Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Yedi Kule Project: Σύγχρονη τέχνη στο Επταπύργιο

Γίνεται εστία πολιτισμού με έκθεση στα κελιά απομόνωσης των φυλακών, video mapping, αλλά και συναυλία –Όλα με ελεύθερη είσοδο

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Το Γεντί Κουλέ (Επταπύργιο) γίνεται εστία τέχνης μέσα από το Yedi Kule Project, το οποίο εγκαινιάζεται την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 στις 18.00 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του “SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival 2018”. Τι θα δείτε; Την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης “Τόπος Ά-χρονος”, η οποία θα περιλαμβάνει video, εγκαταστάσεις, ζωγραφικά και γλυπτικά έργα.

Η έκθεση θα λάβει χώρα τόσο στα κελιά απομόνωσης των φυλακών όσο και στους πύργους του Επταπυργίου, ενώ στα εγκαίνια θα γίνει και μια διαδραστική, βιωματική performance. Παράλληλα θα υπάρχει 3d video mapping στο κτήριο 2 των φυλακών, ενώ μετά τις 20.30 το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μουσική.

Περισσότερα για το «Yedi Kule Project» και για τις δράσεις που θα γίνουν σε αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο μας εξήγησε η Στέλλα Μανικάτη που έχει και την επιμέλεια της έκθεσης “Τόπος Ά-χρονος”.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την έκθεση;

-Καταρχάς να σας πω, πως η ιδέα μιας γεννήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, σχεδόν έξι, και απ' ό,τι φάνηκε περίμενε τον κατάλληλο χρόνο και συνθήκη για να πραγματοποιηθεί.

Επρόκειτο για έναν τόπο μοναδικής αρχαιολογικής, αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας.

Μοιραία και αυταπόδεικτα συνδεδεμένος με την πορεία της πόλης στον χρόνο.

Ένα από τα γοητευτικότερα σημεία της, όπου ο καθένας, κάτοικος της Θεσσαλονίκης ή ταξιδιώτης, κινείται μέσα ή έξω και γύρω από τα τείχη, τα κοιτά ή τα επισκέπτεται.

Δεδομένων όλων των παραπάνω πάντοτε ένοιωθα μιαν έλξη για τον χώρο και θεωρώ πως η τέχνη σε όλες της τις μορφές μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό γνωριμίας, επενεξέτασης και επανάγνωσης του "καθημερινού" μας τοπίου και γιατί όχι να βοηθήσει ακόμα στην αντιστροφή του δυσάρεστου αισθήματος που το πρόσφατο παρελθόν του χώρου προκαλεί.

-Πώς επιλέξατε τις δράσεις και πώς λειτούργησε ο χώρος στην ταυτότητα της έκθεσης;

-Επί της ουσίας το project αφορά την έκθεση σύγχρονης τέχνης "Τόπος Ά-χρονος", η οποία λαμβάνει χώρα, τόσο στα κελιά απομόνωσης, όσο και σε τρεις από τους πύργους του Επταπυργίου και θα διαρκέσει και για τα ακόλουθα δυο τριήμερα 18-20 & 25-27 Μαΐου.

Σχετικά με το 3d video mapping έχει επιλεγεί καθώς πάντοτε έχει τεράστια δυναμική ως μέσο κι έναν μοναδικό τρόπο να δίνει, έστω και για λίγο, ξανά ζωή στα κτήρια που προβάλλεται.

Ενώ οι 25 φοιτητές του 3ου εργαστηρίου ζωγραφικής της Α.Σ.ΚΤ. του Α.Π.Θ. με καθηγητή το Γιώργο Τσακίρη, θα πραγματοποιήσουν μια διαδραστική performance εισάγοντας τον επισκέπτη, από την είσοδο ακόμα του χώρου σε μιαν αίσθηση χωρίς χρόνο κι ίσως μόνον με τόπο...

Τέλος, τους "Light in Babylon" είχα την τύχη να τους ακούσω πριν χρόνια στη Θεσσαλονίκη και πραγματικά πέραν του ότι μαγεύτηκα σκέφτηκα αμέσως πως αν καταφέρω ποτέ και πραγματοποιήσω την έκθεση στα κάστρα σίγουρα θα ήθελα η συγκεκριμένη μπάντα να τη συνοδεύσει μουσικά.

Καθώς είναι μια πολυσυλλεκτική μπάντα αποτελούμενη από την Ιρανο-Ισραηλινή τραγουδίστρια της, τους δυο Τούρκους και τους δυο Γάλλους μουσικούς της, και επιστρέφοντας στη λογική αντιστροφής της μνήμης και της αίσθησης, που το παρελθόν κι η ιστορία αφήνει, θεώρησα πως τα τείχη μπορούν, όχι μόνο να χωρίζουν και να διαχωρίζουν, αλλά και να αγκαλιάζουν.

Σύμφωνα με όλα αυτά ο χώρος έδωσε την ταυτότητα και όλες οι υπόλοιπες δράσεις δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να την αναγνώσουν τόσο την ίδια όσο και το αποτύπωμα που η ίδια αφήνει.

-Και γιατί την ονομάσατε Τόπος Α-Χρονος;

-Γιατί ο συγκεκριμένος τόπος κατ' εμέ δεν έχει χρόνο.

Είναι ένας τόπος, όπου η ιστορία και το σήμερα μόνιμα πλέκουν το παρόν.

Ένας τόπος που δεν τον αγγίζει ο χρόνος κι έτσι πάντα ά-χρονος.

Χρήσιμα

Εγκαίνια έκθεσης: 11 Μαΐου, ώρα 18.00. Διάρκεια έκθεσης: 12 & 13 Μαΐου, ώρες 11.00-14.00 & 18.00-20.00, και 18, 19 & 20, 25, 26 & 27 Μαΐου ώρες 11.00-14.00 .    

                                                         

Ονόματα καλλιτεχνών ομαδικής έκθεσης

Αδάμος Βασίλης

Αλεξάνδρου Βασίλης

Γεωργιτσέλη Μπόρις

Γκανή Λίτσα

Κότσαλα Νατάσσα

Λάλος Θοδωρής

Λιόκα Άννα

Μανικάτης Γιάννης

Νάκου Αλεξάνδρα

Παλάντζας Δημήτρης

Παναγιώτου Μαρία

Παπαδοπούλου Ελένη

Παπατζέλου Μαρία

Σταματογιάννη Έλενα

Σφέτσα Όλγα

Τσόγκα Ιωάννα

Χατζηαθανασίου Έλενα

Ονόματα φοιτητών 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής Α.Σ.Κ.Τ. του Α.Π.Θ.   Καθηγητή Γιώργου Τσακίρη

Βελβελίδη Ολυμπία

Βελδεμίρη Στεφανία

Βέργου Μαρία

Βούρου Παρασκευή

Γερούκη – Ζήση Μάιρα

Γιαννακούλας Κώστας

Καλλιάρας Θωμάς

Καραβασίλη Κωνσταντίνα

Καρυπίδου Μαρία

Κατέρη Μαίρη

Κορτσίνογλου Στεφανία

Κυριακού Νίκος

Μίγγας Φοίβος

Ντζιλοβιάν Ραφαήλ

Παπαγιάγκου Λεωνίδας

Παπούλια Βασιλική

Παρχαρίδης Κυριάκος

Πασιάτα Ελένη

Ραπάνης Αντώνης

Ροδάκου Ανδριάνα

Τσιναρίδου Σταυρούλα

Φραγκόπουλος Πέτρος

Οπτική Ταυτότητα Yedi Kule Project

Πέτρος Φραγκόπουλος

Σύλληψη -Παραγωγή - Συντονισμός Yedi Kule Project

Στέλλα Μανικάτη

Επιμέλεια έκθεσης “Τόπος Ά-χρονος”

Στέλλα Μανικάτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει
Επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η χορήγηση βίζας με διαδικασία express για επισκέπτες από Τουρκία
Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει