Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η Ιρα Βαλντρόν εκθέτει έργα της στο Λιμάνι

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Ο Αλμπέρ Καμύ, ο Τζακ Κέρουακ, ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, η Σιμόν ντε Μποβουάρ και ο Αδόλφος Χίτλερ υπό τους ήχους του γνωστού τραγουδιού της Γκλόρια Γκέινορ “I will survive”, το άγρυπνο, μουμιοποιημένο βλέμμα του βασιλιά της ποπ, Μάικλ Τζάκσον και τις σιωπηλές παρατηρήσεις για την ανθρώπινη φύση της Sei Shonagon, συνοδού της Αυτοκράτειρας της Ιαπωνίας τον 10ου αιώνα, είναι μερικά από τα πρόσωπα, τους ήχους και τα γραπτά που αποτελούν έμπνευση ή αντικείμενο σχολιασμού στα έργα της Ira Waldron / Ίρα Βαλντρόν, στην πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο ‘Interstices / Διάκενα’ που θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αποθήκη Β1, από τις 8 Μαΐου έως τις 24 Ιουνίου 2018 (Εγκαίνια: Τρίτη 8 Μαΐου 2018, 20:00. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο- Κυριακή, 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00).

Χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα, όπως ζωγραφική, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, μεταξοτυπίες, ανθρωπόμορφες πορσελάνες, κεντήματα, η Ίρα Βαλντρόν θίγει με ριζοσπαστικό τρόπο και με σκοτεινό χιούμορ κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά και σεξουαλικά ζητήματα που ξεπερνούν τα όρια των συμβάσεων και των προκαταλήψεων. Η σχέση λόγου και εικόνας στο έργο της Βαλντρόν είναι συμπληρωματική και απολύτως αναγκαία, καθώς η ίδια δεν αναγνωρίζει διαχωριστικές γραμμές ως προς τις μεθόδους προσέγγισης. Η Ίρα Βαλντρόν επιλέγει το λάθος, την ατέλεια και την αδυναμία ως τα εργαλεία για μιαν ανθρωποκεντρική ερμηνεία που επιδιώκεται μέσα από το παιχνίδι, το οποίο στα χέρια των ενηλίκων μετατρέπει την αθωότητα σε σπαραγμό, την αταξία σε τιμωρία, την σεξουαλικότητα σε καταστολή. Η τέχνη της είναι μια τέχνη που αξίζει να απολαύσουμε και, μάλιστα, να απολαύσουμε υπεύθυνα ως ενήλικοι.

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια ΚΜΣΤ

Συντονισμός - συνεπιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, επιμελήτρια ΚΜΣΤ

Η Ίρα Βαλντρόν

Η Ίρα Βαλντρόν / Ira Waldron γεννήθηκε στο Λένινγκραντ (ΕΣΣΔ) και από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη στο Λονδίνο, τη Μόσχα και το Παρίσι, όπου είναι σήμερα η βάση της. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στη δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή projects. Τα έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όπως στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ και στο Εθνικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στη Μόσχα, στο Κρατικό Μουσείο της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, και στη Φινλανδική Εθνική Πινακοθήκη στο Ελσίνκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ