, και υπάρχουν.

-Πέρα από την ερμηνεία σας στη σκηνή, έχετε γράψει και τους στίχους μαζί με τον κ. Χάνο και τη μουσική. Πώς δουλέψατε πάνω σε αυτό το κομμάτι;

-Η όλη διαδικασία δημιουργίας της παράστασης στηρίχτηκε πολύ στη μουσική. Παίρνοντας στοιχεία από το κείμενο και με βάση το τι θέλαμε να πούμε, δημιουργήσαμε τους στίχους, αργά και σταδιακά όσο προχωρούσαν οι πρόβες. Για τη μουσική στηρίχτηκα σε μουσικά μοτίβα της περιοχής και της εποχής, σε συνδυασμό με τις σημερινές φόρμες που με απασχολούν προσωπικά και ως μουσικό αλλά και ως ακροατή. Ήθελα να γράψω κάτι που θα επιθυμούσα κι εγώ ο ίδιος να ακούσω σε μια τέτοια παράσταση.

-Τι θα ακολουθήσει για την Εταιρεία Θεάτρου «Θέση»;

-Θα ακολουθήσουν κάποιες παραστάσεις στο εξωτερικό με το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», την πρώτη μας παραγωγή, καθώς και η συνέχεια του «Δον Κιχώτη» την ερχόμενη θεατρική περίοδο.

Μετάφραση - Διασκευή: Εταιρεία Θεάτρου Θέση - Ταξιάρχης Χάνος, Σκηνοθεσία: Ταξιάρχης Χάνος, Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Στίχοι: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Ταξιάρχης Χάνος, Επιμέλεια Κίνησης: Χρυσάνθη Μπαδέκα, Σκηνικά - Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας, Βίντεο: Χρυσάνθη Μπαδέκα, Σκίτσο: Αχιλλέας Μεσάικος, Body Music: Σωτηρία Ρουβολή, Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Θέση.

Παίζου: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου.

Χώρος: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη

Παραστάσεις: Σάββατο 28 Απριλίου στις 18:00 και τις 21:00 | Κυριακή 29 Απριλίου στις 18:00 και τις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 8€ φοιτητών-άνω των 65 | 5€ ανέργων-ατέλειες

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2315 200 200

Σημείωση: Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και παρουσιάστηκε πρόσφατα με επιτυχία στο Από Μηχανής Θέατρο στην Αθήνα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ