Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μια «περιπέτεια-δράσης» στη σκηνή από το «θέατρο γιάφκα»

Εμπνευσμένο από «Το ηλεκτρικό πρόβατο» του Philip K.Dick είναι το έργο που ανεβάζει η ομάδα

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Αρκετοί θα γνωρίζετε το βιβλίου του Philip K.Dick «Do androids dream of electric sheep?» (σημ. πιο πρόσφατη είναι η μετάφρασή του από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο «Το ηλεκτρικό πρόβατο»). Περισσότεροι θα ξέρετε πως αυτό το κείμενο ενέπνευσε την ταινία «Blade Runner».

Αυτό το βιβλίο στάθηκε έμπνευση και για το "θέατρο γιάφκα" για την παράστασή του «Απατηλές φιλοδοξίες ιδιαίτερων πλασμάτων» που θα ανεβεί στο Αθήναιον (Βασ. Ολγας 35). Πρόκειται για μια θεατρική εκδοχή του κειμένου. «Από τότε που δημιουργήθηκε το ‘θέατρο γιάφκα’ θέλαμε να παντρέψουμε τις δύο αγάπες μας. Το θέατρο και τη λογοτεχνία.

Μια πρώτη προσπάθεια έγινε με την προηγούμενη δουλειά μας, “Τα καφενεία του Παπαδιαμάντη” που ουσιαστικά δραματοποιήσαμε πέντε διηγήματα του μεγάλου έλληνα συγγραφέα - τα περισσότερα άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Αυτή τη φορά ασχοληθήκαμε με ένα βιβλίο που αγαπήσαμε πολύ. Ένα βιβλίο που προκαλεί συζητήσεις, θέτει πολλά θέματα, ερωτήματα, και αφήνει το κοινό ελεύθερο να δώσει τις δικές του απαντήσεις», μάς είπε η σκηνοθέτης της παράστασης Μαρία Βλάχου.

«Το “Απατηλές φιλοδοξίες ‘ιδιαίτερων’ πλασμάτων” είναι ένα έργο επιστημονικής φαντασίας και υπαρξιακής πραγματικότητας.

Ένα παιχνίδι ανάμεσα στη γάτα και το ποντίκι. ένα παιχνίδι θάρρους ή αλήθειας. Μία πορεία αυτογνωσίας σε μια κατεστραμμένη γη, ανάμεσα σε ανθρώπινα πλάσματα, σε μηχανικά πλάσματα, σε ηλεκτρικά κατοικίδια και χειριστικές τηλεπερσόνες. Το ταξίδι μιας μεγάλης μέρας, μέχρι την άκρη της νύχτας, ώσπου να ξημερώσει. Και οι ερωτήσεις πάντα οι ίδιες:       

Τι σε κάνει άνθρωπο…

Πόσο αληθινή είναι η πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε…», αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης.

Όσο για το τι θα δούμε επί σκηνής; Η κυρία Βλάχου αναφέρει: «Σίγουρα δεν θα δείτε ιπτάμενα οχήματα, λέιζερ και τέτοια…

Θα δείτε καθημερινούς ανθρώπους που ζουν σε μία κατεστραμμένη γη, και προσπαθούν να πορευτούν με τα δεδομένα που έχουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Μαλώνουν, φιλιώνουν, ερωτεύονται, απογοητεύονται, αγωνίζονται και ανακαλύπτουν.

Γι’ αυτό χρησιμοποιήσαμε το κείμενο του Philip K. Dick. Γιατί ο Dick κατορθώνει να δημιουργήσει χαρακτήρες που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε κάποια πρότυπα, και στην προσπάθειά τους αυτή απομακρύνονται από τον εαυτό τους και τις πραγματικές τους φιλοδοξίες.

Οι «Απατηλές φιλοδοξίες ιδιαίτερων πλασμάτων» θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί «περιπέτεια-δράσης» αν δεν είχε τόσα πολλά ‘γιατί’ κρυμμένα πίσω από μεταλλικά στοιχεία».

Την ρωτήσαμε και για τα επόμενα βήματα για θέατρο γιάφκα. «Ο σοφός λαός λέει ότι «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει». Αυτή τη στιγμή θέλουμε να ζήσουμε το ταξίδι των ‘ιδιαίτερων πλασμάτων’ μας στην κατεστραμμένη γη τους, να συζητήσουμε με τον κόσμο που θα έρθει να τους δει, να αφουγκραστούμε τις δικές τους σκέψεις και απόψεις, και μετά… ποιος ξέρει τι μας ξημερώνει;», μας είπε.

Κείμενο - διασκευή: Γιάννης Ταξιάρχου Σκηνοθεσία: Μαρία Βλάχου, Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Δουλάμης, Σκηνικά: Ελένη Παπαδοπούλου, Κοστούμια: Αλκηστη Κεπαπτσόγλου, Φωτισμοί: Αλέκα Βελισσάρη, Video: Τόμη Βρακάς, Αφίσα: Δημήτρης Παπαδέλης.

Παίζουν: Δώρα Βελισσάρη, Μαρία Βλάχου, Γιάννης Δίκος, Αλκηστη Κεπαπτσόγλου, Κώστας Κυρίτσης, Θανάσης Παντελής, Θόδωρος Σαμαράς, Γιάννης Ταξιάρχου, Μαρία Φιλίππου, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, Ζάχος Χιονίδης

Φιλική συμμετοχή: Πέτρος Αυλίδης.

Ακούγονται επίσης: Αλέκα Βελισσάρη, Εμμανουέλα Βρακά, Νίκος Δουλάμης, Δημήτρης Παπαδέλης, Αγγελος Πουσκούρης, Μαρία Σταυρακάκη, Δήμητρα Ταξιάρχου, Νατάσα Χασάπη.

Χρήσιμα

Πότε;  27, 28, 29, Απριλίου στις 21:00. Εισιτήριο: 9€ κανονικό, 6€  φοιτητικό-μαθητικό-ανέργων. Προπώληση από το βιβλιοπωλείο γιάφκα (Γρ. Παλαμά 21 , Πλατεία Ναυαρίνου).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ